Teresa Crespo (Pobresa Zero) sacseja el parlament: ‘Estem construint la pobresa del futur’

  • Us oferim el vídeo íntegre de la intervenció de Crespo en l'obertura del ple monogràfic sobre la situació d'emergència social

Redacció / ACN
09.03.2016 - 16:45
Actualització: 09.03.2016 - 20:17

La portaveu de la plataforma Pobresa Zero, Teresa Crespo, ha fet aquest matí una sacsejada de consciència al Parlament de Catalunya. Al ple monogràfic sobre la situació d’emergència social, Crespo ha demanat que no fos ‘un motiu de desencís’ i s’ha mostrat confiada que el parlament es comprometria i maldaria per arribar a un consens contra la pobresa i les desigualtats. La plataforma, que aplega 3.200 organitzacions d’àmbit social, vol que es pal·liïn les urgències, però demana d’anar més enllà: que hi hagi canvis i s’apliquin polítiques socials ‘transformadores’ i ‘integradores’. Crespo ha denunciat la precarització del mercat laboral; ha reivindicat una educació de qualitat i el dret efectiu d’un habitatge digne. Ha reclamat un canvi de model del sistema de prestacions i que es garantís el dret de tenir uns ingressos per a una vida digna.

‘Canviar la mirada cap a la pobresa’
Les entitats i organitzacions de la plataforma Pobresa Zero esperen que el parlament basteixi acords per lluitar contra la desigualtat. La portaveu de la plataforma s’ha mostrat confiada que els diputats trobarien aquest consens: ‘El govern i el parlament tenen moltes possibilitats de construir aquesta societat que totes volem.’ Crespo ha reivindicat de ‘canviar la mirada cap a la pobresa’ i abordar-la tenint-ne en compte la ‘complexitat’; pensar en una ‘economia més social’ i unes polítiques ‘transformadores’, ‘integradores’, ‘preventives’, ‘amb visió de futur’ i ‘centrades en la persona’.

Pobresa Zero ha identificat quatre grans fronts per a treballar: mercat laboral, educació, dret d’habitatge i sistema de prestacions. Crespo ha lamentat que les reformes laborals que es van aprovar per aconseguir més productivitat i competitivitat hagin portat a ‘una dualitat estructural entre els treballadors precaris i els estables’. Ha denunciat la destrucció d’ocupació, la bretxa salarial, la baixa qualitat de contractació, la contractació a temps parcial, per hores o per dies i la davallada dels salaris. Així mateix, ha alertat que les entitats copsaven la realitat de persones sense feina que potser no treballaran mai i ha demanat d’encarar d’una manera seriosa aquesta situació. ‘Hauríem de ser més creatius per a donar-hi respostes’, ha reivindicat.

El responsable, el sistema econòmic i social
Crespo ha advertit: ‘Estem construint la pobresa del futur; amb una població que en la vellesa serà pobra perquè l’historial laboral serà de llargues durades sense feina o molts contractes esporàdics.’ I ha explicat qui en seria responsable: ‘El sistema econòmic i social, amb el coneixement de tothom. Malgrat que ens diuen que l’economia funciona, la realitat del dia a dia és que no va tan bé.’

En el terreny de l’educació, ha demanat de cercar mesures contra l’abandonament escolar i superar del tot problemes com la barrera en l’accés a les escoles bressol, que per a ‘moltes famílies resulten prohibitives’ o en les beques menjador. També ha explicat que algunes entitats havien hagut d’organitzar menjadors per a joves que surten de l’institut després de la jornada intensiva. Les entitats socials reivindiquen ‘una escola pública, diversa, inclusiva, gratuïta, de qualitat i d’accés universal’, sense descurar el suport i acompanyament a les famílies.

Crespo ha demanat de desplegar els reglaments d’habitatge i pobresa energètica per a fer efectiu el dret d’habitatge i la garantia de subministraments bàsics, car, ha alertat, les dificultats per a accedir-hi són un element marginador en l’emancipació dels joves. Igualment, ha instat a negociar amb la banca i recuperar pisos buits, ‘perquè tothom pugui viure en un habitatge digne’.

Ha assenyalat que el sistema de prestacions actual és configurat per ajudes parcials i de petita quantitat, que han anat sorgint al ritme de les noves demandes. És urgent –ha dit– de canviar-lo per ‘optimitzar recursos i evitar el viacrucis de persones que han d’anar a molts llocs i trucar a moltes finestretes’.

També ha reclamat de trobar la ‘resposta’ al dret –que recull l’article 24.3 de l’estatut– d’una renda garantida de ciutadania que asseguri a les persones i famílies en situació de pobresa els mínims d’una vida digna. ‘Cal buscar una solució que podria ser per etapes o fases, perquè hi accedeixin les famílies que ho necessiten prioritàriament i progressivament tothom’, ha dit

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any