Roger Español, l’activista que va perdre la visió d’un ull per l’impacte d’una bala de goma l’1-O, ha declarat al jutjat d’instrucció 7 de Barcelona que no hi havia ‘cap motiu’ en aquell moment perquè els agents de la policia espanyola disparessin bales de goma als manifestants. Español, que ha declarat al mateix temps com a testimoni i com a investigat, ha dit que va moure tanques però que ‘en cap moment’ no ho va fer ‘per lesionar ningú’, sinó que la seva intenció era ‘obstaculitzar el pas de les furgonetes’. ‘Cada minut que estaven allà entretingudes era un minut menys que podien ser en una altra escola fent exactament el mateix’, ha explicat als periodistes. A l’exterior del jutjat s’han concentrat desenes de persones, entre les quals el president Quim Torra i la consellera Laura Borràs.

‘He explicat que no hi havia cap motiu per a continuar disparant bales de goma i que la meva intenció era endarrerir tant com fos possible l’avenç de les furgonetes’, ha dit Español, que només ha respost a les preguntes de la seva advocada. També ha dit que la fiscalia provava ‘sempre de minimitzar l’acció policial i culpabilitzar o exagerar l’actuació que va tenir el poble català davant l’actuació de la policia el primer d’octubre’.

El seu advocat, Andrés García Berrio, ha destacat: ‘Tot i l’impediment del Ministeri d’Interior i la policia mateixa, nosaltres continuem treballant com a societat civil per identificar l’agent que va disparar a l’ull de Roger Español.’ S’ha mostrat convençut que localitzarien l’autor del tret, i ha lamentat que, si a hores d’ara encara no ho han aconseguit, és ‘perquè no anava identificat per davant i per darrere’. Per això ha recordat que treballaven perquè els agents anessin degudament identificats.

L’advocat també ha explicat que s’havien visionat algunes imatges on apareixia Español movent tanques. García ha dit que el moment de les tanques i el de la bala de goma eren ‘dues situacions diferents amb una gravetat molt diferent’. Ha afegit que hi havia ‘bastants metres de diferència i probablement almenys un minut entre una situació i una altra’. També ha recordat que qui aportava proves i investigava era l’ajuntament i la societat civil, i ha criticat que la fiscalia no actués igual. ‘No es volen aclarir els fets, hi ha obstaculització. La fiscalia hauria de poder investigar les persones que hi havia allà, exigir informes i aclarir la situació.’

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb