Puigdemont avala la continuïtat de l’Pacte però manté la preparació d’una consulta no acordada

BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)

El Pacte Nacional pel Referèndum, que reuneix entitats i partits favorables a una consulta pactada amb l’Estat, ha aprovat aquest dimecres seguir com a plataforma de “debat” i no dissoldre’s malgrat la negativa del Govern central a negociar.

Així ho ha decidit en la reunió que ha mantingut aquest dimarts al Parlament i que ha encapçalat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que s’ha mostrat partidari de la continuïtat del Pacte, han explicat a Europa Press fonts del Govern.

No obstant això, el Pacte també ha considerat que no és el seu treball pronunciar-se sobre si la Generalitat ha de fer un referèndum unilateral, per la qual cosa ha deixat en mans del Govern decidir si aquest és el camí que s’adopta.

Ho ha explicat en roda de premsa el coordinador del Pacte, Joan Ignasi Elena, que precisament aquest dimarts ha deixat el càrrec en considerar que ha acabat amb el seu treball: “El Pacte Nacional ni avala ni desautoritza cap de les decisions que es prenguin”.

ANTECEDENTS

El Pacte Nacional pel Referèndum ho va impulsar el propi Puigdemont el desembre de 2016 per aglutinar als partidaris d’una consulta amb l’Estat, i en ell es van integrar tant formacions independentistes, com a partidaris del referèndum però no de la secessió.

Constatat que el Govern central no vol negociar aquesta consulta, Puigdemont advoca per que el Pacte no es dissolgui i mantingui la seva aposta per pactar amb l’Estat, però ha avisat que el Govern segueix amb els preparatius d’un referèndum unilateral.

Així, en la reunió del Pacte, Puigdemont ha explicat que ell mantindrà l’aposta per dialogar amb el Govern fins l’últim moment, però que segueix amb la via unilateral i que en “els propers dies” anunciarà la data i la pregunta del referèndum.

El comitè executiu del Pacte, format per vuit membres i liderat per Elena, ha posat fi aquest dimarts a sis mesos de treball, i ara les entitats i els partits han de decidir què nou format volen donar a la plataforma.

ELS PARTITS

Tots els partits integrants del Pacte han coincidit que la plataforma ha de continuar, però tenen visions diferents sobre què ha de fer i, a més, tampoc tenen un posicionament comú sobre la via unilateral.

Per exemple, el diputat de la CUP Benet Salellas vol que el Pacte es mantingui com a plataforma que impulsi un debat ciutadà sobre el ‘sí’ i sobre el ‘no’ a la independència abans del referèndum que la Generalitat preveu convocar després de l’estiu.

El coordinador de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, ha considerat bàsic que l’Pacte es mantingui per aconseguir un referèndum “efectiu i amb garanties” i ha destacat que aquesta consulta suscita suports a la resta d’Espanya.

El secretari general de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachin, ha defensat que el Pacte ha de continuar per “respondre els atacs del PP” al dret a decidir aprofitant la seva pluralitat, ja que considera que el Govern del PP està augmentant el to contra el soberanisme.

El diputat de JxSí Lluís Llach ha assegurat que el seu grup manté la intenció de negociar el referèndum amb l’Estat però avisa que, si això no es produeix, aposta pel referèndum unilateral “cercant nous espais de democràcia”.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]