Avui ha transcendit que la policia espanyola i la Guàrdia Civil havien detingut sis persones més, totes acusades d’incitació a l’odi per comentaris a les xarxes socials sobre la violència dels cossos policíacs espanyols durant el referèndum de l’1-O.

El primer cas que ha transcendit és el d’un professor de Tremp, Manel Riu, detingut per la Guàrdia Civil i acusat d’incitació a l’odi a les xarxes socials. Riu s’ha acollit al dret a no declarar i ha quedat en llibertat després de signar uns documents al costat del seu advocat. Ara preveu que el citarà un jutge d’instrucció. Segons que ha explicat Riu a l’ACN, els agents li han preguntat si va fer alguna publicació a les xarxes socials el 7 d’octubre. Però diu que no ha pogut veure cap entrada de Facebook ni cap piulet concret i que la denúncia és ‘genèrica’. Assegura que va criticar la violència policíaca durant el referèndum del primer d’octubre.

El segon cas és el de dos joves de Camarles i Deltebre, detinguts el 31 d’octubre per la policia espanyola per presumptes ‘amenaces’ i ‘injúries’ contra els cossos policíacs espanyols a les xarxes socials. També se’ls acusa d’incitació a l’odi i a la discriminació.

El tercer cas s’ha donat a les comarques de Lleida. Tres persones han estat detingudes aquests últimes dies acusades d’incitació a l’odi a les xarxes socials contra agents de la policia espanyola arran de la violència policíaca de l’1-O.

Per últim, dos activistes gironins no s’han presentat avui a la comandància de la Guàrdia Civil. Han dit que no saben quins fets concrets els poden atribuir perquè la Guàrdia Civil en cap moment no els ha identificat. Tot i que no han entrat a la comandància, s’han concentrat a la porta de les dependències de la policia, juntament amb desenes de persones, darrere una pancarta en què es podia llegir ‘Defensar la terra no és delicte’.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb