El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha assegurat que serà difícil d’explicar que hi hagi territoris que es neguin a modificar un sistema de finançament que “consolida les desigualtats” i que perjudica quatre autonomies, entre elles la valenciana.

Soler s’ha pronunciat així després de fer-se públic el darrer informe de la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea), que recull que la diferència entre els índexs de finançament per habitant de les autonomies. Segons el conseller, l’informe evidencia novament que el País Valencià és el territori pitjor finançat i amb una diferència “incomprensible” en relació amb la millor finançada, Cantàbria, en termes d’ingressos per habitant ajustat per competències homogènies. “L’infrafinançament no pot ser discutit per ningú, encara que el conseller d’Hisenda de Madrid asseguri que no existeix, de fet és qualificada pel mateix autor de l’informe com a ‘difícilment justificable'”, ha assenyalat.

L’actual model “no només ens situa a la cua del sistema, sinó que a més ha provocat que la nostra manca de recursos sigui crònica i que hàgim de recórrer de forma permanent a l’endeutament per garantir als nostres ciutadans serveis semblants als de la resta de les autonomies”, ha explicat el responsable d’Hisenda. Sobre això, ha reiterat de la necessitat d’incloure mecanismes de compensació del deute derivat de l’infrafinançament. “Gairebé la meitat del nostre deute ve causada per dos successius sistemes de finançament que marginen als nostres ciutadans”.

Soler ha lamentat que set anys després de la seva data de revisió continuï vigent un model que “perjudica clarament els drets dels valencians” i ha dit que la proposta valenciana no pretén de millorar la posició en detriment dels recursos de cap autonomia. Sobre això, Soler ha incidit que el govern espanyol ha de presentar les bases de la reforma del sistema abans d’acabar l’any perquè” una major dilació provocarà que es consolidin les diferències i se’ns impedeixi a algunes autonomies encarar la recuperació en igualtat de condicions”.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.