Maltractada per la policia de Mataró en posar una denúncia per discriminació lingüística

  • Explica que els agents la van escridassar i la van amenaçar, i finalment li van posar a ella una denúncia per incivisme

VilaWeb
Redacció
27.07.2022 - 21:50
Actualització: 28.07.2022 - 00:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Esther Vidiella va exposar un cas de discriminació lingüística a la policia local de Mataró i va acabar denunciada per incivisme. El seu cas, ara mateix en mans de la Plataforma per la Llengua, es remunta al 13 de desembre de 2021. Aquell dia l’Esther va anar a comprar a una botiga de mòbils de Mataró. Explica que el dependent li va dir, amb molt males maneres, “Parli’m en castellà, només en castellà”, i va afegir que, si no ho volia fer, sortís de la botiga. “A sobre m’havia de configurar el mòbil en català. Com ho havia de fer, si no l’entenia?”, explica. “Li vaig demanar el full de reclamacions i me’l va negar, si no li parlava en castellà.

Arran d’aquesta situació, l’Esther va trucar a la policia local de Mataró. Segons que explica, l’agent que la va atendre li va dir: “Hi ha dos idiomes oficials. Si aquest senyor no parla català, parli-li en castellà.” L’Esther li va contestar que aquella resposta demostrava que no sabia de què parlava, que no s’havia llegit ni l’estatut ni la constitució espanyola. “El que vol dir ‘cooficial’ és que ell pot parlar en una de les dues llengües, jo en una de les dues llengües, i ens hem d’entendre. No vol dir que els catalanoparlants hàgim de canviar sistemàticament al castellà”, diu.

Finalment, va decidir d’anar a la comissaria de la policia local en persona. “Allò va ser un xou”, recorda. Va demanar per l’agent amb qui havia parlat per telèfon. “Em va dir que li parlés en castellà, em van parlar en castellà tota l’estona, em van escridassar i em van dir que abaixés el volum, però jo no cridava.” L’Esther també explica que l’agent va donar cops al taulell i va estripar i llançar-li papers. “Em miraven amb odi i em van amenaçar. Em van dir: ‘Ja et coneixem, a tu; digues on treballes, que ja ens n’encarregarem nosaltres.’ També: ‘Si ets professora ens hauries de dir on treballes, perquè una persona com tu no hauria de poder exercir aquesta feina.’ La policia, que se suposa que ha de garantir els meus drets, me’ls va vilipendiar completament.”

Però el fet més destacat del cas és que els agents van acabar posant-li una denúncia per incivisme, a l’Esther. “Vaig anar a denunciar una cosa que és incívica i vaig sortir amb una denúncia per incivisme”, afegeix. “Si vaig cridar o no és una cosa molt subjectiva, però ho han catalogat de sanció greu, i m’hi jugo una multa. Aquell dia els fets em van afectar molt, no podia ni dormir. Tot plegat era injust i aberrant, i a sobre em van amenaçar esmentant la meva feina. Ara m’he de defensar d’una denúncia completament falsa, és prevaricació.” Les sancions considerades greus poden arribar a nou-cents euros.

Ara l’Esther i el seu advocat esperen rebre l’expedient d’aquesta sanció administrativa, que concretarà els arguments dels agents. De moment, la sanció només parla de “proferir expressions irrespectuoses” i de “pertorbar el funcionament del servei” pel fet, suposat, d’alçar el to de veu. L’Esther i la seva defensa neguen els fets i assenyalen, a més, que els agents no n’han presentat cap prova. Expliquen que tampoc no va poder pertorbar el funcionament del servei perquè a la comissaria només hi eren ella i els agents. Tenen previst de fer al·legacions contra la sanció i estudiaran quines vies poden seguir, i si el tracte rebut pot ser constitutiu d’una infracció penal o administrativa. Volen demanar les imatges dels fets per demostrar aquest tracte dels agents, però consideren complicat que finalment els concedeixin de veure-les.

L’Esther lamenta, a més, que no és la primera vegada que ha rebut discriminació lingüística a Mataró, tant en establiments comercials com en centres mèdics. En cap cas, diu, la situació no s’ha pogut resoldre. “A Mataró els catalanoparlants estem discriminats”, assegura. Explica que tampoc no és la primera vegada que la policia local de la ciutat es troba implicada en un cas de catalanofòbia. L’octubre del 2019 es va publicar que uns agents de la policia municipal, en un grup de WhatsApp compartit amb més agents, havien fet comentaris com ara “Neteja ètnica d’independentistes i pòtols, de seguida”, “Posaria el 155 i l’exèrcit al cony de carrer a Catalunya”, “Neteja d’independentistes i tornar a la normalitat” o “Doneu-me un parell de metralletes i s’acaba el problema”. Llavors es va obrir un expedient disciplinari contra dos agents, però es va acabar arxivant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes