El president del parlament, Roger Torrent, ha convocat dijous a les 11.00 el ple per a debatre i aprovar la reforma de la llei de presidència que proposa JxCat, malgrat el dictamen no vinculant que ha emès avui el Consell de Garanties Estatutàries (CGE). JxCat pretén aprovar la modificació per a incloure la possibilitat d’investir un candidat a la presidència de la Generalitat a distància i perquè el govern pugui operar per mitjans telemàtics.

El CGE ha emès un dictamen per unanimitat en el qual argumenta que la reforma de la llei de presidència que ha proposat Junts per Catalunya és il·legal perquè vulnera el reglament del parlament, l’estatut i la constitució espanyola.

El PSC i Cs van sol·licitar el dictamen del CGE quan la mesa del parlament va tramitar la modificació de la llei de presidència perquè es fes per lectura única, un procediment de màxima urgència. El CGE creu que no pot fer-se perquè la proposta de JxCat modifica ‘aspectes substancials de lleis de desenvolupament bàsic de l’estatut’.

No obstant això, l’òrgan consultiu sí que avala l’article de la reforma que concreta que els consellers es puguin reunir i adoptar acords ‘tant de forma presencial com a distància’, però proposa d’esclarir un quòrum necessari perquè la reunió del govern sigui vàlida.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb