“València no es mereix aquest circ”: Vox obliga el PP a aturar el ple municipal per una disputa interna

  • La ultradreta ha abandonat el ple quan Catalá ha decidit de donar la paraula a Juan Carlos Caballero (PP) en compte de Juanma Badenas (Vox)

VilaWeb
Europa Press
27.03.2024 - 20:16
Actualització: 27.03.2024 - 22:47

Els quatre regidors a l’Ajuntament de València de Vox, formació que al costat del PP integra l’executiu municipal que presideix María José Catalá (PP), han obligat a aturar el ple ordinari del març que feia el consistori aquesta tarda després d’abandonar la sessió per la decisió de la batllessa de donar la paraula al portaveu del govern municipal, Juan Carlos Caballero (PP), per a respondre a la interpel·lació sobre València Activa que li ha plantejat el PSPV-PSOE, en compte del titular del departament i portaveu de Vox, Juanma Badenas.

En veure que la batllessa designava a Cavaller per a respondre la pregunta del grup socialista, en compte d’ell, Badenas –també segon tinent de batllia– ha intervingut per a assenyalar que volia intervenir en aquest punt atès que ell, com a responsable del departament, era qui tenia informació sobre el tema. Davant la insistència de Badenas, la batllessa ha respost que la pregunta anava dirigida a ella, i que ella decidia qui la contestava.

A partir d’aquí, els representants de Vox han abandonat la sessió i la batllessa ha ordenat un recés de cinc minuts, que s’ha estès durant més temps, uns vint minuts, perquè tornessin al ple els seus socis de govern.

El reglament plenari indica de manera “clara” que davant les interpel·lacions dirigides a l’alcaldessa és ella la que decideix si intervé o si delega aquesta funció en un altre edil, segons que han apuntat a Europa Press fonts de l’equip de Catalá. Així mateix, precisen que ahir ja es va comunicar a Vox que seria Cavaller qui contestaria en la sessió d’avui.

Després del descans, els representants de Vox han accedit de nou a la sala, en què s’havia de debatre i votar la urgència d’una moció presentada per Compromís fora de l’ordre del dia inicial “de defensa de la qualitat democràtica, l’educació, la memòria històrica, la transparència i la independència periodística” davant les noves iniciatives legislatives plantejades pel Consell que formen PP i Vox.

Una vegada votada la urgència d’aquesta iniciativa, de la qual no hi ha hagut debat en quedar desestimada després de ser rebutjada aquesta urgència per l’executiu municipal, els representants de Vox han tornat a marxar del ple.

“Ha deixat sola Catalá”

“Vox ha abandonat el ple de València i ha deixat sola a María José Catalá. Catalá ha suspès el ple 5 minuts (la pausa ha durat 20) per a convèncer els seus socis de tornar. La dreta covarda se salta el reglament i la ultradreta covarda torna. València no mereix aquest circ diari”, ha denunciat a Twitter la portaveu del grup de Compromís Papi Robles.

Després de reprendre’s la sessió plenària, Robles ha intervingut, abans de presentar la seva moció urgent, per a destacar que s’ha detingut la convocatòria durant més de cinc minuts i anunciar que el seu grup “es reserva qualsevol mena d’acció legal davant les decisions que es prenguin en la resta de ple que queda”.

“Aquesta no és una manera de procedir, no és respectuosa amb el ple. A partir d’aquí Compromís prendrà les mesures corresponents”, ha apuntat Papi Robles, a qui Catalá ha respost que consta en acta aquest comentari.

La portaveu socialista, Sandra Gómez, ha considerat que la batllessa, com a presidenta del ple, ha de fer complir les normes del ple, però ha criticat que les acabi d’incomplir durant més de vint minuts. “Ha decretat un temps de cinc minuts [de descans]. Com a presidenta ha de fer-ho però és la primera que ha de complir-ho i ens ha tingut vint minuts esperant, alguna cosa que reglamentàriament no pot fer”, ha assenyalat.

La portaveu del PSPV-PSOE ha dit que això “tindrà perjudici directe cap a la ciutat” perquè “gairebé 40 milions d’euros es queden paralitzats en un moment tan important com aquest i dedicats a generar programes, ajudes, iniciatives i inversions a la ciutat”. I ha afegit: “I tot per una rebequeria infantil de la ultradreta”.

“Compliment íntegre del pacte”

Després dels fets, Vox ha indicat, en un comunicat remès als mitjans de comunicació, que exigeix “el compliment íntegre del pacte [de govern] acordat amb el PP el mes d’octubre passat”.

“No tinc cap dubte que Catalá té tant interès com nosaltres a continuar amb el canvi polític a València i, per tant, complirà el pacte amb nosaltres i respectarà les nostres competències i polítiques de llibertat i igualtat. Les competències d’ocupació, formació i emprenedories corresponen a Vox en tots els seus àmbits”, ha afirmat Badenas.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any