Usuaris puntuen amb un 9,5 la detecció precoç del càncer de còlon i recte a Barcelona

  • Els usuaris han puntuat amb un 9,5 de mitjana el Programa de detecció precoç de càncer de còlon de Barcelona, segons un estudi de l'Hospital del Mar, l'Hospital Clínic i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, han informat aquest dilluns en un comunicat conjunt.

VilaWeb
Redacció
10.10.2016 - 12:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

BARCELONA, 10 (EUROPA PRESS)

Els usuaris han puntuat amb un 9,5 de mitjana el Programa de detecció precoç de càncer de còlon de Barcelona, segons un estudi de l’Hospital del Mar, l’Hospital Clínic i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, han informat aquest dilluns en un comunicat conjunt.

El treball, publicat en la revista ‘Gastroenterología y Hepatología’ liderat per Andrea Burón, del servei d’Epidemiologia i Avaluació de l’Hospital del Mar, ha recollit l’opinió i les experiències de 1.189 usuaris d’aquest programa, entre el desembre del 2013 i el febrer del 2014.

Burón ha destacat que les puntuacions obtingudes a les oficines de farmàcia i l’atenció dels farmacèutics “avalen inequívocament” el seu rol dins el programa com a punt d’informació, distribució i recollida del test.

Destaca el 8,9 obtingut pel que fa a la qualitat de la informació proporcionada en general, si bé un altre aspecte no tan ben valorat va ser el mètode de preparació del còlon per a la realització de la colonoscòpia, ja que un 51,8% de les dones i un 31,7% dels homes van tenir bastantes o moltes molèsties.

El 27,1% també ha afirmat que ha tingut alguna dificultat per contactar telefònicament per accedir al servei, i un 5,6% han mostrat bastanta o molta preocupació davant d’un resultat positiu del test.

PROGRAMA DES DEL 2010


Des del 2010, Barcelona disposa d’aquest programa pilot de detecció precoç del càncer de còlon i recte en col·laboració amb les farmàcies, començant per les àrees integrals de salut Barcelona Esquerra i Barcelona Litoral Mar.

El programa s’adreça als homes i les dones de 50 a 69 anys, una franja d’edat en què la detecció precoç s’ha demostrat beneficiosa; l’any 2015, va començar la seva extensió a la resta de la ciutat, per la qual cosa a finals del 2017 aproximadament un total de 400.000 homes i dones d’aquesta edat hauran estat convidats a participar-hi.

El programa envia una carta cada dos anys als usuaris convidant-los a participar en el programa voluntàriament; les persones es dirigeixen a les farmàcies comunitàries participants i el farmacèutic els consciencia sobre la importància de fer-se la prova, n’aconsella la realització i detecta possibles motius d’exclusió.

Els participants recullen i lliuren el test de cribratge a la farmàcia i, des d’aquí, es fa arribar al laboratori de l’Hospital Clínic, que analitza la prova; si és positiva, s’informarà a la persona de la conveniència de fer una visita a la unitat de cribratge on es recomanarà una colonoscòpia per establir el diagnòstic definitiu i extirpar lesions malignes o premalignes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes