La pandèmia retarda tres setmanes el límit de sobreexplotació del planeta

  • Es calcula que la petjada ecològica planetària enguany s’ha reduït gairebé d’un 10% arran de la disminució de les activitats d'explotació

VilaWeb
Redacció
22.08.2020 - 16:13
Actualització: 22.08.2020 - 18:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El planeta Terra ha arribat avui, 22 d’agost, a la seva data de sobrecapacitat natural, és a dir, el moment en què s’acaben tots els recursos naturals que la Terra és capaç de regenerar cada any. Segons l’institut de recerca internacional Global Footprint Network, que fa aquest càlcul anualment, aquest és la data més tardana d’aquests últims anys i implica el retrocés més gran d’aquests últims cinquanta anys.

En anglès aquest dia és denominat Overshoot day, que podria traduir-se com el ‘dia de la sobreexplotació’, i enguany ha arribat més tard que no es preveia gràcies a la pandèmia del coronavirus, que ha aturat la mobilitat i les explotacions. Es calcula que la petjada ecològica planetària enguany s’ha reduït gairebé d’un 10%, ‘però encara fem servir tants recursos ecològics com si visquéssim en 1,6 Terres’, explica Globals Footprint Network.

El centre de recerca ja avisa que enguany les dades no són tan exactes com anteriors exercicis, però poden afirmar que aquest dia de la sobreexplotació s’ha produït en la data més tardana d’aquests últims quinze anys Per exemple, el 2019 i el 2010, el consum de recursos naturals es va produir gairebé un mes abans, el 29 de juliol.

Aquesta organització calcula que l’any 1970 va ser l’any que va començar l’anomenat ‘deute ecològic’ de l’espècie humana amb la biosfera i el planeta. Ara, el deute ecològic acumulat resultant equival a divuit anys terrestres. En unes altres paraules, el dèficit acumulat és tal que farien falta els recursos generats per la Terra durant divuit anys per tal de revertir el dany causat.

 

Aquesta entitat també calcula quin és el famós Overshoot day, ‘dia de la sobrexplotació’, en cada país del món si s’extrapolen les dades de contaminació i l’ús de recursos naturals. En aquest gràfic s’evidencia la diferència entre els països occidentals i les potències del Golf pèrsic, respecte dels països menys industrialitzats. Així, Catar lidera el rànquing i el ritme de consum d’un ciutadà de Catar mitjà necessitaria gairebé 9 planetes (8,83) per satisfer la demanda de recursos. En el seu cas, el ‘dia de la sobreexplotació’, va ser l’11 de febrer. Per darrere, Luxemburg, el 16 del mateix mes.

L’estat espanyol va gastar tots els recursos naturals que li corresponen el passat 27 de maig, un dia abans que el 2019 i necessita l’equivalent a 2,5 planetes per a abastir tot el consum que fa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes