Tres Voltes Rebel, la ILP que vol aconseguir que els productes per a la menstruació siguin de franc

  • Avui lliuren les més de 10.000 signatures necessàries perquè la proposta de llei es discuteixi a les Corts Valencianes

VilaWeb
Redacció
30.01.2022 - 21:50
Actualització: 31.01.2022 - 17:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de mesos, els impulsors de la iniciativa legislativa popular (ILP) Tres Voltes Rebel, que vol aconseguir que els productes per a la menstruació siguin de franc, han lliurat avui 12.863 signatures perquè la proposta de llei passi a ser considerada per les Corts Valencianes. A partir d’ara, la junta electoral té un mes per a validar-les i confirmar que superen les 10.000 que es requereixen perquè la proposta continuï endavant.

La ILP té l’objectiu, segons que recull la proposta de llei, de posar fi a la desigualtat econòmica de les dones a l’hora d’adquirir productes per a la regla i més d’un punt de vista ecològicament sostenible. Proposa que totes les dones puguin adquirir de franc productes ecològics per a la menstruació, com ara copes menstruals i compreses de tela, i que dins els edificis públics n’hi hagi de convencionals, accessibles per a tothom que ho necessiti.

Fi a la discriminació econòmica envers les dones

Els impulsors de la iniciativa assenyalen que la menstruació implica una discriminació econòmica envers les dones pel simple fet de ser-ho. “Creiem que tirarà endavant, negar-se a aprovar aquesta proposta vol dir negar la igualtat a la dona, i més amb el pressupost tan baix que requereix”, explica Maria Pérez, representant legal de la ILP i secretària general d’Esquerra Republicana del País Valencià. En aquest sentit, argumenta que els productes sostenibles per a la regla que volen fer arribar a totes les dones valencianes tenen una mitjana de dos anys de vida útil.

Segons els promotors de la ILP, cada dona té la menstruació una mitjana de 400 vegades al llarg de la vida. En són 13,6 l’any, i cadascuna implica l’ús d’una mitjana de 22,5 productes. Segons que expliquen, és una despesa que pot arribar als 45,9 euros de mitjana cada any.

Prop de 13.000 signatures tot i les traves per la covid

La ILP, malgrat totes les traves originades per la covid, ha aconseguit superar amb escreix les 10.000 signatures necessàries per a portar la proposta de llei a les corts. Tot i això, els impulsors tenen un regust amarg. “Hem aconseguit el nostre objectiu, però alhora, no. Volíem arribar a la major part de la població del País Valencià, però la pandèmia ens ho ha posat bastant difícil. Hem rebut força missatges a través de les xarxes socials de gent que volia signar i no es podia acostar a un dels nostres punts”, detalla Pérez.

Respecte del recorregut que pot tenir la proposta Tres Voltes Rebel, Pérez és optimista. “Creiem que pot tirar endavant, ens hem reunit amb el PSPV i hem vist una bona predisposició. També hi ha molt bona sintonia amb Compromís. De fet, Mònica Álvaro mateixa s’ha implicat recollint signatures.”

Tanmateix, també critiquen la negativa del govern valencià a escoltar-los. “Estem decebuts, pensem que és lamentable que ni el president, Ximo Puig, ni la vice-presidenta, Mónica Oltra, que a més és consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, no ens hagin concedit cap reunió.”

Una proposta pionera als Països Catalans

Tres Voltes Rebel també vol ser un exemple per a la resta de territoris dels Països Catalans. “Estem contents perquè el País Valencià serà, a la fi, a l’avantguarda. És cert que a Escòcia ja s’havien instaurat els tampons i compreses de franc, però nosaltres també hi hem posat enmig la sostenibilitat”, explica Pérez.

En aquest sentit, els promotors de la ILP es van reunir el setembre passat amb la consellera d’Igualtat i Feminismes de Catalunya, Tània Verge, per explicar-li la proposta. A més, aquesta iniciativa també ha despertat interès a l’estat espanyol. Els impulsors la van presentar al congrés espanyol i en una reunió amb la vice-presidenta del govern espanyol i ministra d’Igualtat, Irene Montero.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes