La T-Mobilitat guanya protagonisme: els bitllets més comuns de TMB deixen de ser tal com els coneixem

  • Demà, 28 de novembre, la T-Usual, la T-Casual, la T-Grup i la T-Familiar deixaran d'imprimir-se progressivament a les màquines d’autovenda

VilaWeb
Imatge d'arxiu de la T-Mobilitat de cartó (fotografia: ACN).
Pol Baraza Curtichs
27.11.2023 - 20:12
Actualització: 27.11.2023 - 22:56

La T-Mobilitat es continua implantant i demà, 28 de novembre, hi haurà canvis importants. Uns quants títols començaran a deixar-se d’imprimir en format magnètic i s’inclouran en la T-Mobilitat de plàstic o en la de cartó amb xip. Us expliquem tot allò que n’heu de saber.

Què passarà a partir de demà, 28 de novembre?

A partir de demà, 28 de novembre, els títols integrats del transport públic de Barcelona T-UsualT-CasualT-Grup i T-Familiar– deixaran d’imprimir-se progressivament a les màquines d’autovenda en format magnètic.

Només seran disponibles dins la T-Mobilitat, que és el nou sistema de bitllet en format de targeta o aplicació de mòbil –ara per ara, només per als dispositius Android–, que permet de triar qualsevol dels títols de transport.

Fins ara, era disponible en format digital –amb els telèfons mòbils– i físic –amb una targeta de plàstic–, però d’ara endavant també hi haurà una T-Mobilitat de cartó, que s’haurà de comprar per cinquanta cèntims, i que serà recarregable.

Quins títols afecta el canvi?

El canvi afecta solament la T-UsualT-CasualT-Grup i T-Familiar. Hi ha més títols que fa temps que són integrats en la T-Mobilitat, com ara la T-Jove i la T-16.

Les targetes de cartó antigues amb banda magnètica que ja han estat adquirides es podran continuar fent servir fins que s’esgotin o fins que caduquin, el 15 de gener.

Hi ha més bitllets que continuaran amb el sistema clàssic, com ara la targeta rosa metropolitana –per a la gent de més de seixanta anys.

Com es pot obtenir la T-Mobilitat?

Per obtenir la T-Mobilitat al telèfon mòbil o en suport de plàstic, cal donar-se d’alta amb les dades personals de la web de la T-Mobilitat, a la web de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), o en una de les oficines d’atenció al client.

La T-Mobilitat de cartó es podrà comprar a l’acte en qualsevol màquina d’autovenda. Aquest format no requerirà cap registre previ, llevat que hi vulguem carregar una T-Usual, que sí que anirà associada a un carnet d’identitat o passaport perquè és un títol personal i intransferible.

Per què es fa, aquest canvi?

L’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) diu que aquest canvi es fa per deixar de vendre progressivament els actuals bitllets de cartó. Les targetes de cartó antigues amb banda magnètica adquirides abans del 28 de novembre es podran fer servir fins que caduquin, el 15 de gener. Els bitllets senzills, títols socials de l’AMB i títols propis dels operadors, entre més bitllets, continuaran actius.

Es preveu que la transició cap a la T-Mobilitat a les màquines del metro, Rodalia, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i Tram es farà a mitjan desembre.

Incidència el dia abans d’implantar-se

Els canals digitals de la T-Mobilitat han sofert avui una incidència tècnica que ha afectat el funcionament dels punts d’atenció, les pàgines web i les aplicacions mòbils, cosa que ha impedit de processar noves altes, comprar targetes en línia i recarregar títols virtuals (Android) durant unes quantes hores.

ATM explica que a primera hora d’aquesta tarda ja s’havien recuperat els serveis, llevat de la pàgina web, que continua blocada. La incidència no ha afectat la validació amb la T-Mobilitat i la recàrrega en les màquines de les estacions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any