El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha refusat de manera provisional la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) contra l’estat espanyol, tal com sol·licitava la Comissió Europea. Aquesta iniciativa, impulsada per l’ANC i el Consell per la República, reclamava que la Comissió investigui l’estat espanyol per si es donen les condicions per a aplicar l’article 7 del Tractat de Lisboa –que implica la suspensió dels drets d’un estat– arran de les vulneracions de drets polítics i civils a Catalunya.

En la sentència, el TGUE considera provat que l’ANC i el Consell no van convidar la Comissió a presentar “una proposta d’acte jurídic” i que, per tant, la iniciativa no complia els requisits formals per a ser acceptada. La demanda de la ICE va arribar al TGUE el juliol del 2019, quan la Comissió va haver descartat de prendre cap mesura contra l’estat espanyol, tot esgrimint defectes de forma. En el recurs davant del tribunal, l’ANC i el Consell denunciaven que l’argumentari de la Comissió per a tombar la iniciativa no s’ajustava a la legalitat de la Unió Europea.

Arran de la decisió del TGUE, l’ANC i el Consell, en un comunicat conjunt, han anunciat que valoraran presentar un recurs al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) o bé incloure les modificacions necessàries a la ICE per tornar-la a presentar al registre de la Comissió.

La ICE de les entitats pretenia que “tant la Comissió com el Parlament” tinguessin “coneixement de la situació” a Espanya respecte “els seus riscos sistèmics i la falta de compliment de normes” europees. També que fossin conscients de “la necessitat d’activar mecanismes que permetin ajudar a la millora de la qualitat democràtica a Espanya” i del seu “tracte a les minories” en el marc de l’article 7 dels tractats, entre d’altres.

L’ANC i el Consell van impugnar la desestimació de l’executiu europeu davant del TGUE al·legant que van respectar tots els requisits per presentar la ICE i que la Comissió Europea l’hauria d’haver registrat. “El que molesta en realitat és el fons de la qüestió”, es va queixar l’advocat Gonzalo Boye durant la vista pel cas.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.