Sánchez es compromet amb ERC a una taula de negociació cenyida a la constitució

  • El candidat del PSOE ha admès que un 'sector ampli' de la societat catalana sent 'un sentiment de greuge' envers l'estat espanyol

VilaWeb
Redacció
04.01.2020 - 21:15
Actualització: 04.01.2020 - 22:23

Amb un to del tot diferent al del debat d’investidura fallit de l’estiu passat, el candidat del PSOE, Pedro Sánchez, n’ha volgut exhibir un de conciliador i amb voluntat de diàleg amb l’independentisme català. Del ‘problema de convivència’ al ‘conflicte polític’, i a la disposició de parlar d’autodeterminació tot i mantenir-hi, això sí, una oposició frontal. Així ha volgut encaminar la seva investidura, que serà possible mercès a l’acord amb ERC, que manté la disposició de fer-lo president en la segona ronda de votació del debat, dimarts, malgrat l’ofensiva de la Junta Electoral espanyola contra el president Quim Torra i Oriol Junqueras. I malgrat el fet que Sánchez hagi afegit en aquesta primera sessió del debat la referència al respecte per l’ordre constitucional que el text de l’acord entre tots dos partits havia esquivat.

Sánchez ha situat durant el seu discurs d’investidura la resolució del ‘conflicte polític’ entre Catalunya i Espanya com una de les línies fonamentals de l’actuació del seu executiu, que pretendrà, ha dit, de ‘recomençar’ a partir del punt en què va començar el greuge i ‘reprendre la sendera de la política deixant enrere la judicialització del conflicte’. ‘Tots sabem que cal un diàleg que ha de partir del reconeixement de l’altre i de les seves raons’, ha dit, i que aquest diàleg ha de ser ‘dins la llei’, però ‘amb la llei no n’hi ha prou’.

‘Obrim un diàleg honest emparat per la seguretat que atorga el nostre marc legal’, ha afirmat, al voltant ‘d’una Espanya diversa’ perquè malgrat que el problema no es resoldrà de pressa, ‘la coalició progressista treballarà amb paciència i constància’ per fer-ho possible. Sánchez ha assegurat que la taula diàleg amb la Generalitat es farà dins el marc constitucional.

Sánchez ha admès que un ‘sector ampli’ de la societat catalana sent ‘un sentiment de greuge’ i ha afirmat que el seu executiu opta per la cohesió territorial i ‘fer tornar a la política un conflicte que és de naturalesa política’. ‘Aquesta és una crisi heretada que assumim amb tota lleialtat constitucional’, ha dit. ‘Cal reprendre l’única via possible, que és la política, la del diàleg, la negociació i el pacte, emparada per la constitució. Fa massa temps que acumulem greuges i querelles estèrils’, ha afegit.

La qüestió catalana ha estat un dels principals eixos del discurs, que ja ha obert el debat defensant l’acord amb ERC: ‘No es trencarà Espanya ni la constitució, sinó el blocatge al govern elegit democràticament pels espanyols’, ha sentenciat en resposta a les crítiques rebudes per part de la dreta.

La portaveu de JxCat, Laura Borràs, que manté el no a Sánchez, li ha retret la repressió que manté contra l’independentisme i li ha advertit que ‘ho tornarem a fer, com vam fer l’1-O’. El candidat socialista ha respost a Borràs a propòsit del dret d’autodeterminació: ‘Jo no tinc cap problema a seure amb vostès, amb ERC, debatre, dialogar i mirar de convèncer-los que la millor manera de resoldre molts dels problemes que tenim damunt la taula com a societat és fer-ho junts. Això no vol dir que no siguem dialogants i vostès sí. Nosaltres tenim la mateixa voluntat de diàleg amb vostès que amb les altres forces.’

Ha estat contingut en la rèplica a JxCat, tot i que al començament del debat els havia qualificat de nacionalistes intransigents, ficant-los al mateix sac que la dreta i l’extrema dreta espanyola. En la resposta a Borràs ha dit: ‘Estic disposat a reconèixer que el govern i l’estat han comès errors.’ Sánchez afirma que ja n’havia advertit d’alguns, com ara el de judicialitzar la política, quan era a l’oposició. Però afegeix: ‘Vostès ho han fet tot bé?’ També ha afirmat que comparteix el criteri de l’Advocacia de l’estat espanyol sobre Oriol Junqueras després de la sentència del TJUE, que considera un tribunal nacional i n’assumeix les sentències.

I responent a Gabriel Rufián, que li ha advertit que ‘sense taula de negociació, no hi haurà legislatura’, ha reafirmat el compromís d’engegar-la, ‘amb fermesa i honestedat’. Sánchez ha assegurat que ‘sempre’ ha parlat d’un conflicte polític a Catalunya. Ha dit, a més, que respecta les discrepàncies i ha defensat que l’autodeterminació no és emparada per la legislació internacional. ‘No es pot construir una república amb el 50% de la població en favor’, ha afegit. Ha insistit a ‘recomençar’ i ‘veure com les emocions van substituir les raons’, tot defensant una vegada més que els partits catalans també han comès errors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any