Tot allò que han de saber els treballadors per a anar a votar el 21-D

  • Les hores de permís i la retribució, i els drets dels electors, interventors i membres de mesa

VilaWeb
Gisela Pérez Mauri
18.12.2017 - 22:00

Una de les anomalies de les eleccions del 21 de desembre és que es faran un dia feiner, cosa que no passava des dels comicis al Parlament Europeu del 1989, que també van ser un dijous. Quant a les eleccions al parlament, els catalans fa trenta-set anys que no voten un dia laborable. L’última vegada fou el 20 de març de 1980. Com afectarà això els treballadors i les empreses?

Tinc dret a un permís laboral per a anar a votar el 21-D?
Segons que estipula el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) del 28 de novembre proppassat, els treballadors amb condició d’electors tenen el dret d’obtenir un permís laboral fins de quatre hores per a anar a votar el 21-D. Tanmateix, el nombre d’hores de permís canvia segons l’horari de feina i, sigui com sigui, sempre s’ha de justificar.

A quantes hores de permís tinc dret?
Si l’horari dels treballadors no coincideix amb la jornada d’obertura dels col·legis electorals o bé hi coincideix com a màxim dues hores, l’empresa no té l’obligació de concedir-los cap permís retribuït. Si l’horari de feina coincideix entre dues hores i quatre amb l’horari de votació, els treballadors tenen el dret de gaudir d’un permís fins de dues hores per a anar a votar. Si la coincidència entre la jornada de feina i d’obertura dels col·legis és de quatre hores o més, l’empresa ha de concedir un permís de quatre hores als treballadors. En el cas dels treballadors a temps parcial, el permís ha de ser proporcional a la jornada laboral que es faci el dia 21.

Els membres de meses i els interventors tenen dret a un permís laboral?
Els presidents i vocals de mesa i els interventors tenen el dret de tenir tot el dia sencer de permís i, a més, les primeres cinc hores de jornada laboral de l’endemà. També podran gaudir d’aquestes cinc hores de permís si el 21 de desembre tenen descans setmanal però treballen l’endemà. Tanmateix, els interventors i membres de mesa n’hauran d’acreditar la condició a l’empresa.

En el cas dels qui treballin la nit anterior a les eleccions, l’empresa, a petició seva, els haurà de canviar el torn.

Si sóc apoderat, tinc dret a un permís a la feina?
Els apoderats tindran dret a un permís retribuït de tota la jornada de feina del dia 21, sempre que n’acreditin la condició.

El permís laboral és retribuït? Em poden demanar que en recuperi les hores?
Els permisos per als treballadors que hi tinguin dret sempre seran retribuïts i no recuperables.

Tinc dret a un permís si treballo per a l’administració?
Els treballadors de l’administració local, de la Generalitat o de l’estat espanyol que tinguin la condició d’electors el dia 21 tenen dret als mateixos permisos, retribuïts i no recuperables, que els treballadors de l’empresa privada.

He de presentar cap justificant a l’empresa?
Per cobrar el permís laboral corresponent al dia de les eleccions, el treballador haurà de presentar el justificant de votació a l’empresa, que haurà de demanar a la mesa electoral en el moment de la votació.

Tinc el dret d’escollir l’horari de votació?
No, és l’empresa que decideix l’horari dels permisos dels treballadors per anar a votar i la consegüent distribució dels torns laborals.

Podeu veure’n més detalls ací.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any