La Unió Europea demanarà explicacions a l’estat espanyol per la venda d’armes a Turquia

  • Pedro Sánchez va anunciar en la cimera hispano-turca del novembre nous compromisos militars amb Recep Tayyip Erdogan

VilaWeb
Redacció
25.01.2022 - 16:02
Actualització: 25.01.2022 - 23:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Unió Europea demanarà explicacions a l’estat espanyol per la cooperació militar que manté amb Turquia, la qual podria contradir la posició comuna europea i perjudicar els interessos d’alguns estats membres.

En resposta a una pregunta dels eurodiputats Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín, la Comissió Europea remarca que la venda d’armes ha d’anar vinculada al fet que es respectin els drets humans i no es perjudiqui els interessos de defensa i seguretat de la resta d’estats membres.

En la seva pregunta, els eurodiputats catalans recorden la visita a Turquia del president espanyol, Pedro Sánchez, en el marc de la cimera hispano-turca, el novembre del 2021, i els anuncis que s’hi van fer, com ara una cooperació militar encara més estreta, la construcció de portaavions per a Turquia i la col·laboració per a un programa de submarins per a la marina turca.

Sobre això, l’executiu europeu reconeix que han expressat la seva solidaritat amb Grècia i Xipre, i que el 14 de desembre el Consell Europeu va assenyalar que Turquia havia de respectar la sobirania de tots els estats membres i aturar les accions i amenaces que danyaven la relació amb els estats veïns. Ara la Comissió Europea demanarà més informació a l’estat espanyol i analitzarà si pot suposar una amenaça per als estats membres i pot servir per violar la llei internacional, com ja va fer  Recep Tayyip Erdogan l’any passat quan va accedir i explorar zones marítimes exclusives de Grècia i Turquia.

El control de l’exportació i el trànsit d’armes per part dels estats membres de la UE està subjecte a la política comuna de seguretat i defensa, l’actuació planificada en el si del Consell Europeu, i la Unió Europea recorda que les obligacions derivades d’aquests instruments són jurídicament vinculants per als estats membres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes