Tots m’heu sentit a parlar moltes vegades de seguretat, confidencialitat i protecció quan parlo d’internet. Avui en tornaré a parlar, però molt especialment de la seguretat per a nens i joves.
I no penso ser original, al contrari. Us vull explicar què podreu trobar a la web Internetsegura.cat, tots els apartats i consells. Alguns ja els hem explicat aquí, però cal tornar-hi. El que faig és un resum de la seva pàgina ‘Normes Bàsiques de seguretat’  perquè és tan bona que només m’ha calgut copiar i enganxar. Si voleu veure totes les seves recomanacions, aneu a la font original.
I encara que el títol és ‘seguretat per a nens i joves’, els consells són bàsics i qualsevol de vosaltres els ha de seguir.
Correu electrònic
-Amageu el nom, deixeu el compte de l’escola o personal per a coses ‘oficials’ i tingueu-ne un per a la resta, xats, jocs, etc. que no tingui el nostre nom, per exemple Xipxop45@gmail.com.
-Tingueu una bona contrasenya amblletres, números, símbols, i no la mateixa a tot arreu, per això us anirà bé un programa per guardar-les com el KeePass.
-Feu servir la còpia oculta, no cal que els altres sàpiguen a qui has enviat còpia ni els seus emails.
Com podeu veure són consells que tots nosaltres hauríem de seguir, no sols els nens.
Xats
-Mai no donis les teves dades personals, ni de gent coneguda.
-No hi enviïs fotografies.
-Recorda que a gairebé tots els xats hi ha sistemes de blocatge: els has de saber i fer-los servir sense manies.
-En cas de problemes, recorda que hi ha un centre responsable de temes d’internet: internetsegura@cesicat.cat.
No et creguis tot el que et diuen, darrere la pantalla pot haver-hi un mico!
Xarxes socials
-No feu servir una foto que us identifiqui, elegiu un avatar o una icona. Ah! I no feu servir un ninotet de lego informàtic: és el meu!
-No poseu informació personal que permeti deduir on viviu, on estudieu, o quan no sou a casa.
-Vigileu quines fotos pugeu i la privacitat del lloc on les poseu: si hi surten unes altres persones hauríeu de tenir-ne l’aprovació.
Mòbil o pissarreta
-Vigileu quan desbloqueu el telèfon que no us estiguin mirant per descobrir el codi, de vegades no cal un programa molt sofisticat, només mirar qupe feu.
-No confieu en trucades o missatges de desconeguts i no doneu cap dada personal per telèfon a ningú.
-Si ompliu formularis, assegureu-vos que sigui una pàgina segura (https) i, millor encara, per 3G o 4G, mai en una wi-fi pública.
-Repasseu les configuracions de privacitat, de localització, de Bluetooth i de GPS per evitar que algú les pugui fer servir.
Jocs en línia
-Feu servir nicks o noms inventats que no expliquin qui sou.
-Vigileu amb els jocs que us demanen fer alguna cosa per continuar jugant: veure anuncis, posar el número de telèfon, donar dades, etc. En general desconfieu de les superofertes.
-Si creieu que és una bona oferta, demaneu consell.
Jocs recomanats
No tot han de ser consells, PDF, pàgines per llegir… També podem aprendre amb jocs a la pàgina de jocs, aquests dies de festa tindreu temps per fer-vos tots els nivells!

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.