Xavier Lluís ha denunciat avui al seu compte de Twitter que Renfe no l’havia volgut atendre perquè parlava català. Segons que ha explicat a VilaWeb, s’ha dirigit a la taquilla de l’estació de Benicarló per formalitzar el bitllet de tornada a Tortosa. Quan ho ha demanat la taquillera ha respost, en castellà: ‘Jo no parlo ni entenc valencià’, i tot seguit se n’ha anat. Sense saber què fer ha decidit de fer un piulet per a demanar ajuda i l’ha acompanyat d’una fotografia de l’estació amb un cartell en què hi deia ‘eixides’, en valencià, per demostrar on es trobava. Quan la taquillera ha vist que volia fer una foto li ha etzibat mentre picava al vidre del mostrador: ‘Fotos no o trucaré a la policia!’

Al seu piulet ha mencionat Renfe i Adif, que no han fet cas de la petició d’ajuda mentre responien a més usuaris. Finalment, Xavier Lluís li ha demanat el nom a la taquillera en castellà i farà una reclamació a Renfe, que presta el servei, i a Adif, que representa el personal i les infrastructures. De tota manera, Lluís no s’ha mostrat gaire optimista: ‘El problema és que això és habitual. Em diran “ho sento molt” i ja està’.

Ací podeu escoltar el testimoni de Xavier Lluís:

Vegeu ací la sèrie de piulets:

Darrerament hem vist dos casos similars. A principi de mes Quimi Portet va denunciar també a Twitter que un cambrer de la companyia de vaixells Baleària no l’havia volgut atendre per haver parlat en català. Quan li va demanar un cafè amb llet aquest li va respondre: ‘Mira: en gallego, español, francés, inglés y hasta en italiano te entiendo; en catalán o mallorquín, ya no’.

I també aquest juliol, una veïna de Vic, Montserrat Puig Cotado, va haver d’aguantar un calvari a la comissaria de la policia espanyola a Vic. Hi havia anat a fer-se un passaport nou, per a viatjar al cap de dos mesos. Però en va sortir amb una denúncia, sense passaport i havent hagut de suportar les males maneres d’un agent de la policia espanyola i un altre de la guàrdia civil, que la volien obligar a parlar en espanyol, i que no la pensaven atendre, ni deixar passar, si no ho feia.

També a Renfe
El 2013 un revisor de Renfe va fer baixar del tren un avi i el seu nét per ser catalans. Josep Maria Sagrera, un veí de Girona de setanta-dos anys, va presentar una queixa a Renfe perquè una revisora del tren els va fer baixar, a ell i el seu nét de quatre anys, mentre els deia, en castellà: ‘Tinc mania als catalans, i ara pels meus collons que baixareu’.  Segons que va explicar, no havia comprat el bitllet per al nen, perquè es pensava que, essent tan petit, no havia de pagar. I quan mirava de trobar els diners per pagar la revisora va fer parar el tren a Montcada i Reixac i els va fer baixar.

 

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb