El Sindicat de Manters denuncia les traves per a fer cursos de català: “És més difícil que aconseguir entrades per a Oasis”

  • Denuncien que l'administració fa gairebé impossible que els immigrants puguin aprendre català

VilaWeb
Redacció
16.09.2024 - 17:09
Actualització: 16.09.2024 - 21:13

“Inscriure’s a classes de català és més difícil que aconseguir entrades per a un concert d’Oasis.” Amb aquesta contundència, el Sindicat de Manters ha denunciat les dificultats que tenen a l’hora d’inscriure’s a un curs de català. Diuen que l’administració fa gairebé impossible que els immigrants que ho vulguin puguin aprendre català.

En un fil de X, expliquen detalladament els entrebancs que han tingut aquest matí quan han intentat d’inscriure’s als cursos de català que ofereix el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL). Es queixen que el període d’inscripció acaba demà, i que és en horari laboral, fet que dificulta trobar un moment per a apuntar-s’hi.

“No necessitem campanyes de comunicació per a aprendre català: necessitem classes, tan senzill com això”, denuncia el sindicat, que recorda que calen classes i la col·laboració dels ciutadans perquè els convidin a formar part del lloc on viuen. Per això, demanen a l’administració que es tregui la son de les orelles: “Aquí som milers de persones que voldríem apuntar-nos a classes de català i, després de tot el periple, un any més, ens quedem sense poder fer-ho!”

Segons que expliquen, a primera hora del matí, un grup d’interessats han quedat per fer la inscripció amb l’ajut del sindicat. Però que, tan bon punt han començat, ja han tingut els primers obstacles. La web tan sols està en quatre llengües (català, castellà, anglès i francès), cap de les quals és d’ús habitual entre els interessats, que solen ser immigrants d’altres llocs. A més, diuen que a les 9.00 la web ja estava col·lapsada, i que calia esperar més d’una hora. “A això, s’afegeix el fet que el procés d’inscripció és tan complex que necessites un curs d’informàtica avançada per inscriure-t’hi. No tothom té els coneixements per a fer-ho. I encara es fa més difícil quan, després de més d’una hora de cua, el web et dóna error una vegada i una altra”, diuen.

Finalment, tan sols han aconseguit d’inscriure cinc persones, però ja no quedava plaça en l’horari els les interessava, de manera que no podran assistir-hi per incompatibilitat laboral o de conciliació familiar. Després d’haver trucat al CPNL i no rebre resposta, uns quants membres del Sindicat de Manters han anat a les oficines per queixar-se. Una vegada allà, han vist que eren plenes de gent. Al cap de tres hores de cua, quan els han atès, han dit que ja plegaven i que haurien de tornar a la tarda. “Feia cinc hores que intentàvem inscriure’ns: dues en línia i tres drets, en una fila infernal. Molta gent ho ha deixat estar abans d’arribar a la taula d’inscripció: gent gran que no podia estar tanta estona plantada, gent que havia de tornar a la feina o que portava un infant a coll”, han explicat.

Més queixes dels interessats

El Sindicat de Manters no ha estat l’únic que ha denunciat aquesta situació a X. Més usuaris han fet públiques les seves crítiques. “Després de deu minuts de cua, és impossible de fer cap tràmit”, deia un usuari. “Jo, esperant si hi estic inscrita o no. No m’ha deixat acabar el tràmit a les 9.30 I ara em diu que hi estic inscrita, i no és real! He fet els formularis i em contesten que torni a fer-ho?! Segon any així… És una vergonya”, ha denunciat a X un altre usuari.

Un problema que ve de lluny

Aquestes queixes no són noves. L’any passat, hi havia llistes d’espera de més de dues mil persones per a aprendre català. En aquell moment, VilaWeb es va posar en contacte amb uns quants afectats, que van denunciar que tot plegat semblava una cursa d’obstacles.

En aquest sentit, el president d’Òmnium Cultural Xavier Antich, també ha denunciat la situació. “L’última enquesta d’usos lingüístics de la Generalitat ens diu que hi ha 2,3 milions de persones que volen aprendre o millorar el català. Tot i així, la realitat és aquesta: cues, manca d’oferta i dificultats econòmiques o geogràfiques. Cal que donem una resposta de país”, ha dit a X.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor