L’ús del català al parlament recupera terreny d’ençà del declivi de Ciutadans

VilaWeb
22.02.2025 - 08:44
Actualització: 23.02.2025 - 22:17

En les últimes dues legislatures, a partir del 2021, el català ha recuperat presència al parlament tot coincidint amb el declivi i desaparició de Ciutadans. Segons dades de la cambra a què ha tingut accés l’ACN, actualment vora el 15% dels diputats utilitzen majoritàriament el castellà en les intervencions a l’hemicicle. Una xifra per sota del màxim històric de gairebé el 30% que es va assolir durant la legislatura entre el 2017 i el 2021, quan Ciutadans va guanyar les eleccions amb 36 diputats. Actualment, 115 dels 135 diputats del parlament intervé majoritàriament en català (85%). Tanmateix, la xifra és per sota dels anys anteriors a l’arribada de Ciutadans al parlament, quan l’ús del castellà era gairebé anecdòtic.

A excepció de la primera legislatura d’ençà de la restitució del Parlament (1980-1984) durant 25 anys l’ús del castellà va ser residual a l’hemicicle. Fins i tot en dues legislatures, la del 1992-1995 i la del 2003-2006, no hi havia cap diputat que utilitzés majoritàriament el castellà per a dirigir-se a la resta de diputats.

Tal com indiquen les dades, el 2006 es produeix un punt d’inflexió a partir de la irrupció de Ciutadans al parlament. En les dues primeres legislatures amb Ciutadans, el partit encapçalat llavors per Albert Rivera tenia 3 diputats, i l’ús del castellà es va augmentar lleugerament. Se situà vora el 4% el 2006 i superà el 5% el 2010.

Una xifra que es va disparar a mesura que Ciutadans va guanyar representació a la cambra: a les eleccions del 2012, el partit va obtenir 9 diputats i l’ús del castellà va superar el 10%; el 2015 van arribar a tenir 25 diputats i el castellà va arribar al 17%. Va ser durant la legislatura entre el 2017 i el 2021, després del referèndum de l’1-O, quan Ciutadans va guanyar les eleccions amb 36 diputats i el nombre de diputats del parlament que va utilitzar majoritàriament el castellà s’enfilà fins al màxim històric de gairebé el 30%, 39 dels 135 diputats de la cambra el parlaven majoritàriament.

A partir del 2021, el català va començar a recuperar terreny i el nombre de diputats que intervenia en castellà va tornar al 17%. Aquest fet va coincidir amb la caiguda de Ciutadans a només 6 diputats i a l’arribada de Vox al parlament amb 11 diputats. Segons les dades de la legislatura actual, que va començar el 10 de juny de l’any passat, hi ha 20 diputats que parlen habitualment en castellà a l’hemicicle, que representen gairebé el 15%. Ciutadans ja no té representació al parlament, Vox ha mantingut els 11 diputats i el PP ha passat de 3 escons a 15.

En declaracions a l’ACN, el president del parlament, Josep Rull, veu com una bona notícia que el català recuperi terreny a la cambra catalana en un “context d’emergència lingüística”. “Que a la institució que representa la sobirania del país, en termes molt majoritaris, s’utilitzi la llengua del país és exemplar i exemplaritzant. Ajuda a construir marcs mentals, des d’un punt de vista que el català és una llengua d’integració i cohesió”, ha defensat.

Rull assegura que el seu desig i la seva aspiració com a president del parlament és que el català torni a la situació que ha tingut en la majoria de les legislatures, quan el català era la llengua “rotundament preeminent”.

En canvi, l’ex-president de Ciutadans al parlament Carlos Carrizosa considera que l’ús del castellà a l’hemicicle era “més normal i més similar” al que passa a la societat catalana durant els anys en què Ciutadans tenia més diputats. “A la societat catalana no hi ha només un 15% de persones que parlin en castellà i, per tant, ens hauríem de preguntar per què els cercles de poder a Catalunya tenen un idioma diferent, més institucional que no pas real”, ha afegit en declaracions a l’ACN.

Carrizosa ha manifestat que està orgullós que Ciutadans obrís el debat sobre la llengua a Catalunya. Segons que ha dit, el seu partit va portar una “normalitat fugaç” a la cambra, ja que ara, segons demostren les dades, no passa el mateix.

Servei d’assessorament voluntari per a millorar el català

El parlament ha decidit fa poc posar en marxa un servei d’assessorament lingüístic en llengua catalana adreçat als diputats. Així ho va impulsar la mesa de la cambra el 4 de febrer, una iniciativa que ha sorgit d’una voluntat compartida entre el president del parlament, Josep Rull, i la resta dels membres de la mesa. La proposta va ser aprovada en el marc de la junta de portaveus per tots els grups llevat de Vox i PP, que consideren que també hi hauria d’haver assessorament per a millorar el castellà.

En concret, es faran sessions individualitzades amb aquells diputats que, de manera voluntària, ho sol·licitin. L’objectiu de les sessions és treballar a partir dels discursos dels diputats, corregir els errors més comuns i millorar el nivell de la llengua catalana dins l’hemicicle.

Rull defensa que com més alt sigui el nivell de qualitat del català que s’utilitza al parlament “més capacitat hi haurà de ser exemplars” i, sobretot, de “dignificar l’activitat parlamentària pròpia”. “Aquest és l’objectiu d’aquest projecte d’assessorament lingüístic”, ha explicat el president del parlament. Així mateix, també ha subratllat la necessitat de trobar un llenguatge específic en català sobre l’activitat parlamentària.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor