Urtasun presenta a València els actes de l’Any Estellés, “un imprescindible de la literatura d’Espanya”

  • El ministre de Cultura espanyol es refereix al poeta de Burjassot com a gran poeta en llengua valenciana · El ministeri no ha previst la creació del centre d'estudis sobre Estellés que la plataforma Cent d'Estellés considera prioritari

VilaWeb
Esperança Camps Barber
20.03.2024 - 14:31
Actualització: 21.03.2024 - 12:19

Hi havia expectació per escoltar què diria el ministre de Cultura espanyol, Ernest Urtasun, sobre el centenari d’Estellés. No debades, el govern espanyol s’ha ofert a assumir el paper que el Consell es nega a fer de considerar el poeta de Burjassot com un dels grans. Al ministre l’han escortat membres de Compromís, els seus socis electorals. Hi havia Joan Baldoví, Joan Ribó, Isaura Navarro, Papi Robles… L’ha presentat Carmina Andrés Lorente, filla del poeta i defensora incansable del llegat del seu pare.

Urtasun, que ha qualificat Estellés com un dels grans poetes en llegua valenciana, ha agraït la petició a les institucions perquè, malgrat les circumstàncies, estiguen a l’altura de la reclamació. “El teu pare ens interpel·la de manera molt actual”, li ha dit. Més tard, ha tornat a incidir en això de la “llengua valenciana”, quan ha assenyalat el compromís polític del poeta en “la difusió de la llengua valenciana durant el franquisme”. El ministre s’ha centrat a recordar els versos més coneguts del poeta com ara aquells que fan referència a ser la veu del poble, i ha dit que tothom se’l sent una mica seu. Ha recordat la difusió que en van fer Ovidi Montllor i Toti Soler, i com grups i músics més actuals continuen difonent-ne l’obra, però en cap moment l’ha relacionat amb la literatura catalana de què forma part. Ans al contrari, l’ha considerat un poeta espanyol: “Estellés és un autor imprescindible de la literatura, no només de la valenciana, sinó de la d’Espanya”, ha dit.

El ministre Urtasun ha explicat que el Ministeri de Cultura serà impulsor de l’Any Estellés, però ha evitat el cos a cos amb el Consell quan ha esquivat de valorar el menysteniment tant del govern valencià com de les Corts. “Nosaltres celebrarem el centenari, són aquells que no ho fan els que han de donar explicacions”, ha dit, i ha afegit que, a parer del govern espanyol, Estellés és un gran patrimoni de la literatura.

Quant a la cultura blanca que va proclamar el conseller Vicente Barrera, el ministre Urtasun ha dit que defensava la cultura espanyola dins el conjunt de la pluralitat del país i que no podia valorar aquesta qualificació.

Sense notícies del centre d’estudis

Una de les peticions fonamentals de la plataforma Cent d’Estellés és la creació d’un centre d’estudis amb el nom del poeta. Un lloc físic on el seu llegat estiga a disposició dels estudiosos, i que siga un centre de referència, a Burjassot. Aquesta petició va sorgir arran de la supressió per part de l’Ajuntament de Burjassot de l’antiga Fundació Vicent Andrés Estellés. Llavors diverses entitats cíviques i culturals van crear la plataforma Pro-Fundació Estellés, que va negociar amb l’antic govern del Botànic fins que els resultats electorals del 28 de maig van interrompre i esborrar tot el camí que s’havia fet. Ara la plataforma considera indispensable la creació d’aquest centre del qual el ministre no ha parlat en la conferència de premsa.

Maria José Gálvez, directora general del Llibre i la Lectura, ha dit a VilaWeb que ella va plantejar alguna cosa, però no se n’ha parlat més i que ha demanat a la plataforma que li envien informació per mirar de recuperar el projecte i continuar treballant.

Cent mil euros de l’estat per a l’Any Estellés

El ministeri destinarà cent mil euros tant per a les activitats que es posen en marxa directament des de la institució com per a ajudar els ajuntaments o les institucions que els demanen col·laboració. Això inclou les iniciatives de la Plataforma Cent d’Estellés.

Quant a les activitats programades pel ministeri espanyol enguany, en destaca la presència de l’obra d’Estellés a la Fira del Llibre de Guadalajara, a Mèxic, on Espanya és el país convidat. Les activitats es faran en col·laboració amb l’Associació d’Editorial del País Valencià i s’hi ha programat un concert de Pau Alabajos.

A banda, s’ha promogut la traducció de L’hotel París a l’anglés i l’alemany i d’una antologia poètica en castellà, entre més. D’altra banda, el ministeri se suma a les iniciatives de la plataforma Cent d’Estellés. Amb l’Ajuntament de Gandia, col·laborarà en un recital poètic previst per al 7 de juny, amb dones que diran els versos del poeta en totes les llengües de l’estat i que acabarà amb una actuació de Borja Penalba.

Uns dies abans de l’aniversari del poeta, la família farà un dipòsit de material a la Caja de las letras de l’Institut Cervantes.

Nota: En una primera versió  havíem titulat aquest article: “Urtasun presenta a València els actes de l’Any Estellés, “un imprescindible de la literatura espanyola”, en comprovar que era erroni l’hem esmenat. Demanem disculpes als lectors de VilaWeb.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any