Un equip de científics de la UAB i del Centre de Regulació Genòmica (CRG) ha creat una base de dades, anomenada BacFITBase, que cataloga els gens bacterians que són rellevants en els processos d’invasió i infecció d’organismes vius. L’eina, que s’ha desenvolupat en base als resultats obtinguts a través de diversos experiments ‘in vivo’, facilita la identificació de proteïnes diana terapèutiques per produir nous antibiòtics. La base de dades conté més de noranta mil entrades amb informació sobre com contribueixen gens concrets dels bacteris patògens en condicions d’infeccions en cinc espècies diferents d’hoste. Aquesta investigació ha estat publicada a la revista ‘Nucleic Acids Research’.

La recerca és fruit del treball dels científics del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i del Centre de Regulació Genòmica (CRG).

Tots els experiments considerats es basen en una tècnica anomenada mutagènesi per transposó, on uns fragments de DNA anomenats transposons són transferits als gens de l’organisme patogen, inactivant-los. D’aquesta manera es pot observar directament el seu paper en la infecció i determinar quins són essencials per infectar un organisme hoste específic.

Així doncs, aquesta base de dades facilitarà la tasca d’identificar proteïnes diana per a la lluita contra les malalties infeccioses i accelerarà el desenvolupament de nous agents antimicrobians.

Les malalties infeccioses estan provocades per microorganismes patògens que tenen la capacitat d’entrar, colonitzar i créixer dins un organisme hoste, provocant una infecció. Cada cop hi ha més infeccions bacterianes arreu del món, però encara es desconeix el funcionament de molts dels mecanismes que hi ha darrere d’aquestes infeccions.

La base de dades dels científics de la UAB i el CRG és un pas important en la investigació d’aquest camp, ja que per poder identificar les proteïnes que els gens bacterians codifiquen per propagar les malalties, cal tenir informació ‘in vivo’ del que passa amb els bacteris quan actuen en un cas real dins d’un hoste.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.