L’historiador Jordi Nadal i Oller s’ha mort a noranta-un anys. Deixeble de Jaume Vicens i Vives, les seves aportacions van ser fonamentals per a entendre la història de l’evolució de la població de Catalunya i de l’estat espanyol, com també la Revolució Industrial.

El 1972 va fundar, juntament amb Gabriel Tortella Casares, l’Associació Espanyola d’Història Econòmica, de la qual fou president del 1994 al 1997. També fou el primer president de l’Associació de Demografia Històrica (ADEH) entre el 1983 i el 1991. Fundà i dirigí la Revista de Historia Industrial i fou membre de la Unió Internacional per a l’Estudi Científic de la Població. A més, va formar part de la comissió redactora del nou diccionari demogràfic encarregat per les Nacions Unides.

Entre la seva bibliografia, es destaquen els volums Història de la Caixa de Pensions (1981); Catalunya, la fàbrica d’Espanya (1986), amb Jordi Maluquer; Sant Martí de Provençals, pulmó industrial de Barcelona (1847-1992), amb Xavier Tafunell; i Historia económica de España (1987). El seu darrer llibre sobre l’empresa d’automoció Hispano-Suiza fa evident la capacitat d’un país de convertir els seus millors èxits en fracassos estrepitosos.

Jordi Nadal fou guardonat el 1997 amb la Creu de Sant Jordi, el 2000 el Col·legi d’Economistes de Catalunya el va distingir com a col·legiat d’honor i el 2009 va rebre el premi de l’Associació Espanyola d’Història Econòmica (AEHE) a la trajectòria acadèmica.

L’anunci de la seva mort l’ha fet l’historiador i polític Joaquim Nadal, nebot seu, a Twitter.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.