El president espanyol, Pedro Sánchez, nomenarà demà al consell de ministres els nous membres del Consell d’Estat espanyol, entre els quals hi ha l’ex-vice-presidenta Soraya Sáenz de Santamaría i l’ex-dirigent d’ICV Jordi Guillot. Ho ha fet públic la Moncloa en un comunicat. Són membres electius i tindran un mandat de quatre anys.

Els altres membres que nomenarà Sánchez per decret són María Emilia Casas, ex-presidenta del Tribunal Constitucional; Juan José Laborda, ex-president socialista del senat; José María Michavila, ex-ministre de Justícia durant l’etapa de José María Aznar; Juan Antonio Ortega i Díaz-Ambrona, ex-minstre d’Educació durant l’etapa d’Adolfo Suárez; Elisa Pérez Vera, ex-magistrada del Constitucional; i Amelia Valcárcel Bernaldo de Quirós, que des del 2006 ja és membre del Consell d’Estat.
El Consell d’Estat espanyol és un organisme de caràcter consultiu que emet dictàmens sobre qüestions que formula l’executiu. Una de les seves funcions –recollides a la constitució espanyola– és la de procurar l’observança de la carta magna i de la resta de l’ordenament jurídic, l’harmonia del sistema i el bon funcionament de les administracions públiques.

En total, el Consell d’Estat rep uns deu milions d’euros del pressupost espanyol, dels quals gairebé vuit es destinen als salaris dels integrants. Els membres permanents i nats tenen sou vitalici, mentre que els electius –com Sáenz de Santamaría i Guillot– el reben durant els quatre anys de mandat.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb