Els impulsors demanen gestionar l’aigua partint de “dades de qualitat, no opinions”

BARCELONA, 16 (EUROPA PRESS)

La conferència internacional sobre els rius davant l’escassetat de l’aigua que es realitza aquesta setmana a Barcelona ha presentat un llibre que pretén ser referent per als gestors de l’aigua, ja que diagnostica la situació dels rius de la Península Ibèrica i planteja recomanacions per abordar-ne els grans problemes.

Els geògrafs Ramon J. Batalla i Álvaro Tena han dirigit ‘Procesos hidrosedimentarios en medios fluviales’ (editorial Milenio), amb pròleg de Damià Barceló, que és director de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (Icra) i vicedirector de l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (Idaea) del CSIC, i que participa aquest dimarts i dimecres en la jornada ‘Rivers under water scarcity: Threats and Challenges’.

Ramon J. Batalla ha explicat que és un llibre pioner a Espanya que unifica les investigacions des de diversos àmbits científics, per assessorar de manera intel·ligible en la gestió de l’aigua que fan les administracions i les empreses, a més de servir als universitaris.

APLICACIONS

Explica, per exemple, com aprofitar la fusta que arriba al riu perquè contribueixi a la recuperació fluvial, en comptes de limitar-se a retirar-la; i com abordar els sediments contaminants, amb l’exemple de l’Ebre a Flix (Tarragona) –l’Ebre és un dels quatre rius analitzats, al costat del Llobregat, el Guadalquivir i el Xúquer–.

Per aportar solucions com aquestes, el text també analitza la situació dels rius, inclòs l’estrès que pateixen vinculat a cabals, depuradores, agricultura, hidroelèctriques i embassaments –molt nombrosos a Espanya–, entre d’altres factors; i reflecteix a més com els influeix el canvi global, del qual el canvi climàtic només és una part.

Davant de tots aquests problemes, Batalla ha demanat gestionar l’aigua “prenent decisions amb dades de qualitat, no amb opinions”, i Barceló ha afegit que aquesta actitud implica un canvi de mentalitat, que considera tan necessari com la inversió econòmica, ja que creu que es poden fer moltes coses amb els diners disponibles ara a Espanya.

El llibre és un dels resultats del projecte Scarce, finançat pel Ministeri d’Economia i Competitivitat i dotat amb cinc milions d’euros.

DIVERSOS ANGLES CIENTÍFICS

Els set capítols i gairebé 300 pàgines aborden com funcionen els rius, des del punt de vista físic, biològic, de les comunitats bentòniques –els organismes que viuen en el fons–, de vegetació i de qualitat fisicoquímica del riu.

Els capítols analitzen la morfodinàmica fluvial; el mesurament de processos hidrosedimentaris; el modelatge hidràulic de cursos; la modelització hidrològica de conques; el transport de microcontaminants orgànics associats a matèria i sediments en suspensió; els sediments i macroinvertebrats; i la fusta morta i la morfologia fluvial (ecologia i gestió).

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb