El senat espanyol aprova definitivament la llei d’habitatge

  • La norma que limita els lloguers queda aprovada amb els vots a favor del PSOE, ERC, Bildu i Compromís

VilaWeb
ACN
17.05.2023 - 18:00
Actualització: 18.05.2023 - 11:05

El ple del senat espanyol ha aprovat definitivament la llei d’habitatge amb els vots del PSOE, ERC, Bildu, Compromís i Més País. Els grups han rebutjat les 324 esmenes proposades a l’articulat i l’han fet prosperar per 134 vots a favor, 117 en contra i una abstenció la llei tal com va quedar redactada al congrés espanyol. Una volta aprovada al senat, la llei entrarà en vigor quan es publiqui al BOE. La norma introdueix una limitació de les pujades interanuals dels contractes de lloguer en vigor, permet a les autonomies declarar zones de mercat tensat per a contenir el preu dels nous contractes tant de petits com de grans propietaris i obre la porta a considerar gran tenidor a qui tingui més de cinc habitatges en una mateixa zona, i no pas deu.

El text introdueix una limitació del 3% durant 2024 de les pujades interanuals de contractes de lloguer en vigor -actualment s’està aplicant com a mesura excepcional un topall del 2%- i estableix la creació d’un índex per limitar-les a partir de 2025, que sempre haurà de ser per sota de l’IPC.

Pel que fa als nous contractes de pisos que ja estiguin en el mercat de lloguer o els pisos que es posin a llogar per primer cop, en zones que es declarin de mercat tens tindran limitacions de preu. A aquestes àrees hi haurà una contenció del lloguer tant per a grans tenidors com a petits propietaris.

En els pisos ja de lloguer, els petits propietaris hauran d’oferir el mateix preu del contracte anterior amb un augment que no podrà ser superior a la pujada interanual permesa. Els grans propietaris hauran d’ajustar el preu a un nou índex de referència de nova creació. Quan siguin contractes de pisos que s’incorporin al mercat, el lloguer s’haurà de referenciar a aquest índex tant quan sigui d’un petit o d’un gran propietari.

Amb els canvis pactats, la norma permet rebaixar de 10 a 5 el nombre d’immobles en una mateixa zona tensa per ser considerat gran tenidor. La regulació considerarà zona de mercat tensat a les àrees en què la càrrega mitjana del cost de la hipoteca o del lloguer més despeses superi el 30% de la renda mitjana de les llars o que el preu de compra o lloguer hagi augmentat almenys tres punts per sobre de l’IPC en els cinc anys anteriors a la declaració.

Seran les comunitats autònomes les que hagin de decidir si sol·liciten la possibilitat de declarar aquestes zones amb la qual cosa previsiblement les que estiguin governades pel PP no ho aplicaran.

A més, la nova redacció estableix que les despeses i honoraris pel lloguer de l’immoble correran sempre a càrrec del propietari. Serà ell qui hagi d’assumir les despeses de la immobiliària. Pel que fa als desnonaments, ERC i Bildu han acordat amb el govern espanyol que la legislació d’enjudiciament civil estableixi que es posi punt final als desnonaments sense data i hora determinada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any