Teatre des del sofà: propostes escèniques per al confinament

D'espectacles en reproducció en continu fins a desafiaments escènics en xarxa us oferim una tria de propostes teatrals en línia

VilaWeb
Redacció
22.03.2020 - 11:07
Actualització: 22.03.2020 - 12:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les arts escèniques, com la resta de la cultura, és greument perjudicada per la crisi sanitària del coronavarius 2019 i per això molts artistes i festivals apleguen forces per organitzar propostes que permetin de continuar oferint arts escèniques durant el confinament. Totes van dirigides al públic que s’està a casa, aïllat, i que només hi pot assistir per mitjà d’una pantalla i entre quatre parets. Us oferim una llista d’algunes d’aquestes iniciatives:

#TeatreAlSofà, de Teatre Barcelona

El portal teatral Teatre Barcelona va fer un enfilall amb tot de propostes que es poden veure en línia, i a partir d’aquí també molts més s’han afegit a la iniciativa #teatrealsofa per compartir continguts.

https://vimeo.com/397738609

Dansa València, per les xarxes

Com molts més festivals, el Dansa València s’ha hagut d’anul·lar. Tanmateix, els organitzadors han decidit de mantenir la programació en versió digital per Facebook.

Els 25 anys del Teatre Micalet

La Companyia Teatre Micalet enguany compleix els vint-i-cinc anys i per celebrar-ho fa memòria de les produccions pròpies que ha estrenat al teatre homònim. I d’ençà que va començar el confinament també, i fins que no puguin tornar a obrir les instal·lacions, n’ofereixen algunes en vídeo:

Monòlegs, àries als balcons i un arxiu d’espectacles en obert

El Teatre Principal de Palma també s’afegeix a les iniciatives per a passar el confinament acompanyats d’arts escèniques. És per això que n’ha engegat tres:

Teatre de contenció IB: Monòlegs de tres minuts que es puguin enregistrar amb un telèfon mòbil. La iniciativa sorgeix de l’Associació de Dramaturgs de les Illes Balears i també gaudeix de la participació de l’Associació d’Actors i Actrius Professionals de les Illes Balears. El resultat es pot trobar a les xarxes socials amb l’etiqueta #teatredecontencioIB.

Àries des del balcó: Diversos solistes de les Illes surten al balcó per cantar una ària o una cançó a la veïnada.

Arxiu de produccions: El Teatre Principal també ha obert un espai en què penja espectacles que s’hi han representat. De moment, n’hi ha cinc: La classe, de Sergi Baos; Nadie va a los cumpleaños en verano, d’Hermanas Picohueso; Comviure, de Diego Ingold i Joan Fullana; La nit de Catalina Homar, de José Carlos Llop i Sentinel, del Circ Bover

Circ en directe

Avui, la companyia Teatre-Circ Rosa Raluy farà un espectacle en directe que es podrà seguir per YouTube i les xarxes socials de la companyia:

‘The Show Must Go On’, al Teatre Lliure

Arran de la quarantena, el Teatre Lliure de Barcelona ha engegat el projecte #TheShowMustGoOn per continuar oferint contingut teatral de qualitat malgrat el confinament. La proposta es basa a compartir obres i accions a les xarxes socials. La iniciativa més ambiciosa és batejada amb l’etiqueta #LliureAlSofà i proposa de visionar obres completes al YouTube del teatre. Ja s’hi ha pogut veure Hamlet, avui a les 18.00 és el torn de Renard o El llibre de les bèsties i encara n’hi ha moltes més de programades.

https://www.youtube.com/watch?v=ooQb5KHhtl4

A més, al Twitter es recuperen els texts de diverses peces breus de l’espectacle Clàssics desgenerats. Una proposta que aborda obres clàssiques sota la perspectiva de gènere amb Lali Álvarez, Marta Buchaca, Clàudia Cedó, Denise Duncan, Carol López, Carla Rovira, Marilia Samper i Carla Torres.

‘Coronavirus Plays’

El dramaturg Jordi Casanovas ha proposat d’escriure monòlegs de menys de tres minuts sobre què se sent, viu o pateix en aquests moments d’incertesa, confinament i quarantena i penjar-los a Twitter amb l’etiqueta #coronavirusplays. Tant dramaturgs com actors hi poden participar: els uns escrivint les obres, els altres representant-les. Molts artistes s’han afegit a la iniciativa, que ja n’aglutina moltíssimes en pocs dies.

https://twitter.com/Jordi_Casanovas/status/1238371033297686528?s=19

Companyies i artistes

Són molts els artistes i les companyies que també han decidit d’obrir algunes de les seves obres al públic, com ara Llibert, de Gemma Brió; Ricard III, de À trois teatre; Màtria, de Carla Rovira; Rhum, de Joan Montanyès ‘Monti’ o la triologia de LAminimAL Teatre, com també produccions de la Calòrica, la Ruta 40 o l’Ateneu de Nou Barris.

 

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes