Una eurodiputada sueca explica les pressions espanyoles: ‘He tingut converses bastant fortes amb l’ambaixada’

  • Bodil Valero explica que l'ambaixada espanyola va mirar de boicotar dos seminaris sobre el procés a Suècia · 'No em sento amenaçada, però no m'agraden gens les formes de la diplomàcia espanyola', assegura

VilaWeb
Oriol Bäbler
22.01.2017 - 19:59
Actualització: 22.01.2017 - 22:06

L’eurodiputada del Partit Verd de Suècia, Bodil Valero, és una declarada defensora del dret de decidir. Per això ha participat en actes de l’Assemblea Nacional de Catalunya, ha organitzat seminaris sobre el cas català i forma part del Consell Consultiu del Diplocat. Aquesta setmana, ha enviat un correu electrònic a tots els eurodiputats avisant que el govern espanyol podria boicotar la conferència de Puigdemont, Junqueras i Romeva al Parlament Europeu. VilaWeb parla amb ella sobre les pressions que ha rebut de la diplomàcia espanyola pel suport al procés.

Valero diu que l’estat espanyol ‘té el monopoli’ de la comunicació institucional a l’exterior i que cal ‘donar veu als catalans’. L’ambaixada espanyola a Suècia –diu– ha provat de fer boicot a dos seminaris sobre Catalunya al país escandinau, un dels quals al parlament. ‘No és una cosa estranya. Ho fan sempre. Hi ha més eurodiputats que han rebut pressions’, afegeix.

Pressions al govern suec i al parlament
La primera enganxada amb la diplomàcia espanyola fou poc abans de les eleccions del 27-S. El 17 de setembre del 2015, el parlament suec va acollir un debat sobre el procés independentista. Entre els convidats, hi havia el secretari general del Diplocat, Albert Royo; l’escriptora Bel Olid i el president del Casal d’Europa a Berga, Jaume Farguell. A part Valero, també hi va participar un altre diputat suec: Valter Mutt.

L’eurodiputada diu que en l’acte el parlament ‘no es decantava ni a favor de la independència ni en contra’, només acollia l’acte. Tanmateix, els dies abans l’ambaixada espanyola va pressionar directament el govern suec per mitjà del ministeri d’Afers Estrangers. ‘Quan es van adonar que això no funcionava, es van adreçar al parlament’, afegeix Valero. L’eurodiputada va haver de donar explicacions sobre el motiu de l’acte i justificar-ne l’organització. ‘Evidentment, em van dir que no hi havia cap problema i es va fer.’

Veient que les institucions sueques no cedien, l’ambaixada va decidir d’enviar el cònsol al debat. ‘Va acaparar tot el torn de paraula. Va ser una mica complicat’, diu l’eurodiputada, que es queixa dels mètodes de l’ambaixada: ‘Jo no els he prohibit mai de participar en els actes, però no hi volen ser i fan aquestes coses.’ Segons ella, en comptes de promoure el boicot, l’ambaixada hauria de permetre que la gent pogués informar-se i escoltar veus diferents.

Pressions al Casal d’Europa
El segon intent de boicot va ser aquest estiu durant el festival polític d’Almedalsveckan, que es fa anualment a l’illa de Gotland. La conferència es titulava ‘El cas català dins la Unió Europea’ i es feia a l’estand de la Unió Europea. Entre els convidats hi havia el Diplocat, la directora d’Afers Estrangers de la Generalitat, Maria Badia, i el lingüista Johan Häggman. L’acte era acollit pel Casal d’Europa. L’ambaixada espanyola va tornar a fer pressió directament damunt el Casal per boicotar-la. ‘Fins a l’últim moment no sabíem si es faria. Al final vaig haver d’aparèixer jo com a organitzadora’, diu.

En el cas d’Almedalsveckan, Valero no entén les pressions, perquè van acceptar la proposta de l’ambaixada d’incloure un ponent contrari a la celebració d’un referèndum d’independència. Era la investigadora doctoral Núria González Campañá, de la Universitat d’Oxford.

Valero explica que, després de participar en alguns actes de l’ANC, tant a Suècia com al Principat, ha rebut trucades de l’ambaixada espanyola per dir-li que prenia posició com a representat electa. ‘Trobo de molt mal gust –afegeix– que vulguin limitar la meva llibertat com a diputada per a assistir als actes que em sembli.’ No vol revelar el contingut de les trucades, però sí que diu: ‘He tingut converses bastant fortes amb l’ambaixada espanyola. No em sento amenaçada, però no m’agraden gens les formes de la diplomàcia espanyola.’

‘Senyals’ de l’estat espanyol per aturar la conferència de Brussel·les
Dimarts, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; el vice-president, Oriol Junqueras; i el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva, faran una conferència titulada ‘El referèndum català’ al Parlament Europeu. Valero assegura que, tot i que no pot dir explícitament que el govern espanyol hagi pressionat per boicotar-la, sí que ‘hi ha senyals’ de la diplomàcia espanyola. ‘Sé com treballen i han passat coses estranyes’, assegura.

Explica que no és cap coincidència que a la mateixa hora que la conferència el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, faci una reunió amb alts representants diplomàtics. Valero també afirma que s’ha intentat ocupar la sala de la conferència amb una altra reunió a la mateixa hora: ‘Podria ser una simple errada del parlament, però és molt estrany, oimés tenint en compte que la sala fa temps que ha estat reservada per a fer la conferència.’

Temor i pedagogia del procés
Valero diu que a l’Eurocambra el procés és un tema una mica tabú. ‘Hi ha temor. Com si Catalunya hagués d’obrir la capsa de Pandora i hagués de trencar Europa. Explica que ella mira de fer pedagogia sobre el procés, però que hi ha gent que associa nació o fet nacional amb extrema dreta. ‘Jo intento explicar que no té res a veure amb això, que els catalans volen formar part de la UE’, insisteix.

Més informació:
Així maniobra Espanya a la UE contra l’independentisme

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any