Un manifest signat per tres-cents advocats i juristes catalans assegura que la normativa internacional i l’ordenament jurídic espanyols i catalans permeten que Carles Puigdemont sigui investit a distància. El manifest s’ha fet públic abans de l’informe dels lletrats del Parlament de Catalunya que diu la contrària.

Segons el manifest dels juristes, les normatives eviten de restringir el dret d’exercir la participació política dels diputats electes que hi ha fora del territori català o en situació de presó preventiva. La llei –diuen– exigeix d’evitar ‘restriccions indegudes’ als electes, atès que és essencial que el dret fonamental de participació política s’exerceixi amb condicions d’igualtat per assegurar la ‘lliure expressió de l’opinió del poble sobirà’. Subratllen que l’article del reglament del parlament sobre la investidura del president del Govern no exigeix presència física al candidat a la presidència, ‘precisament perquè si la hi exigís podria ser un impediment en l’exercici d’aquest dret fonamental de participació política’. I afegeix: ‘Tant és així que l’article 35 de la Llei 13/2008, del 5 de novembre, de la Presidència de la Generalitat i del Govern, estableix que tant el Govern com els seus òrgans d’assistència i suport poden utilitzar per al compliment de llurs funcions xarxes de comunicacions o qualsevol altre mitjà telemàtic, sempre que s’hagin establert mecanismes que permetin de garantir la identitat de les persones que emeten i reben les comunicacions i permetin de garantir l’autenticitat dels missatges, les informacions i les manifestacions, tan verbalment com per escrit.’

Segons el manifest, els diputats electes, com a persones escollides en unes eleccions lliures i democràtiques, han de poder exercir les funcions públiques per a les quals han estat escollits, com també la direcció d’aquestes funcions i dels assumptes públics. I subratlla: ‘Qualsevol limitació d’aquest dret debilita la democràcia.’ El text també recorda que, en tant que estat democràtic, Espanya propugna, com a principis inspiradors en el seu ordenament, la llibertat, la igualtat, el pluralisme polític i el reconeixement del dret de participació en els afers públics a través dels representants lliurement elegits. I per això, els signants expliquen que aquesta participació ha de ser en condicions d’igualtat per a accedir a les funcions i als càrrecs públics, sense que es pugui establir cap limitació ni tan sols per imperatiu legal.

A més, el text sosté que els drets i llibertats reconeguts a la constitució espanyola vinculen tots els poders públics, inclòs el judicial. Els juristes també recorden que el reglament del parlament permet el vot delegat en determinats supòsits i sense perjudici que la mesa els defineixi, tenint en compte els mitjans tecnològics actuals, ‘tant per vot telemàtic com per qualsevol altre mitjà que sigui possible i que es pugui exercir amb plenes garanties’.

El manifest diu també que els drets fonamentals s’han d’interpretar amb el sentit més favorable l’exercici d’aquests drets, ‘on qualsevol limitació o restricció pot vulnerar el dret de participació política’.

Ací podeu llegir-lo sencer:

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.