Un sondatge encarregat per Junts pronostica que Trias guanyarà les eleccions de Barcelona

  • L'estudi pronostica un consistori amb Junts, Barcelona en Comú, PSC i ERC molt igualats, i amb 2-3 regidors del PP

VilaWeb
Redacció
21.12.2022 - 13:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

VilaWeb recorda que aquest article es basa a partir dels resultats d’un sondatge i només s’ha d’interpretar en aquest sentit: com ha quedat demostrat, no hi ha garanties que quedin reflectits en els resultats finals.

 

Xavier Trias, batlle de Barcelona entre el 2011 i el 2015, va acceptar la proposta de tornar a presentar-se a les eleccions amb la condició de tenir possibilitats de guanyar. Després d’haver estudiat uns quants sondatges, Trias va anunciar que finalment faria el pas, acompanyat de Neus Munté, Jordi MartíVictòria AlsinaDamià Calvet i Ramon Tremosa. Un d’aquests sondatges, al qual ha tingut accés VilaWeb, pronostica que Trias guanyarà les eleccions amb un percentatge de vots que oscil·la entre el 21,9 % i el 23,1%, un interval de 10-12 regidors.

El sondatge es va fer entre els dies 2 i 10 de setembre, amb 803 majors de divuit anys amb dret de vot a les eleccions municipals de Barcelona. Dibuixa un consistori molt igualat que encapçalaria Trias, però que seria seguit de prop per l’actual batllessa, Ada Colau, que aconseguiria entre el 18,7% i el 19,9% dels vots i 9-10 diputats. Al tercer lloc hi ha un empat tècnic entre Ernest Maragall (ERC), que va guanyar les eleccions del 2019, i Jaume Collboni (PSC), primer tinent batlle Barcelona. Collboni rebria entre el 17,7% i el 18,9% dels vots (8-10 regidors) i Maragall entre el 17,1% i el 18,3% (8-10 regidors, també).

A molta distància hi hauria el PP, que encara no ha designat candidat, i seria l’única de les altres forces polítiques que superaria la barrera mínima del 5% dels vots per a tenir representació. El sondatge li pronostica entre el 5,3% i el 6,5% dels vots, que es traduiria en 2-3 regidors, molt valuosos per a decantar majories en un ajuntament amb quatre forces tan igualades. Vox rebria entre el 3,8% i el 5% dels vots, la CUP entre el 2,5% i el 3,7% i Ciutadans entre el 2,2% i el 3,4%. Cap no tindria representació institucional.

El sondatge també fa preguntes sectorials de qui creu que seria més adient per resoldre problemes de la ciutat –entre Trias, Colau, Maragall i Collboni. Sobre qui és més capaç de lluitar contra la delinqüència i l’incivisme, el 33,3% respon que Trias, el 9,4% que Maragall, el 9,3% que Colau i el 8,6% diu que Collboni. El 10% diu que cap, el 8,1% que uns altres candidats i el 21,3% que no ho sap o s’estima més no respondre. Trias també és el preferit, a molta distància, per impulsar l’economia i generar més llocs de feina. Hi confien el 30,3% dels enquestats, mentre que Colau és l’opció del 10,2%, Collboni del 9,7% i Maragall del 9,6%. El 10,8% diu que cap.

La distància entre Trias i Colau es redueix en qüestions com la capacitat per a resoldre els problemes d’habitatge, malgrat que continua al capdavant el candidat de Junts. El 20,8% dels enquestats respon que el més adequat per a resoldre’ls seria Trias, i el 19,4% es decanta per Colau. El 8,1% diu que Maragall i el 7,7% Collboni. El 14,2% diu que cap. L’únic problema pel qual no es considera Trias com el més ben situat per a resoldre’l és el de fer una ciutat més saludable i sostenible. En aquest cas els enquestats contesten que ho seria Colau, amb el 24,1%. Trias és la segona opció, per al 20,7%; Maragall és la tercera (10%) i Collboni la quarta (9,2%). El 8,2% contesten que cap candidat  no en seria capaç.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes