El PSOE arrasaria en cas de repetir-se les eleccions espanyoles, segons el CIS. L’estudi d’opinió, tanmateix, s’ha fet abans de la investidura fallida de Pedro Sánchez, que ha estat marcada pels desacords entre socialistes i Unides Podem. A més a més, les dades que facilita són d’intenció directe i no estan tractades, fet que pot condicionar-ne el resultat. El CIS tampoc no fa projecció d’escons.

D’acord amb el sondatge, el PSOE té una intenció de vot del 41,3%, molt per sobre del PP (13,7%), que manté el resultat del CIS de juny. Ciutadans (12,3%), en canvi, perd gairebé tres punts percentuals i cau per darrere d’Unides Podem, que amb els vots d’En Comú Podem aconsegueix el 13,1%. El portal Electomanía ha extrapolat les dades de l’estudi i atorga al PSOE una majoria absoluta de 188 diputats.

Al Principat, el PSC guanyaria les eleccions amb una intenció de vot del 23,6%. En segon lloc quedaria ERC amb el 21,1% i els comuns amb el 10,7%. Junts per Catalunya aconseguiria el quart lloc amb el 7,6% d’intenció de vot.

Al País Valencià, el PSPV seria la força més votada amb una intenció del 33,6%. Ciutadans superaria amb claredat el PP. El partit de Toni Cantó aconseguiria l’11,2% i el de Bonig només el 8,9%. Compromís es quedaria fora del congrés amb el 2,3%.

A les Illes Balears, el PSIB conservaria el seu lideratge amb un 19,7% d’intenció de vot. PP i Unides Podem empatarien en segon lloc (9,1%). La dada rellevant, però, és que un 27,3% dels electors no té clar el seu vot.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb