sobrecosts TGV

El Tribunal de Comptes espanyol ha destapat un sobrecost del 546% en les obres de l’estació del tren d’alta velocitat a la Sagrera de Barcelona, segons que relata a l”Informe de fiscalització de l’activitat de les societats públiques d’integració del ferrocarril participades per Adif-Alta velocitat a 31 de desembre del 2016′. Pel que fa a l’estació d’Alacant, és la segona amb un major sobrecost amb un augment del 395,87%.

En concret, a la Sagrera en aquella data s’havia executat un 30% de l’obra per un valor de 652 milions d’euros, quan el cost previst inicialment per a tota la intervenció era de 335 milions. Segons el tribunal, les obres de Barcelona estaven ‘pràcticament paralitzades’ a finals del 2016, quan se n’havia executat un 30%.

L’organisme addueix que les obres estaven paralitzades ‘com a conseqüència de les irregularitats detectades’ en l’exercici del 2014 en relació a l’execució de les actuacions principals, ‘en comprovar-se discrepàncies entre el volum executat i l’obra certificada’. L’obra s’ha reprès parcialment el 2018.

És el desviament més important que ha detectat el tribunal en l’execució d’aquest tipus d’infrastructures, però no és l’únic. En total, tretze estacions del TGV d’arreu de l’estat espanyol han estat més cares del que es preveia, fins arribar a un sobrecost de 7.637 milions (dels 4.101 inicials a 11.738).

El principal augment d’aquest sobrecost correspon a les actuacions d’integració ferroviària, concretament per un import de 6.863 milions. El Tribunal de Comptes espanyol ho atribueix a les modificacions dels projectes inicials. En termes relatius, l’increment del cost global dels convenis, en comparació amb la situació inicial, va ser del 186,21%. Els increments principals corresponen a les actuacions urbanístiques, a altres actuacions i a les despeses financeres i operatives.

 

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb