Un president del PNB al congrés espanyol?

  • No és cap anècdota que per primera vegada en quaranta anys els dos grans partits espanyols no tinguen la capacitat immediata de nomenar president del congrés un dels seus i es plantege la possibilitat que ho siga algú d'un grup nacionalista basc

VilaWeb
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

A mesura que van esgotant-se les hores per a la constitució del parlament espanyol, comencen també a passar coses. Ahir, Coalició Canària, un dels pocs partits que poden donar suport al PP o al PSOE de manera indistinta, va demanar que la presidència del congrés espanyol recaiga en el Partit Nacionalista Basc, cosa que seria una autèntica bomba política que esclataria al cor de l’estat.

La raó és ben lògica. La presidència del congrés té un gran poder. A banda de ser la tercera autoritat de l’estat, la seua capacitat per a ordenar el debat parlamentari i, de retruc, per a ordenar la vida política de l’estat, és molt gran. Particularment important també quant a la investidura d’un possible president. I resulta que ens trobem en una situació aritmètica en què el PSOE no té cap garantia d’obtenir aquest lloc. 

Perquè hi haja un president del congrés socialista, el PSOE necessita imperiosament no tan sols els vots del PNB, sinó també els de Coalició Canària o els de Junts. PP, Vox i UPN sumen 171 vots, mentre que el PSOE i els seus aliats (Sumar+ERC+Bildu) en fan només 165. Afegint-se el BNG en serien 166, però, així i tot, només superarien la dreta sumant-hi el PNB (5 escons) i Coalició Canària (1 escó) o Junts (7 escons). O tots dos a la vegada. Justet, justet, doncs.

D’ací neix la proposta audaç i ben interessant dels canaris. Si el PSOE no vol un president del PP –cosa que no li convé gens ni mica amb vista a la investidura– una possibilitat sensata és que voten un president del PNB, tot capgirant així la tesi de tots aquests anys segons la qual els partits petits no tenen cap més remei que votar-los a ells. Fins i tot, es podria donar el cas –molt difícil, però imaginable– que el PP i tot el votés, aquest candidat, ja que necessita el vot dels bascos per a la investidura. És ben poc probable que no presente un candidat propi, però, si passés, seria tant sorprenent com interessant veure com es deixava Vox aïllat i fora del consens.

Ja veurem al final què passa, perquè el PSOE és molt de PSOE i vol tant sí com no la presidència del congrés espanyol. I perquè mai no saps què acabarà fent el PNB. Però no hi ha cap dubte que la proposta de fer president un nacionalista basc, en el pitjor dels casos, obliga els socialistes a cercar un candidat que puguen votar de manera còmoda nacionalistes i independentistes –Francina Armengol seria una bona candidata, però, de moment, ella diu que no. Algú que, per exemple, puga resoldre definitivament i de manera ràpida l’ús normalitzat a l’hemicicle del basc, el català, el gallec, l’aragonès, l’occità i l’asturià.

Tanmateix, en el millor dels casos, si aquesta acrobàtica maniobra acabés tirant endavant, tindríem una mostra magnífica de com els temps canvien i de fins a quin punt el règim està contra les cordes. D’ençà del 1979, tots els presidents del congrés, sense excepció, han estat dels grans partits estatals –sis del PSOE, quatre del PP i dos de la UCD. Que per primera vegada en quaranta-quatre anys això no fos així, no seria de cap manera una anècdota. Tampoc no seria la revolució, però crec que no l’encertaríem gaire si li traguérem valor. Només que puga passar ja és significatiu…

 

 

La nostra feina és ajudar els nostres lectors a pensar i interpretar la realitat que vivim i això ho fem honradament i sense límits ni fronteres. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
13.08.2023  ·  21:56

No xafen terra ferma i, malgrat la seua fatxenderia se’ls nota. I només queden tres dies.

Joan Gímenez
Joan Gímenez
13.08.2023  ·  22:12

Fer acords que diem importants entre partits grans i petits no crec que sigui tant extrany encara que no es costum
Ara bé sabrem quins acords poden estan fent els partits grans??

Enric Viver
Enric Viver
13.08.2023  ·  22:14

El 17-A farà 6 anys de l’atac terrorista a civils indefensos en terra catalana, amb la complicitat de l’Estat. Al Congrés no espero que ERC en faci cap esment, no siga que es molestin els seus socis socialistes. Veurem si Junts té sensibilitat, ja que Alonso-Cuevillas va representar víctimes en aquell vergonyós judici.

Ramon Domènech
Ramon Domènech
13.08.2023  ·  22:19

No m’agrada, el PNB, es la opció del PP per tenir la investidura, i CC tendeix més a PP, em sembla una ensarronada

joan rovira
joan rovira
13.08.2023  ·  22:31

Sr. director, un editorial que m’ha recordat “El Tercer Home”. Així, estan les coses a l’estat colonial. I, el gremi de la premsa per a contar-ho una altra vegada.

Després d’una transició tramposa un post primer d’octubre traït ara preparen les classes dirigents de la península un revival de l’era de la incertesa. Increïble.

Passen les generacions a la Península i cada vegada que el poble català guanya la llibertat les classes dirigents es neguen i pretenen avortar-ho. Fins quan?

Marc Mateos
Marc Mateos
13.08.2023  ·  22:53

Passi el que passi, Catalunya mai hi guanya a Espanya.
Per tant, a blocar tot el que es pugui.
Generar inestabilitat, i més ara que tindran la presidència de la UE, ens convé molt. En tot cas, mai hi tenim res a guanyar a Espanya; per tant que perdin ells també. Siguem un problema, no pas una solució per aquells que només ens volen mal.

Carles Bueno
Carles Bueno
13.08.2023  ·  22:56

Editorial en mentalitat autonòmica.
Que canviarà de veritat si tenim un president del PNB?
Ni crec que es deixi parlar basc ni català.
Tot plegat fer volar coloms.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
13.08.2023  ·  23:13

D’acord: no seria una anècdota, sinó que de fet seria trencar un mur fins ara insalvable, i una mostra més de l’atzucac en que es troba España, s’hi posi com s’hi posi, i passi el que passi amb el gobierno. Malament si cal fer noves eleccions, i malament si es fa un gobierno de coalició PPPsoE, i encara pitjor si el PP s’en sortís: més imestabilitat i més incertituds de tota mena.

I mentre el MHP Puigdemont va fent mitja….i esperant.

Joan SANTAMARIA
Joan SANTAMARIA
13.08.2023  ·  23:13

Això és el pendent ferroviari?

Jaume Bonet
Jaume Bonet
13.08.2023  ·  23:17

Aquesta gent que es va exposar perque els polítics havien convocat un referendum vinculant no es mereixen la traidoria dels qui ara parlen de fer-ne un altre … Ja està fet …. i guanyat … cal aplicar-ne els resultats.
https://spanishpolice.github.io

Jo no crec que ningú tengui dret a amnistiar els responsables ni els col·laboradors d’això https://spanishpolice.github.io
ni els organitzadors i encobridors d’això altre
Fils 17 A https://twitter.com/jaumemoll/status/1534137023589756936?s=20&t=CkoPfpuBH0te5dA1MItBTg
MArgallo https://twitter.com/dnicatala/status/1684968694621904915?s=20
17A un any després https://twitter.com/LaRepublicaCat/status/1559067552495665152?s=20&t=rCWOkavcNgs9jwAE8y72wA

Joan Benavent
Joan Benavent
13.08.2023  ·  23:18

Pel que a mi respecta, aquesta mena de notícies arriben amb força retard. Des de l’1-O faig el viatge en un altre tren. El que pugui passar en aquell circ m’importa un rave.

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
13.08.2023  ·  23:24

1) Aquesta és una proposta-trampa, perquè “s’assumeix” que els catalans no diran ‘no’ a un candidat jeltzale. I, pregunto jo, i què en treu Catalunya d’això?
2) Cal no oblidar que, als darrers anys, el PNV ha fet tot el possible per allunyar-se de Junts i, en general, de l’independentisme.
A la mesa del Congrés: abstenció o vot nul. Absoluta indiferència.
.
(nota: no traduiu el partit EAJ/PNV per “PNB”. És tan absurd com parlar de “Juntos por Cataluña).

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
13.08.2023  ·  23:54

Jo crec que no canviaria res. Al contrari, seria la manera d’escenificar la completa absorció del PNV dins el R78.
Jo crec que el President Puigdemont fa molt bé a fer mitja i deixar passar el temps.
Res, ni cas.
I noves eleccions. El PNV no farà res per Catalunya
M’importa un rave que es pugui parlar català al Congreso.
Jo el que vull és que es pugui parlar català a Catalunya sense ser insultada o discriminada

Gerber van
Gerber van
13.08.2023  ·  23:58

Alguns lectors i tuiteros en resposta a l’article de VW https://twitter.com/vpartal/status/1690654550724632576 critiquen a VW i Vicent Partal a autonomisme. Però el cas és que seguim dependents d’Espanya tant ens agradi com si no.

Es tracta, doncs, de desestabilitzar l’Estat espanyol, fer-lo ingovernable i fer pujar el seu deute públic fins al punt que l’Estat faci fallida. La política al Congres són un dels pocs mitjans que tenim al nostre abast per aconseguir-ho.

I sobretot, no oblidem la gravetat i la necessitat de la independència de Catalunya el dia en què la constitució del Congrés recau en la data dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils en què el mateix Congres i l’Estat van participar i continuen a fer-ho.

Ferran Ribó
Ferran Ribó
14.08.2023  ·  00:17

Com comenta en Marc Mateos: no hem de ser cap solució dels problemes d’altri (més quan altri és no sols adversari sinó descarat enemic nostre). Jo també estic desconnectat de tot el q concerneix a ñ, com molt ben diu en Joan Benavent. I tal com molt bé expressa la Maria Àngels Fita: el català q ens ha d’ocupar no és el de l’estrada del congreso, sinó el de les aules catalanes, jutjats i administració de Catalunya.
Continua el Procés Democràtic per la Independència de Catalunya¡¡

Jaume Riu
Jaume Riu
14.08.2023  ·  00:24

NOMÉS QUE PUGUI PASSAR JA ÉS SIGNIFICATIU
Des del 14 de juny de 2014 quan va abdicar per força el rei Juan Carlos I, passant pel procés participatiu i la consulta popular del 9-N de 2014, fins a l’èxit del referèndum de l’1-O de 2017, i la carta de fugida del Borbón a Abu Dhabi de 27 de maig de 2019 per escapar de la justícia, amb l’excarceració forçada dels presos polítics el 23 de juny de 2021, amb el CatalanGate destapat per Citizen Lab el 18 d’abril de 2022 amb l’evidència d’una inversió superior als pressupostos d’estat, tenint en compte totes les sentències de TSUE del TEDH, i ara amb la ingovernabilitat del regne de Castella que necessita el suport de les altres nacions independentistes per sobreviure, amb un president del PNB al Congreso, diguin el que diguin a La Vanguardia, El País, ABC, El Mundo i les televisions públiques, el pendent ferroviar de la monarquia franquista és imparable i irreversible.
Només que pugui passar, ja és significatiu.

Daniel Mir
Daniel Mir
14.08.2023  ·  00:51

Que puguin posar al PNB presidint el Congreso sols indica que el PNB és un partit colonial assimilat per la metròpoli. Seria el mateix si hi posessin a Mn. Junqueras, sols que faria més rebombori.

JOSEP LLUÍS FERNÀNDEZ
JOSEP LLUÍS FERNÀNDEZ
14.08.2023  ·  03:01

Un president del PNV al Congreso no és cap bona notícia, blanqueja el règim del 78 davant d’Europa i de la Onu.
Els vascos no són mai un bon ailat polític per Catalunya perquè tenen el concert econòmic, és a dir poder real per fer I desfer. ERC encara no ha entès que seguir L’estratègia de Bildu la portarà a la marginalitat.

Salvador Molins
Salvador Molins
14.08.2023  ·  04:36

Cap confiança amb el PNB o com es digui, és un dels fonaments del règim espanyol del 78, enemic de Catalunya de qui xucla tot el seu finançament, per això entre altres coses no vol la nostra Independència.

I respecte a Ñ que se’n vagin a la merda!

Com alguns heu expressat, jo també vaig en un altre tren. Sóc un català censat com a ciutadà republicà al Consell de la República de Catalunya.

Crec el que ha expressat Josep Guia en la seva entrevista. Si Puigdemont dóna suport, tan a la taula del Congrés espanyol com a la investidura, una vegada més, després del dia 10 d’Octubre i després del dia 27 d’octubre la tornarà cagar.

Hi ha més de 700.000 catalans orfes de partit rupturista. La Llista Cívica és la nova oportunitat per completar la DUI que el Parlament va votar i guanyar el 27 d’octubre de 2017. Si hi ha algun partit sincer respecte de la Independència de Catalunya s’hi haurà d’afegir, però això dels partits que facin el que vulguin.

La Llista Cívica necessitarà primer de tot els nostres avals, aquesta és la primera campanya que hem d’assolir. Amb el meu aval ja hi podeu comptar. Després els candidats, segurament amb unes primàries, el programa exclusiu i nítidament per a la Independència, un programa rupturista concretat en el segon embat d’aquest procés de recuperació de les nostres llibertats i constitucions.

Posem-nos a la feina. No parem ni un moment.

Visquem la Llengua, visquem la Nació sencera, i visquem la Independència, són indestriables!

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
14.08.2023  ·  05:50

Sr. Partal; no ens importa el què fa el veí. Quan parlarem de dimissió del govern titella, del crim d´estat 17-A, de la llista cívica, de la Diada…

Lluís Paloma
Lluís Paloma
14.08.2023  ·  07:01

Tot el que sigui posar en crisi aquell galliner m’agrada. Però recordem que necessitem posar una frontera entre aquella patuleia i nosaltres. I que no ho hem de deixar tot als polítics, perquè ja sabem com les gasten: hem d’actuar des del carrer (i hi ha maneres creatives de fer-ho).

Asun Tejero
Asun Tejero
14.08.2023  ·  07:19

In president del PNV és la cirereta del pastís. PNV sempre ha format part del estat-dissimulant però sempre n’ha format part- creure que amb ells canviarà la presidència del Congreso és ser moooolt innocent.
El PNV treurà una bona caixalada i a viure!
A nosaltres no és aporta res de res, al contrari els euskars sempre ens perjudiquen.
Aquesta mentalitat que tenim els catalans, tan petita i limitada de quan veiem un vasc o una ikurriña ens desfem amb reverències i afalacs.
Sembla mentida que el Sr.Partal hi participi amb aquesta alegria.
No hem de rebentar-ho tot?????
Oh ves!!!! Ep!!!! Si a la presidència hi tenim un del PNV ja estem salvats, innocent?? Ens vol enredar també???

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
14.08.2023  ·  07:43

Jo crec que Coalició Canària fa d’altaveu de les directrius que marquen els poders hispànics, conservadors del règim del -78.
No volen saber res de Vox ni de Sumar. O sigui, demanen un pacte PP-PSOE
Si hagués d’haver unes segones eleccions (no té perquè haver unes segones eleccions), serien com una segona volta. Els electors anirien encaminats a triar un dels dos grans partits. Seria el vot útil. La campanya electoral aniria així.
Ara és interessant treballar per a que els dos partits col.laborin per interès d’estat. I és interessant que ho dirigeixi “algú imparcial” amb tradició de bon negociador i àrbitre en situacions difícils com podria ser un polític del PNB.

ANTONI PUNTÍ
ANTONI PUNTÍ
14.08.2023  ·  07:53

No em treu pas la son quí presideixi el congreso español.
l’ínic camí; la independència.

pep gaya
pep gaya
14.08.2023  ·  07:56

Amb Marcel Barbosa (5.50)

Carles Serra
Carles Serra
14.08.2023  ·  08:08

Que lo voleu que us digui apreciat Vicent si el Congreso espaÑol ho presideix un element del PNV, que en el procés varen demostrar abastament els seus pocs valors democràtics, ja que dir la traïdoria que ens varen fer els votants de l’1 d’octubre.
Quant és parla del PNV em recorda el banc BBVA (un banc de referència del ÍBEX 35) que el seu eslògan es: todos unidos avanzamos.
Doncs això apreciat Vicent

Rafael Benavent
Rafael Benavent
14.08.2023  ·  09:26

“Suma i sigue”. Els bascos es troben bé. De moment. Per què s’han de complicar la vida pels altres?

Josep Aixà
Josep Aixà
14.08.2023  ·  09:28

no seria pas cap anècdota. No “de cap manera una”

Eugeni Llopart
Eugeni Llopart
14.08.2023  ·  10:16

Em sembla curios que el PSOE es concient de la necessitat de la reforma territorial, pero només en parla quan necessita recolçaments. (Art de la vanguardia de l’Ivan Redondo sobre reconciliació i retrobament i mes indults, pero a la força, per que ells ho diuen i sense referendum per descomptat). No entenc com no els hi cau la cara de vergonya.I a Europa son els mateixos!

Pepita Carlos
Pepita Carlos
14.08.2023  ·  10:41

España mai ens donarà res, quan més ingovernables millor.

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
14.08.2023  ·  11:00

El 17A pel país veí és la data de constitució de la Mesa del Congreso.
Per nosaltres, l’aniversari d’un atemptat mortal, on el país veí va actuar d’una manera molt fosca.

Berta Carulla
Berta Carulla
14.08.2023  ·  11:37

Benvolgut director, podria ser que estiguéssiu fent una lectura subjectiva i equivocada. españa coneix prou bé la basquitis que pateix la part tova de l’independentisme, sempre tan sensible i influenciable. President Puigdemont inclòs, que es va deixar engatussar dies sencers i hores senceres per una víbora anomenada Urkullu.. Espero que el nostre president hagi après la lliçó, perquè estem davant de la mateixa maniobra. Els bascos sempre tan predispostos…..

Miquel Martí
Miquel Martí
14.08.2023  ·  13:04

Pròxima pantalla: INGOVERNABLES (part I)

D’Espanya no hi vendrà res de bo, i no té cap sentit anar a salvar el cul a qui ens vol aniquilar.

jordi Rovira
jordi Rovira
14.08.2023  ·  13:22

Avui els comentaris em semblen poc afortunats. Al meu modest entendre, no acaben de posar en situació els fets que es van succeint, ni tampoc de donar-hi el relleu i la importància que tenen. És cert que tot va molt ràpid, que entre la mandra de les noves eleccions, i la intranscendència d’una campanya electoral tan líquida que era inabastable, el moment postelectoral ens ha agafat desprevinguts. L’ enginyeria política té aquestes coses, i massa que les portem patim des del nostre 1-O. És en aquest sentit que el treball dels periodistes és cabdal, i la seva experiència serveix per posar de relleu allò que és insòlit o està fora dels cànons acostumats. I en aquest sentit la noticia de la proposta (només la proposta) de CC d’apostar per la candidatura d’un president del congrés del PNB és una noticia bomba.
Insòlit és el paper central d’un partit neutral i minúscul com Coalició Canària. Insòlit és que la seva freqüent alineació i associació amb el PP, ara es modifiqui. Que tot plegat representa un veritable cul de sac del sistema, ja no es pot negar: s’han portat les aigües a un nivell que ja ningú pot controlar-les. El paper de l’últim artefacte polític que l’estat s’inventa, VOX, ens ha portat en una situació de no retorn. Un veritable efecte Txornòbil on en raó del dictat ningú ha tingut espai ni temps per veure el forat creat. És com la part intangible que tenen els accidents: ningú sap com passen, mostrant sempre la fragilitat per on transcorre la nostre vida, els nostres empoderaments i la nostra realitat. De volta han passat de preparar la majoria absoluta i desfermada, a comprendre que no van enlloc. I també de cop i volta a Catalunya ens trobem en un fos temporal passant de demanar: llibertat, amnistia i estatut d’autonomia per salvar l’estat d’un règim moribund i en mig d’una descomposició que la història ens ha d’acabar d’explicar; a ser pregats perquè acceptem que la llibertat, l’amnistia i les autonomies salvin i siguin el punt de partida de l’estat que requerim tenir i que no ens poden oferir.
Algú ja comença a intuir quin preu té això. Certament el PP i l’operació VOX estan fora de joc. Ara resta en solitari i en el paper de germà gran, el PSOE. En el dat, el torn que a la gent del PSOE els ve a sobre, obre moltes incògnites, i veurem com es van succeint els esdeveniments. Però els fets post electorals posen de manifest fins a quin punt tenen les mans lligades, i fins a quin punt han quedat sense marge de maniobra.

Josep Soler
Josep Soler
14.08.2023  ·  14:10

Que facin el que vulguin en el seu Parlamento no?.
Em sumo als que insisteixen amb que al seu moment, nosaltres vam fer un referendum en el qual vam decidir separar-nos d’Espanya.
Tot el que no sigui la continuacio d’aixo, em sembla una bona manera de perdre el temps.

Cristina Moscardó
Cristina Moscardó
14.08.2023  ·  16:00

En què beneficiaria als països catalans una presidència del PNV al congrés?. No tenim memòria de com l’ Urkullo va entabanar el president Puigdemont després de l’ 1,0 erigint-se com a intermediari negociador a favor de l’ estat?. Tinguem clar que al país basc no li interessa la independència de Catalunya. Segurament seria insostenible la continuitat drl concert i els privilegis bascs.

.

Josep Ramon Gil
Josep Ramon Gil
14.08.2023  ·  16:57

El millor resum a les 23:54 hs per Ma Angels Fita !!!! 💪👏👏

Ferran Moreno
Ferran Moreno
14.08.2023  ·  17:26

Els catalans independentistes no tenim res a guanyar en aquestes negociacions. Els polítics, alguna cosa potser sí, .

Que es pogués parlar en català al Congreso, si ho aconsegueixen, ens perjudicaria més que no ens beneficiaria. Això i el Senado a Barcelona i ja ho tindríem.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
14.08.2023  ·  17:41

Sembla que si no resulta possible la formació d’un gobierno i haver de convocar noves eleccions, el estado Ñ pot entrar en una fase de crisis i consecutiva desintegració. Sería el moment en que les institucions transversals públiques i algunes d’específiques privades hauríen d’estar coordinades i organitzades per a assumir funcions de direcció i coordinació popular que evitin que la participació popular quedin exclussivament en mans de criteris i interessos dels partits polítics i d’institucions colonials. Quan arribi aquest moment serà fonamental disposar de dirigents que es moguin pels interessos vitals de Catalunya i tinguin el control de les decissions i les actuacions que ens condueixin a ser una nació lliure, justa i respectable.
L’experiència de la conducta de les masses en la rebel.lio franquista del 1936, del comportament d’un estado feixista autoritari i opressor i d’uns polítics nostres actuals sotmesos a les ordres i als interessos colonials de Madrit ha de ser decisiva a l’hora de dissenyar un procés control.lat i respetuós dels drets humans

Rubèn Sanz
Rubèn Sanz
14.08.2023  ·  20:23

Francina Armengol és tan sociata com la Meritxell Batet. No hase falta desit nada más.

Sergi Barreda
Sergi Barreda
15.08.2023  ·  00:36

M’importa 0 qui sigui el president del Congreso. Canviarà 0 la situació del nostre país.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any