La solitud no desitjada afecta més els joves i adolescents: què s’hi pot fer?

  • Les societats occidentals han experimentat una transformació social marcada per l'individualisme, la globalització i l'auge de les tecnologies digitals

VilaWeb

Joan Tahull Fort

17.05.2025 - 21:40

Imaginem en Marc, un adolescent de setze anys que estudia en un institut on, malgrat estar envoltat de companys, se sent tot sol. En una sessió de tutoria decideix d’explicar com se sent al seu professor. Diu que quan es lleva es troba desconnectat, que durant les classes experimenta una sensació d’aïllament i a casa seva es tanca a l’habitació sense trobar motivació per a estar amb els seus amics. En Marc confessa que, sovint, sent falta de suport en el seu entorn familiar i educatiu, i això fa que es qüestioni el seu lloc en la societat. Només mostra interès i experimenta una sensació de connexió quan juga en línia.

Com en Marc, cas fictici, molts adolescents se senten sols, malgrat que, en aparença, no estan aïllats. La solitud no desitjada és un problema que afecta especialment els joves. Per què?

Factors determinants i causes

Les societats occidentals han experimentat una transformació social marcada per l’individualisme, la globalització i l’auge de les tecnologies digitals. Tot plegat ha contribuït a fer créixer el sentiment de solitud no desitjada.

Parlem de solitud no desitjada perquè, lluny de ser una elecció personal, reflecteix la deterioració dels vincles socials i de les estructures familiars i comunitàries, essencials per a consolidar el sentiment d’identitat i pertinença.

Les tecnologies digitals faciliten el contacte a distància, però poden tenir la contrapartida d’establir relacions més superficials i despersonalitzades, cosa que pot derivar en un sentiment de soledat. La virtualitat, a diferència de les interaccions cara a cara, limita l’empatia i la connexió emocional plena.

A més, la transformació de la vida familiar i comunitària és un altre determinant crucial. La desintegració gradual d’estructures tradicionals –on la família i la comunitat exercien un paper central en el suport social i emocional– ha fet créixer la dependència de l’individu en si mateix. Aquesta evolució estructural normalitza la soledat i afecta uns quants grups poblacionals, especialment adolescents i joves que es troben en un procés vital de cerca de la pròpia identitat i del sentit de pertinença.

Impacte especial en noies adolescents

A l’estat espanyol, la solitud no desitjada afecta especialment adolescents i gent gran. Segons el meu últim estudi, els adolescents registren nivells de solitud no desitjada catorze punts percentuals més que la mitjana de la població general. Aquesta situació és preocupant, perquè percebre falta de suport emocional i escassetat de vincles sòlids en aquesta etapa de la vida pot causar problemes socials i psicològics.

Els qui experimenten solitud solen percebre la seva salut més negativament i, a més, es troben menys capacitats per a afrontar i recuperar-se dels problemes. Aquesta vulnerabilitat afavoreix els problemes de salut mental, i els afebleix a l’hora d’encarar l’estrès i les incerteses del pas a la vida adulta.

A més, les adolescents presenten taxes de soledat significativament superiors a les dels nois, especialment en el grup de divuit anys a vint-i-quatre. El 20,7% de les joves han tingut problemes psicològics de manera contínua aquests darrers mesos, en comparació amb el 13,3% dels homes; el període més crític és entre vint anys i vint-i-quatre.

Per contra, la incidència de suïcidis en l’adolescència és significativament més alta en homes que no en dones. Hi ha una clara disparitat: els homes presenten una taxa més elevada de suïcidi; en canvi, les dones solen cercar més ajut. En aquesta diferència hi poden influir factors culturals i socials, com l’estigma que encara envolta la salut mental entre alguns homes i les diverses expectatives relacionades amb els rols de gènere. Aquests condicionants poden fer que els homes, en cas de dificultats socials o mentals, no demanin ajuda i no accedeixin als recursos d’orientació i suport.

Propostes d’intervenció

La solitud no desitjada obliga a replantejar el rol de la comunitat, la família i les institucions (especialment els centres educatius) en el procés d’integració social dels adolescents. La solitud no desitjada és un símptoma de problemes estructurals en la societat postmoderna. Per això, es fa imprescindible dissenyar estratègies d’intervenció que contemplin el suport psicològic i la generació d’espais de trobada i diàleg.

Hi ha unes quantes estratègies per a combatre la solitud no desitjada:

  • Millorar les tutories als centres educatius per a identificar riscs primerencs i oferir suport emocional.
  • Promoure activitats comunitàries, culturals, esportives i artístiques que enforteixin els llaços interpersonals i construeixin xarxes de suport, en centres juvenils municipals, associacions culturals, ONG, centres educatius, clubs esportius i organitzacions religioses.
  • Fer intervencions relatives a la salut mental amb teràpies grupals i individuals, tallers i campanyes de sensibilització que previnguin conductes autolesives i suïcides.
  • Impulsar polítiques públiques inclusives per fomentar la connexió social i reduir l’aïllament individual, especialment dels adolescents. Per exemple, a Barcelona hi ha una estratègia municipal contra la soledat 2020–2030. I a Madrid, un projecte estratègic per a prevenir la solitud no desitjada al servei de salut.

El cas d’en Marc exemplifica com es manifesta la solitud no desitjada en el dia a dia i la importància de tenir sistemes de suport efectius. Tan sols amb la identificació primerenca de l’aïllament i la intervenció oportuna es podrà evitar la deterioració de la salut mental. Les institucions i el conjunt de la societat han d’assumir la responsabilitat de fomentar entorns comunicatius i afectius que restaurin en els adolescents la confiança en la seva capacitat per a integrar-se en la comunitat.

The Conversation

Joan Tahull Fort és professor de sociologia de l’educació a la Universitat de Lleida.

Aquest article va ser publicat originalment a The Conversation.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor