TV3 no pagarà el sondatge de Sigma Dos del 26-J

  • Llorach assenyala que hi havia una 'gran diferència' entre el resultat de l'enquesta amb el resultat final del 26-J

VilaWeb
Redacció
08.07.2016 - 12:48
Actualització: 08.07.2016 - 14:00

La presidenta en funcions del consell de govern de la CCMA, Núria Llorach, ha demanat aquest divendres que s’apliqui la clàusula de penalització econòmica a Sigma Dos pel sondatge electoral a peu d’urna. Llorach espera que ‘la penalització permeti no pagar un euro per aquest servei que no va assolir el rigor necessari’. Ha recordat que RTVE i FORTA van fer la contractació del sondatge a peu d’urna a la sortida dels col·legis lectoral i l’empresa que va guanyar, a través d’un concurs públic, va ser Sigma Dos. Llorach ha assenyalat que hi havia una ‘gran diferència’ entre el resultat de l’enquesta amb el resultat final del 26-J. ‘El contracte amb Sigma Dos preveu una clàusula de compensació econòmica pel desviament dels resultats del sondatge respecte els resultats final, una clàusula que aplicarem’, ha afegit. En total TVC va pagar uns 42.000 euros dels 280.000 euros globals.

A preguntes sobre aquesta qüestió a la Comissió de control de l’actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) al Parlament, Llorach ha recordat que RTVE i FORTA van fer la contractació del sondatge a peu d’urna ‘per oferir com es fa a totes les grans televisions d’Europa un avançament del resultat’ i ha recordat que aquesta és fruit d’un concurs públic. En aquest context, ha apuntat que es va oferir un resultat del sondatge amb dades de Catalunya i de l’Estat que ‘no es van ajustar’ al que després va ser el resultat final. Llorach ha afirmat que és evident que ‘el sondatge no va tenir la fidelitat que cal exigir’ en un servei com aquest i que ‘el marge d’error que es va produir no és acceptable. Ens preocupa el tema perquè la missió del sondatge va tenir una quota d’un 21% amb gairebé 500.000 espectadors seguint-ho i va ser el quart programa més vist del dia’. També ha explicat que la fitxa tècnica de Sigma Dos va canviar, ja que es va baixar el nombre d’entrevistes. A Catalunya se’n van fer 12.120, de les quals 4.800 a Barcelona, 2.520 a Tarragona, 2.520 a Girona i 2.280 a Lleida en un total de 101 col·legis electorals. ‘El contracte amb Sigma Dos preveu una clàusula de compensació econòmica pel desviament dels resultats del sondatge respecte els resultats final, una clàusula que aplicarem’, ha dit Llorach.

De fet, d’aquesta petició d’aplicació de la penalització també n’és conscient la mateixa FORTA. ‘Els serveis tècnics de FORTA i RTVE avaluen l’impacte del desviament i el cost de penalització que haurà de suportar l’empresa contractant i la CCMA insistim que la penalització permeti no pagar un euro per aquest servei que no va assolir el rigor necessari’. Sobre si hi tornarà a haver sondatge en pròximes eleccions, Llorach ha declarat que és un tema que han de tractar amb la FORTA i que no hi ha res decidit. Per la seva part, Jéssica Albiach, diputada de Catalunya Sí que es Pot, ha manifestat que ‘les enquestes només serveixen per entretenir l’audiència amb una ficció durant una hora i muntar un show mediàtic sense cap valor real’. Ha demanat als membre de la CCMA que reflexionin sobre si s’ha de seguir finançant aquest servei.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any