Un col·lectiu d’advocats farà notar el seu malestar a l’acte d’Alfonso Guerra a l’ICAB

  • 'Trobarem la manera d'expressar la nostra disconformitat amb l'acte', explica una col·legiada que hi assistirà

VilaWeb
La degana del Col·legi d’Advocats, Maria Eugènia Gay.
Redacció
10.12.2018 - 21:50
Actualització: 11.12.2018 - 09:40

El Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) commemorarà avui els quaranta anys de la constitució espanyola amb un acte encapçalat per la degana del col·legi, Maria Eugènia Gay. Entre els ponents hi ha l’ex-vice-president del govern espanyol, Alfonso Guerra. En un moment polític tan delicat com el d’ara, el fet d’haver-hi convidat Guerra, qui es va vantar d’haver ‘passat el ribot’ per l’estatut de Catalunya, ha causat un fort malestar entre molts col·legiats, alguns dels quals preparen accions per a l’acte d’avui, a les set del vespre a la seu del Col·legi.

‘Trobarem la manera d’expressar la nostra disconformitat amb l’acte’, explica una col·legiada. Forma part d’un col·lectiu d’advocats incòmode amb la gestió de la presidenta del col·legi: ‘Continua la línia del seu pare [Eugeni Gay], és a dir, la de no complir les seves funcions estatutàries, entre les quals hi ha la defensa a ultrança dels drets i les llibertats’, diu en referència als presos polítics catalans. Creu que no li hauria costat gens de fer una denúncia de la presó preventiva, sobretot quan ‘nombrosos tribunals europeus i juristes de prestigi reconegut han dit que no hi ha delicte.’

A la mateixa hora que començarà l’acte, a les 19.00, just davant de l’ICAB, a la delegació del govern espanyol, hi haurà una manifestació en suport de la vaga de fam de quatre presos polítics: Jordi Sànchez, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn.

El dia que van renyar Torrent
L’advocada consultada també recorda el paper de Gay en l’acte al col·legi el febrer passat, en què la lletrada va renyar en públic Roger Torrent. Torrent va denunciar amb contundència la repressió de l’estat espanyol davant el ministre de Justícia de llavors, Rafael Catalá. ‘Cal denunciar l’existència de presos polítics, acusats de rebel·lió i sedició per delictes inexistents. Més de cent professors universitaris de dret penal d’arreu de l’estat espanyol han assenyalat la greu desproporció de les mesures preventives i l’error d’atribuir aquests delictes’, va dir Torrent.

Enmig del discurs, diversos juristes es van aixecar i el van deixar plantat. Maria Eugènia Gay, que era al costat de Torrent, el va renyar: ‘Si us plau, president. No era la idea. L’has feta bona, moltes gràcies.’ Entre els qui se’n van anar de la sala hi havia el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús Maria Barrientos; el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres; l’ex-degà de l’ICAB i ex-vice-president del Tribunal Constitucional espanyol Eugeni Gay, que també assistirà a l’acte d’avui; i l’advocat José María Fuster-Fabra.

A l’acte d’avui, també hi intervindrà la catedràtica de dret constitucional de la UAB Teresa Freixas, vinculada a Societat Civil Catalana, que ha exhibit públicament una actitud hostil envers l’independentisme; fins i tot va qualificar de colpista el president Puigdemont i va defensar la intervenció de l’autogovern de Catalunya.

El malestar dels advocats va agafar volada amb un piulet a Twitter de l’ex-degà Jaume Alonso-Cuevillas en què deia: ‘Benvolguda Maria Eugènia Gay, degana del Col·legi d’Advocats de Barcelona, celebrar l’aniversari de la constitució espanyola i convidar qui es va vantar públicament d’haver “passat el ribot” a l’estatut no em sembla que sigui el més adequat en les circumstàncies actuals. Et prego que hi reflexionis i que el desconvoqueu.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any