Rovira veu la qüestió de confiança com una gran oportunitat per acabar amb ‘el debat permanent’

VilaWeb
ACN
07.09.2016 - 12:41

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, veu la qüestió de confiança del pròxim 28 de setembre com una ‘gran oportunitat’ per arribar a un acord sobre com encarar tot l’any de legislatura que queda. En una entrevista a Els Matins de TV3, Rovira ha explicat que això implica un acord sobre les lleis de desconnexió, la llei de transitorietat, sobre com es culmina el procés i sobre els pressupostos. Si no hi ha un acord global per encarar tot l’any, Rovira alerta que es tornarà a produir ‘una situació de debat permanent que no ens deixarà concentrar en allò que hem de fer’. D’altra banda, sobre la possibilitat d’un Referèndum Unilateral d’Independència (RUI), Rovira ha dibuixat dues opcions per culminar el procés, un referèndum o unes eleccions constituents, i ha assegurat que els republicans s’alienaran amb l’opció que generi més consens a Catalunya i en l’àmbit internacional.

Rovira ha defensat que l’any polític que comença ara requereix concentració en allò que s’està fent i no en debatre allò que s’ha de fer. D’aquesta manera, ha rebutjat que es doni una situació en la què JxSí i la CUP s’hagin d’anar posant d’acord ‘cada 15 dies o tres setmanes’. Unes declaracions que arriben després que la portaveu de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, hagi donat per fet el sí de la seva formació a la qüestió de confiança però hagi situat la negociació de pressupostos i sobre com culminar el procés per més endavant.

‘Els esforços i les energies les hem de posar aquest any en el que estem fent, que no ens sobren energies, i per fer-ho de la millor manera possible hem de tenir encarat com anem al final i això implica tot: lleis de desconnexió, com ha de ser la llei de transitorietat, com es culmina el procés (a través d’un referèndum o unes eleccions constituents) i com distribuïm els recursos’, ha defensat la número dos d’ERC, per després afegir que més enllà del Parlament també s’ha de generar coordinació amb la societat civil per preparar les accions legals davant la judicialització del procés per part del govern espanyol.

Rovira ha assenyalat la llei de transitorietat com la norma que ha de donar cobertura legal a l’hora de posar les urnes i culminar el procés, ja sigui a través d’unes eleccions constituents o un referèndum. Aquesta és la diferència, segons Rovira, respecte al procés participatiu del 9 de novembre, que es va convocar segons el marc jurídic espanyol. Preguntada per quina fórmula prefereix ERC per culminar el procés, Rovira ha explicat que ERC s’alinearà amb l’opció que tingui més consens tot i recordar que sempre ha defensat el referèndum com la millor opció. ‘Ens semblen bé unes eleccions constituents i ens sembla molt bé un referèndum si és el que genera més consens polític. Sempre hem dit que el referèndum és la millor manera perquè no s’han d’interpretar els resultats’, ha argumentat.

Manifestacions per defensar les institucions
Davant el ‘pitjor’ dels escenaris que el govern espanyol redueixi el mandat democràtic del 27-S en un procés judicial, Rovira ha apostat per combatre aquesta situació ‘units, plegats i amb coordinació’, tot recordant que el procés va néixer al carrer amb mobilitzacions populars. ‘Ara són les institucions les que s’han de posar al capdavant perquè tenim un mandat democràtic. Si fan perillar les institucions que són les que tenen legitimitat per tirar el procés endavant, entre tots haurem de trobar la manera per defensar plegats les institucions. Ens haurem de reforçar’, ha afegit.

Rovira ha emmarcat les declaracions de la fiscal general de l’estat espanyol, Consuelo Madrigal, alertant sobre la via penal en ‘l’estratègia’ del govern espanyol de convertir la política i la ‘legitimitat democràtica’ en un procés judicial.

Acte conjunt amb CUP i Podem per la Diada
Preguntada per les crítiques del PDC contra l’acte conjunt d’ERC, CUP i Podem per commemorar el 40è aniversari de la primera manifestació després del franquisme a Sant Boi, Rovira ha considerat que no s’han de fer ‘lectures molt grandiloqüents’ d’un acte que, segons ha explicat, ha estat organitzat amb molta il·lusió des de ‘dinàmiques locals’. ‘Jo cec que no hem de fer grans debats. El que és important és el que tenim entre mans i les reunions que estem fent perquè l’any a la vista estigui encarrilat. Jo no ho extrapolaria’, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any