La tertúlia proscrita

El TSJC rebutja el recurs de l’AEB i no imposa cautelars per a garantir el 25% de castellà a les aules

  • La fiscalia també es mostra contrària a les mesures i l’associació ja avança que recorrerà la resolució

VilaWeb
ACN
29.08.2022 - 13:46
Actualització: 29.08.2022 - 16:33

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat el recurs de l’Asamblea por una Escuela Bilingüe (AEB) contra les instruccions del Departament d’Educació per al curs vinent.

D’aquesta manera, opta per no imposar mesures cautelars per a garantir el 25% de castellà a les aules i descarta propostes com incloure el castellà als projectes lingüístics com a llengua vehicular i de referència, o incorporar com a mínim una assignatura, matèria, àrea o activitat de caràcter troncal o anàleg en aquesta llengua. La fiscalia també es mostra contrària a les mesures i l’associació ja avança que recorrerà contra la resolució.

En l’escrit del TSJC, la jutgessa recorda que l’AEB va presentar el primer recurs contra els documents del govern el 26 de juliol i, dos dies després, la secció cinquena va dictar una interlocutòria instant la Generalitat a pronunciar-se sobre les mesures cautelars sol·licitades per l’associació.

L’11 d’agost, l’advocat de l’administració catalana va presentar un escrit posicionant-s’hi en contra. Paral·lelament, la fiscalia va emetre un informe el 22 d’agost en aquest mateix sentit en què deia: “No li falta raó, a l’administració demandada, en el seu escrit d’oposició a l’adopció de mesures cautelars, quan assenyala que l’entitat recurrent pretén que la sala es pronunciï i deixi sense efecte qüestions de naturalesa normativa regulades pel decret llei 6/2022 i la llei 8/2022 que desbordarien el seu àmbit competencial.”

En els raonaments del TSJC, la magistrada recorda que la procedència d’una mesura cautelar significa “un alt grau de ponderació conjunta de criteris per part d’un òrgan judicial”. En aquest sentit, remarca la necessitat de disposar d’una “justificació” que demostri “adequadament” quins danys i perjudicis de “reparació impossible” concorren per acordar la suspensió. També afirma que les mesures cautelars “no es poden confondre” amb un enjudiciament del “fons del procés”.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any