La historiadora Eva Serra i Puig s’ha mort avui als 76 anys. Investigadora de la Catalunya agrària i política dels segles XVI i XVII, Serra va ser una militant independentista en la línia d’altres familiars seus com Blanca Serra o Josep de Calassanç Serra. Llicenciada l’any 1967 en Història per la Universitat de Barcelona (UB) i nascuda en aquesta mateixa ciutat, va treballar a Salvat, Edicions 62 i la Gran Enciclopèdia Catalana. Des de l’any 2002 formava part de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) a la secció històrico-arqueològica. A més, ha treballat en diverses universitats com la Pompeu Fabra, la UB i la Universitat Catalana d’Estiu (UCE). Els seus llibres, publicats entre els anys seixanta i els anys noranta, tracten la Guerra dels Segadors i la societat rural i la història dels Països Catalans.

Políticament va militar al Front Nacional de Catalunya (FNC), al Partit Socialista per l’Alliberament Nacional (PSAN), a la seva escissió –el PSAN-P, després Independentistes dels Països Catalans (IPC)–, al Comitè de Solidaritat amb els Patriotes Catalans (CSPC) i a l’Assemblea Unitària per l’Autodeterminació (AUA) –després Assemblea d’Unitat Popular (AUP). A banda, va ser perseguida i acusada de col·laborar amb ETA, torturada i detinguda en dues ocasions per aquest motiu els anys 1977 i 1980. 

Les primeres reaccions a la mort de Serra han arribat del món de la política i de la cultura. La Fundació Congrés de la Cultura Catalana, Poble Lliure i l’ANC han lamentat la seva pèrdua. També ho ha fet el president de la Generalitat de Catalunya Quim Torra, que li ha agraït la seva ‘molta feina i molt bona’.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb