rull condicions soto del real

Situada a uns quaranta quilòmetres al nord de Madrid, la presó de Soto del Real és coneguda per ‘presó VIP‘. Tanmateix, com ja va explicar VilaWeb abans del trasllat, el centre penitenciari de referència de l’Audiència espanyola no és precisament una arcàdia emmurallada al peu de la serra de Guadarrama. Dos dies després d’haver-hi arribat, el conseller Josep Rull ha denunciat a Twitter les males condicions de la presó madrilenya.

 

Inaugurada el 1995 per Juan Alberto Belloch, a partir de demà serà el centre on seran confinats els presos polítics durant el judici contra l’1-O. Soto del Real, segons dades facilitades pel govern espanyol, és la segona presó més conflictiva de l’estat, després d’Estremera. Entre el 2011 i el 2017 s’hi van registrar 113 agressions d’interns a funcionaris penitenciaris.

Una violència que Jordi Sànchez va presenciar en primera persona el novembre del 2017 durant el seu empresonament anterior, compartit amb Jordi Cuixart. L’actual president de la Crida Nacional va veure durant la missa de diumenge com un pres preventiu n’apunyalava un altre amb un ganivet de plàstic que duia unes quantes fulles d’afaitar enganxades.

Represàlies contra Sànchez i Cuixart

Sànchez ja sap com les gasten a Soto del Real. L’ex-president de l’ANC va ser castigat amb un canvi de mòdul després d’haver enregistrat un missatge de veu per a la campanya electoral del 21-D. Institucions Penitenciàries el va recol·locar al mòdul número 8, on hi ha presos comuns amb delictes de sang.

D’una altra banda, el seu advocat, Jordi Pina, va ser víctima d’un robatori mentre s’entrevistava amb Sànchez. Pina va deixar el mòbil en un armariet perquè no es poden entrar a la zona de visites. Quan en va sortir algú n’havia forçat el pany i l’hi havia furtat. ‘Hi ha uns setanta o vuitanta armariets. Quan vaig sortir n’hi havia uns trenta o quaranta de tancats. L’únic que van rebentar era el meu’, va declarar a Catalunya Ràdio. Institucions Penitenciaries va obrir una investigació que no ha servit de res.

Quant a Cuixart, els funcionaris li van posar més d’una vegada l’himne espanyol pels altaveus i també li racionaven el correu per molestar-lo, segons que va explicar Jesús Ruiz, company de mòdul, al programa ‘FAQS’. ‘Algun funcionari agafava una taula i sortia al mig del menjador quan havíem de dinar. Llavors començava a obrir les seves cartes i no podíem entrar a menjar fins que ell no hagués acabat. Això era perquè la gent es molestés amb en Jordi’, va explicar.

També en un piulet el conseller Quim Forn va esmentar ahir el fred que hi passaven: ‘Fa fred, avui aquí neva’. Soto del Real és la segona presó més conflictiva de l’estat espanyol, després d’Estremera.

 

Aquest article que llegiu es publica gràcies als quinze mil subscriptors voluntaris, que amb el suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.