Un dels exemplars de pinassa de més de tres-cents anys.

S’ha trobat un arbre de 459 anys i quatre més d’aproximadament 300 anys al paratge natural de Poblet. Des del mes de maig, un equip hi ha fet un treball de camp i hi ha localitzat i inventariat 409 exemplars que reuneixen les característiques que els defineixen com a arbres vells. Són arbres que creixen en els llocs més inaccessibles del bosc, com ara les capçaleres dels barrancs, o enmig de tarteres, fet que n’ha afavorit la conservació.

S’hi destaquen les pinasses impressionants i revellides que es van salvar de les tallades, arran de la desamortització del 1835 i també de l’explotació forestal del segle XX.

La informació de partida prové de tres documents tècnics de l’arxiu històric del paratge natural de Poblet: ‘Inventari forestal de l’any 1925’, ‘Ordenació forestal de l’any 1946’ i ‘Revisió de l’ordenació forestal de l’any 1967’. Contenen l’inventari de la massa forestal del bosc de Poblet. Així mateix, el coneixement del bosc que té l’equip gestor del paratge ha facilitat la localització dels arbres de més de setanta centímetres de diàmetre, que són aquells que se sospita que poden tenir molts anys.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]