Quins són els serveis essencials que a partir d’avui podran treballar durant el confinament total?

El BOE, publicat poc abans de mitjanit, estableix una moratòria fins demà perquè els negocis i treballadors no essencials s'hi puguin adaptar

VilaWeb
Redacció
31.03.2020 - 06:29
Actualització: 31.03.2020 - 08:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El BOE va publicar diumenge abans de mitjanit el decret que regula els serveis essencials que no es poden aturar durant les dues setmanes de confinament total contra el coronavirus 2019. De totes maneres, el govern espanyol ha establert una moratòria fins avui per permetre que tots els negocis i treballadors no essencials s’adaptin i es preparin per al tancament. D’una altra banda, el decret no afectarà els treballadors subjectes a un ERTO ni els que tinguin la baixa o un contracte suspès ni qui pugui desenvolupar l’activitat a distància.

El decret considera essencials totes les activitats relacionades amb la cadena de subministrament del mercat i funcionament del servei de béns de primera necessitat, com ara aliments, medicaments i productes higiènics; els serveis d’hostaleria i restauració amb repartiment a domicili; la cadena de producció i distribució de béns i material mèdic; i tot allò imprescindible per al manteniment d’indústries que fabriquin material necessari per a activitats essencials.

Així mateix, també s’hi inclouen treballadors de transport de mercaderies i persones; funcionaris de presons, de salvament marítim, bombers i seguretat viària; personal relacionat amb manteniment de material de forces armades; personal de centres sanitaris, residències i treballadors que tenen cura de persones dependents; treballadors de centres d’assistència a animals; serveis funeraris; quioscs i mitjans de comunicació.

Cal afegir-hi encara el repartiment de productes comprats per internet o el servei postal, com també serveis financers, empreses de telecomunicacions imprescindibles per a serveis bàsics, o assessories legals. També són considerats essencials els treballadors relacionats amb la protecció i atenció de víctimes de violència masclista, els advocats, els procuradors, les notaries i els registres, els serveis de neteja d’espais essencials, el personal de centres d’acolliment de refugiats i els treballadors del subministrament, depuració i sanejament d’aigua.

Finalment, també s’hi inclouen les empreses de logística relacionades amb material sanitari i els treballadors imprescindibles per a serveis meteorològics. El darrer punt del BOE especifica com a servei exclòs del permís retribuïble ‘qualsevol altre que presti serveis que hagin estat considerats essencials’.

Vegeu ací el BOE.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes