La noció de cultura planteja, encara avui, lliga la cultura a una certa idea de consumidor, i obvia que hi ha molts sectors socials que disposen de formes culturals pròpies, que sovint no són reconegudes per aquesta idea de cultura oficial. Això planteja alguns dilemes que seran tractats en la conferència que l’exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresseras, oferirà dimecres 27 de juny a les 19h a la seu de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català (Carrer València 558, 6è 1a de Barcelona). La conferència té per títol Cultura i política: polítiques culturals.

Actualment professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB, Tresserras ha avançat que a la conferència vol redefinir el concepte de “nous públics”: “Partim d’una idea de cultura encara lligada als comportaments de les classes educades i benestants. I ens queixem quan les altres “classes” o grups socials no en participen. Llavors parlem de crear “nous públics” i altres expressions similars que posen en evidència el paper que atorguem a aquests sectors socials com a potencials “consumidors””. Pel doctor en Ciències de la Informació una concepció menys “economicista” de la cultura “hauria de fer veure aquests altres sectors també disposen de formes culturals pròpies. “Si nosaltres no en sabem reconèixer els valors difícilment aconseguirem atraure el seu interès cap a formes culturals “nostres””.

Per Tresserras aquest camí l’ha viscut la cultura popular tradicional -o d’arrel-,”i li ha costat molt obtenir el reconeixement com a cultura d’un gran valor social”. Si bé, finalment l’ha assolit, “hi ha noves classes urbanes subalternes o als joves, que els torna a resultar molt difícil el reconeixement i l’homologació de les seves pràctiques culturals com a cultura”.

Així doncs, el focus de la conferència oferirà un marc conceptual que ens permetrà tenir més elements per enfrontar-nos a la sempre difícil catalogació de què és cultura. Fet que no és banal, ja que darrere d’això hi ha la manera de com es defineixen les polítiques culturals i el significat que es dóna a la ciutadania.

En definitiva, Tresserras promet un espai de reflexió que pot ser d’interès tant per col·lectius de la cultura popular, com per persones de l’àmbit cultural o que hi tinguin interès. L’entrada a la conferència és lliure i gratuïta, i es prega que es reservi plaça escrivint un correu a info@ens.cat.

Abans de la conferència es pot fer un tastet de les reflexiona de Tresserres en aquesta entrevista per al canal de l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, fent clic aquí.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.