Degoteig d’ordres judicials per a imposar més hores en castellà a les escoles

  • El TSJC ha ordenat que facin una assignatura en castellà més a escoles del Barcelonès i Maresme, i s'han confirmat ordres anteriors com aquestes

VilaWeb
Arnau Lleonart
05.06.2024 - 12:16
Actualització: 05.06.2024 - 15:11

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obliga una altra escola del Barcelonès a fer una assignatura o més en castellà a partir del curs vinent, tal com demanava el pare d’uns alumnes escolaritzats en aquest centre. És una mesura cautelar imposada per la sala contenciosa administrativa, presidida per Javier Aguayo, fins que no surti la sentència definitiva, però que s’ha d’aplicar immediatament. De fet, a la interlocutòria judicial, a la qual ha tingut accés VilaWeb, dóna un mes a la direcció de l’escola perquè faci els canvis pedagògics necessaris per a complir l’ordre judicial.

La interlocutòria judicial diu que l’assignatura en castellà extra, a més de la de llengua castellana, ha de ser íntegrament en castellà per a tota la classe on van els fills del denunciant, i precisa que, fins i tot, el material didàctic ha de ser en castellà.

La sala argumenta que el Tribunal Constitucional espanyol va establir que l’existència de diverses llengües oficials “imposa un règim de conjunció lingüística en l’ensenyament” que, diu, “significa que totes han de tenir un ús vehicular normal en l’ensenyament”. Alhora, diu que l’ús vehicular de totes dues llengües no ha de ser necessàriament simètric, i que el català ha de tenir un pes superior per la necessitat de normalitzar la llengua.

Aquesta decisió judicial contra la immersió és la cinquena en pocs dies. El TSJC va dictar una ordre de mesures cautelars per a fer una assignatura o més en castellà en una escola del Maresme, i va confirmar en una sentència una altra mesura cautelar per a fer més castellà en una escola de Barcelona. A més, el Tribunal Suprem espanyol va refusar dos recursos de la Generalitat contra dues sentències del TSJC que ordenaven de fer una assignatura en castellà en escoles del Garraf.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor