Un Nou d’Octubre entre l’horitzó electoral i l’amenaça ultra

  • La pugna entre el PSPV i Compromís amb vista a les eleccions autonòmiques marca una diada amenaçada per les provocacions de l'extrema dreta

VilaWeb
Pere Martí
07.10.2018 - 22:00

La celebració del Nou d’Octubre d’enguany arriba marcada per la proximitat de les eleccions autonòmiques i municipals de l’any que ve. Els partits de l’Acord del Botànic confien a poder reeditar-lo perquè les enquestes els van a favor. Amb un PP en descomposició per la corrupció, la pèrdua de poder i per Ciutadans, que li disputa l’electorat, el PSPV, Compromís i Podem afronten el curs polític amb una certa tranquil·litat, només escapçada per les disputes entre la formació de Ximo Puig i la de Mònica Oltra.

Abans de l’estiu, les enquestes apuntaven que per primera vegada Ciutadans podria esdevenir la primera força política a les autonòmiques, però l’arribada al poder de Pedro Sánchez ha revifat els socialistes valencians, que fins i tot han tingut la temptació d’avançar les eleccions. Sembla que ha estat descartada, però Ximo Puig vol esprémer tant com pugui el fet que el PSOE sigui al poder i per això ha convidat Pedro Sánchez als actes institucionals del Nou d’Octubre. Serà la primera vegada que un president espanyol hi assisteix.

Aquesta setmana Puig li ha arrencat el compromís de destinar el 10% de la inversió del pressupost de l’estat espanyol del 2019 al País Valencià. Un fet que ha estat venut com un èxit pels socialistes però que té un petit inconvenient: a hores d’ara no és clar que n’hi hagi, perquè el PSOE només té 84 escons al congrés espanyol i necessita el suport de Podem i dels independentistes per a aprovar-lo. I en el cas del PDECat i ERC, aquest suport no és garantit. El camí vers les eleccions de maig es fa llarg per al PSPV, però, en canvi, ja va bé a Compromís, perquè guanyarà temps per a denunciar els incompliments de Sánchez, si és que n’hi ha.

La reivindicació d’un finançament just ha estat la bandera del Botànic durant tota la legislatura i és transversal al si de la societat valenciana. Però la manifestació tradicional de cada any, convocada per la Comissió 9 d’Octubre, tindrà com a lema ‘Guanyem les llibertats, fem país’, amb un plec de reivindicacions que van més enllà del finançament. La comissió fa una valoració positiva dels tres anys de l’Acord del Botànic, però també recorda que continua pendent l’execució de compromisos dels partits que hi donen suport, particularment la fi de la censura de TV3 (que simplement vol dir l’execució d’un acord de reciprocitat aprovat per unanimitat a les Corts Valencianes) i la inclusió de la competència lingüística com a condició per a accedir a la funció pública per tal de posar fi a la discriminació per raó de llengua.

A darrera hora s’han despenjat de la manifestació la UGT, amb l’argument que es barrejava amb el ‘conflicte català’, i el PSPV, que com que és en any electoral prefereix amagar-se. L’organització ha tret importàncies a aquestes dues baixes, perquè enguany el problema no és l’assistència, sinó que es tornin a repetir les agressions de grups d’extrema dreta. La convocatòria de la Comissió 9 d’Octubre coincideix amb set manifestacions més, a la mateixa hora i algunes a la mateixa Plaça Sant Agustí, punt de partida de la marxa. Algunes d’aquestes són de grups d’extrema dreta, camuflats amb noms desconeguts, però totes són autoritzades per la delegació del govern espanyol a València.

El delegat, el socialista Juan Carlos Fulgencio, ha garantit que no hi haurà incidents amb l’argument que ha augmentat el dispositiu policial. Per justificar els errors de seguretat de l’any passat, va adduir que bona part dels policies eren a Catalunya per a reprimir el referèndum. Però la Comissió 9 d’Octubre havia demanat un canvi de lloc i hora les concentracions per a evitar coincidir-hi. Finalment el delegat del govern espanyol ha rebutjat de fer-hi cap canvi i ho fia tot al dispositiu policíac, cosa que no ha agradat a la comissió, que l’ha advertit que, si hi ha cap incident, serà responsabilitat seva.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor