El govern valencià arrenca el bus per la llengua.  És un projecte engegat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat amb l’objectiu de fomentar la llengua. Visitarà més de cent municipis durant un any. Per conèixer-ne més detalls, n’hem parlat amb el director general de Política Lingüística, Rubén Trenzano.

D’on surt la idea de fer un bus per la llengua?
—És una de les eines per promoure el català que va anunciar el conseller Vicent Marzà el passat 26 de setembre en el marc de la campanya ‘Sempre teua’. El bus visitarà 103 municipis en un any, en col·laboració amb els ajuntaments, per fer veure a la societat que el valencià és una llengua cooficial que suma i perquè els valencians facen seua la llengua pròpia.

Què farà a cada municipi que visiti?
—En l’enquesta d’ús del valencià vam veure que on més visibilitat té la llengua és en l’àmbit educatiu i, on menys, en els centres comercials. El que farem és anar als dos espais en un sol dia: al matí visitarà centres educatius i a la tarda i els dissabtes centres comercials. Jo sempre dic que les persones quan van el cinema al centre comercial deixen el català al pàrquing i pugen les escales mecàniques en castellà. I això és el que s’ha de canviar, especialment en els grans centres d’oci.

Hi ha hagut cap problema amb els ajuntaments per raons polítiques?
—Encara no els hem contactat tots, però dels que hem fet, no hem rebut cap resposta negativa, i n’hi ha de tots els colors polítics. Ningú no ens ha dit que no vol rebre el bus de la llengua. Nosaltres el cedirem a tothom i esperem que els ajuntaments s’afegesquen a les activitats i en promoguen pel seu cantó.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb