Crida pel Baix Llobregat ha presentat avui un manifest a favor de l’1-O. El text ha estat signat per una setantena de regidors i batlles del PSC i ICV de la comarca. La presentació s’ha fet davant de l’Ajuntament del Prat. Federic Prieto, ex-batlle de Cornellà pel PSUC i impulsor del manifest, ha demanat a tots els partits polítics catalans que fessin costat al govern per tal de defensar la democràcia durant l’1-O. També ha demanat a la ciutadania que es mobilitzés tant a favor del sí com a favor del no.

A l’acte també hi han intervingut Jaume Monné, ex-batlle d’Olesa (PSC); Montserrat Gibert, ex-batllessa de Sant Boi (PSC); i Ferran Puig, batlle de Torrelles de Llobregat (Poble i Progrés, vinculat a ICV).

El manifest retreu a l’estat espanyol que hagi menyspreat la voluntat del poble de Catalunya de tenir un autogovern de veritat. Diu que la relació amb Madrid s’ha anat degradant fins a paralitzar sectors que són essencials per al país. També denuncia la manipulació política que s’ha fet d’òrgans de la justícia espanyola com el TC per a intentar aturar o retallar totes les aspiracions polítiques de Catalunya.

‘Tot i que no tots compartim en la seva totalitat el full de ruta del govern català, entenem que ja és hora que la ciutadania prengui la paraula i que l’única via real perquè els catalans i les catalanes prenguin la paraula és el referèndum anunciat pel dia 1 d’octubre, vista la impossibilitat de pactar-lo amb l’estat espanyol a curt o mitjà termini’, diu el text.

En l’àmbit municipal, el manifest també critica que les retallades de l’estat han escapçat la capacitat dels ajuntaments de donar resposta als problemes de la gent. ‘Igualment ens neguem a acceptar que els ajuntaments, que són i han de ser les administracions més properes a la ciutadania, no facilitin el pronunciament de les persones censades en el seu municipi, amb ple respecte per les diverses opcions’, afegeix.

Ací podeu llegir el manifest íntegre:

«Manifest de batlles, ex-batlles, regidors i ex-regidors del Baix Llobregat

Els sota signants, persones regidores, ex-regidores, alcaldes i ex-alcaldes en diversos moments de la recent història democràtica de Catalunya i d’Espanya, hem treballat en la recerca del progrés de les persones, convençuts que el respecte pels drets humans individuals i col·lectius és un tret essencial de la democràcia.

També hem estat testimonis, en aquests darrers deu anys, d’un procés de degradació i de reducció burocràtica d’aquests drets fonamentals. A vegades en el mateix funcionament de les institucions, condicionades per estèrils majories absolutes o per pactes interessats i generats molt lluny dels interessos reals de la ciutadania. Tot plegat agreujat per una legislació que retalla la capacitat dels ajuntaments per a donar respostes efectives als problemes que afecten les persones i per retallades que han posat en perill l’estat del benestar, especialment en educació, sanitat i prestacions socials.

Hem vist també amb estupor, especialment en els darrers anys, la generalització de procediments i de comportaments corruptes, que han aprofundit l’allunyament i la desconfiança de la ciutadania en les institucions i en la política.

Sobretot hem constatat amb indignació que l’estat espanyol i els seus instruments polítics i judicials (fortament polititzats) han sotmès Catalunya a un tracte discriminat:

En primer lloc, negant-se a revisar l’estatut econòmic de Catalunya i atendre amb eficiència les seves necessitats d’infraestructures. Sense ambdues coses, Catalunya experimenta grans dificultats per garantir el seu desenvolupament i l’atenció adequada a les persones, tot i generar una part important dels recursos de l’estat espanyol.

També s’ha produït una progressiva agressió als drets lingüístics col·lectius, tant en l’àmbit educatiu com en l’àmbit cultural, limitant sistemàticament el dret de decidir i estructurar la pròpia política lingüística i acusant-la sistemàticament de sectària, negant el caràcter nacional de Catalunya.

Però, sobretot, menystenint la voluntat catalana de disposar d’un autogovern de veritat, capaç de decidir el seu propi desenvolupament i el funcionament de les institucions pròpies. Cal citar la grollera retallada de l’estatut de 2006, fins i tot després d’haver estat votat pels catalans? Potser caldria fer-ho, si no fos que en els darrers sis anys la relació de l’estat amb Catalunya s’ha degradat dia rere dia, fins a paralitzar sectors essencials i sotmetre al poder judicial qualsevol intent de facilitar el pronunciament de la ciutadania, convertint la constitució en una barrera infranquejable i imposant la seva interpretació més conservadora i centralista, fins i tot de les disposicions més favorables a l’exercici dels drets democràtics i de la diversitat.

Tot i que no tots compartim en la seva totalitat el full de ruta del govern català, entenem que ja és hora que la ciutadania prengui la paraula i que l’única via real perquè els catalans i les catalanes prenguin la paraula és el referèndum anunciat pel dia 1 d’octubre, vista la impossibilitat de pactar-lo amb l’estat espanyol a curt o mitjà termini.

Igualment ens neguem a acceptar que els ajuntaments, que són i han de ser les administracions més properes a la ciutadania, no facilitin el pronunciament de les persones censades en el seu municipi, amb ple respecte per les diverses opcions.

No podem fer valdre els nostres dubtes com a excuses per a l’abstenció. Per aquesta raó cridem tothom, voti que si o voti que no, a participar en el referèndum plantejat per al pròxim 1 d’octubre»

Ací podeu consultar tots els signants del manifest:

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.