La responsabilitat del parlament, la responsabilitat del seu president

«La discussió, que no s'enganye ningú, és sobre si cal permetre més temps la intromissió il·legítima de l'estat espanyol en les institucions catalanes i la substitució de la voluntat popular, que en definitiva és la base de la democràcia»

Vicent Partal
27.01.2020 - 06:15
Actualització: 27.01.2020 - 07:15
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui serà un dia transcendental al Parlament de Catalunya. La decisió de mantenir o de retirar la condició de diputat al president Quim Torra no és una decisió qualsevol ni es pot despatxar amb arguments utilitaris. És un ser o no ser.

És per això que em crida molt l’atenció que aquestes darreres hores algun racó de l’independentisme haja intentat posar el focus en la ja famosa pancarta del balcó de la Generalitat i en la conveniència o la inconveniència dels fets origen de la situació actual. És ben bé allò de mirar el dit quan assenyalen la Lluna.

Perquè el debat no és, no hauria de ser, si el president Torra va penjar una pancarta, què deia la pancarta en qüestió, de quin color o mida era, si abans s’havia posat d’acord o no per a fer-ho amb aquest o amb aquell o si després la va retirar o la va deixar de retirar. Com diria el senyor Pla, aquesta és una discussió de vol gallinaci, que no alça un pam de terra.

La discussió, que no s’enganye ningú, és sobre si cal permetre més temps la intromissió il·legítima de l’estat espanyol en les institucions catalanes i la substitució de la voluntat popular, que en definitiva és la base de la democràcia. I quan dic ‘permetre’ vull dir també ‘estimular’. Perquè, si el parlament s’empassa avui aquesta decisió, en realitat no farà sinó estimular que demà li’n colen una de més greu, de més humiliant encara.

Aquesta és la responsabilitat que tenen avui els diputats, tots els diputats. Però aquesta és la responsabilitat que té, sobretot, el president Torrent. Hi ha moments, grans decisions, en què els líders han de liderar i no poden amagar-se rere tacticismes ni burocràcies.

Com a president de la principal institució democràtica del país, Torrent ha de ser conscient que no caben càlculs personals en moments així de transcendentals. Per dignitat institucional, per responsabilitat política i, fins i tot, si ho vol veure així, també per motius pràctics i egoistes. Perquè no crec que ningú no tinga cap dubte que ell en persona podria ser la següent víctima de les maniobres de l’estat espanyol si deixem entre tots plegats que es consolide aquest autèntic procés de destrucció de l’autonomia catalana que tan clarament es va desenvolupant davant els nostres ulls.

 

PS. L’obsessió contra l’independentisme fa que alguns facen el ridícul d’una manera monumental. L’obsessió amb l’independentisme i, segurament, la ignorància. És el cas del PSC que ha trobat en George F. Will un nou mite per una columna seua al Washington Post especialment agra amb l’independentisme català. El problema és que com expliquem de manera detallada en aquest article Will és un ultra rematat que entre altres coses nega el canvi climàtic, defensa que les dones violades protesten per obtenir beneficis o crec que encara hi ha pocs negres a la presó. Pobra Eva Granados: el periodista que posa de referència arriba a justificar i tot el líder de Vox, Santiago Abascal…

Avui els oferim també una crònica i el vídeo de l’interessantíssim debat sobre la llengua catalana i els perills que pateix que van fer Carme Junyent, Josep Murgades i el cap d’estil d’aquest diari Jordi Badia. Per mirar-ho i repassar-ho. I ja posats em permetran que els recomane també l’entrevista amb Joan Rendé i les opinions sòlides i ben documentades de Joan Ramon Resina (El dret d’autodeterminació no és cap dret, és una obligació) i de Bel Zaballa (El fil de l’Ovidi).

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Teresa Puig
Teresa Puig
26.01.2020  ·  22:12

Creuem els dits.

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
26.01.2020  ·  22:12

Repeteixo aquí el comentari que he fet a l’article d’en Barnils: Això d’acatar submisament ara se’n diu “pragmatisme”? Au, va! Què no s’adonen què quanta més submissió més repressió? El més pràctic és plantar-se i no cedir !!*!!

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
26.01.2020  ·  22:13

A Torrent, l’estat, li va recordar que tenia família i que pensés en ells abans de prendre certes decisions.
Un xantatge absolut… i el veig molt dèbil.

francesc felip
francesc felip
26.01.2020  ·  22:14

Tan de bo estigués el MHP Carles Puigdemont entre nosaltres junt al MHP Quim Torra, en comptes de tants cagadubtes.

Joan Pujolar
Joan Pujolar
26.01.2020  ·  22:15

Si l’acció de la JEC ens aboqués a unes noves eleccions, la gent les hauríem de boicotejar.
Ja n’hi ha prou !

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
26.01.2020  ·  22:16

Bona nit! Sr. Partal ho diu ben clar en el seu article.

Demà el Parlament de Catalunya ha de fer-se respectar. Si no es fa demà, ben aviat hi haurà altres ingerències.

Per tant, cal ser valents i deixar queel MHP Quim Torra mantingui el seu escó i la seva Presidència.

Esteve Freixa Baqué
Esteve Freixa Baqué
26.01.2020  ·  22:18

Que els déus, els fats, les Parques o qui sigui t’escoltin, Vicent ! (I, per descomptat, els nostres diputats i, especialment, el primer d’entre ells, el senyor Torrent…)

Quim Calvo
Quim Calvo
26.01.2020  ·  22:23

“Com més cedíem i obeïem, pitjor ens tractaven.” (Rosa Parks).

Jordi Pedemonte
Jordi Pedemonte
26.01.2020  ·  22:25

En Torrent ja va prendre la decisió de destruir el parlament fa dos anys, i va ser aplaudit per el elogiat fa ben poc en aquesta secció del diari per dir una paraulota que fa oblidar la submissió autonomista del seu partit.
Si defensa en Torra serà per interès de partit.

Ramon Perera
Ramon Perera
26.01.2020  ·  22:26

El Parlament no és res sense el poble donant-li suport!

Joan Rius
Joan Rius
26.01.2020  ·  22:28

L’Estat no s’adona que està destruint el model autonòmic? Aquest procés és compatible amb la vigència de la Constitución? S’esquerdarà l’Estat fent-se l’harakiri constitucional? Què en diuen els constitucionalistes?

Josep Usó
Josep Usó
26.01.2020  ·  22:29

Avui el president del parlament no pot delegar en ningú la seua responsabilitat. Si s’equivoca no podrà mai amagar-se al darrere d’allò de em vaig equivocar, em van enganyar, em van amenaçar” o d’altres. De tota manera, esperem que cadascú dels qui s’han de pronunciar ho facen. I que tots aquests missatges hagen quedat obsolets i fora de lloc.

oriol valls
oriol valls
26.01.2020  ·  22:33

Si tot ho hem de confiar en en Torrent, ja podem plegar. Aquest home ha demostrat des del primer dia que no té la capacitat per ser president del Parlament. Des del 30 de gener de 2018. Els mals polítics sempre s’amaguen darrera dels funcionaris a l’hora de no prendre decisions. Lamentable. Suposo que a hores d’ara ja saben que per molt abaixar-se els pantalons no arribaran enlloc: i és que no volen arribar enlloc. Aquesta és la conclusió.

Gemma R.
Gemma R.
26.01.2020  ·  22:41

Els que entren en el debat de si el President tenía o no que treure una pancarta d’ una institució que no participava de les eleccions generals, i que a més a més no era una pancarta de cap partit polític, és acceptar que demà la JEC li digui al President de la Generalitat q no pot portar una bufanda groga durant el periode electoral, o que han de fer la u amb un canut o el que els plagui. Aquesta és una part de la begenada que pregonen senyores molt esverades dés de Faq’s i en “prime time”, acusant a Juntxcat de fer partidisme amb la desobediència, per desgastar a ER. Com si fós Juntxcat qui demans a la JEC que faci aquest intervencionisme inconstitucional a la nostra sobirania, que va dés del primer día a vetar o destituir qualsevol President independentista q no renuncii a la unilateralitat i el President Torra no és més que un més de la llista ( President Puigdemont i Jordi Turull). No senyora esverada, no. Tranquilitzi’ s que suava i tot. El sectarisme no és bo, especialment si éts periodista, de qui s’ espera una mica més de templança en l’ anàlisi. En tot cas, a vostè li passà per alt que estava cridant ajuda perquè s’ aprobin els pressupostos amb l’ ajuda dels Comuns, q si demà ens plantem es veu que ens castigarán de cara a la pared i de retruc a ER. Doncs miri, com a catalana i com a demòcrata, no li hauria de preocupar tant els resultats electorals d’ un partit com la defensa de la democràcia. I ni tant sols la desgraciada Catalunya es pot permetre el luxe de donar l’ esquena al món acceptant arbitrarietats per qüestions partidistes. Ni tant sols econòmiques. Demà seré a la protesta que han convocat t.me/urquinaona a les 14.00 al Parc de la Ciutadella. Demanen que anem preparats que será un día i una nit llarga. Hem de fer pressió perquè no es venguin la Generalitat a preu de saldo. Qui no vulgui pagar preus que baixi del vaixell, però ningú té cap dret d’ estaballar-lo. Punt.

Francesc Rosés
Francesc Rosés
26.01.2020  ·  22:42

No n’espero res, del senyor Torrent. Als fets em remeto. Sempre, sempre, ha acatar les intromissions espenyoles a la institució que presideix. Per interessos partidistes, però als o per por, no ho sé, però sempre ho ha fet. Consciència institucional no n’hi he vist cap ni una. Seré feliç si m’equivoco.

joan rovira
joan rovira
26.01.2020  ·  22:46

Parlamentaris, demà és un dia per refermar el que heu rebut i acceptat del poble català: el deure i la dignitat de representar-lo!

Jesús Albiol
Jesús Albiol
26.01.2020  ·  22:58

Demà cal plantar-se i , si l’estat vol, que envie forces de seguretat a detenir al President Torra o a qualsevol diputat, mesa inclosa. Cal posar l’estat en la situació de fer una aberració semblant a la que van fer l’1-O.
La comunitat internacional, especialment la UE, no s’ho podran empassar … Sanchez tampoc, … i es veurà nítidament l’autèntica cúpula judicial de l’estat, com a ariet d’uns partits polítics hereus dignes del franquisme.

Xavier Fabregat
Xavier Fabregat
26.01.2020  ·  23:02

Doncs això, demà dilluns veurem el darrer vol gallinaci, que no alça un pam de terra del nostre parlament. Angoixant des de el primer dia de la seva constitució. I molt trist, molt.

Albert Martín
Albert Martín
26.01.2020  ·  23:14

El president Torra pot seguir-ho sent encara que no sigui diputat. L’important ara és no perdre el temps ficant-se en essencialisme estèrils que sabem que els tenim perduts. No siguem espanyols: ni Numància ni Sagunt. Realpolitik.

Ara estem on estem però té mèrit, per posar una pancarta i baixar-se els pantalons en 48 hores, haver de dedicar un munt d’esforços, de temps i de gestió, i posar en risc més gent i dirigents de perdre més batalles, en comptes de dedicar-nos a treballar de debó per enfortir el país i superar tots els dèficits que van conduir a la derrota del 17. Hàbil visió política la del President.

Sílvia Fortuño
Sílvia Fortuño
26.01.2020  ·  23:14

No tinc cap confiança amb en Roger Torrent.

jaume vall
jaume vall
26.01.2020  ·  23:17

Cada societat té els dirigents que es mereix.

(veure resultats eleccions darreres conteses electorals)

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
26.01.2020  ·  23:19

El sr. Torrent farà tot el possible per no molestar al PSC-PSOE, als Comuns i tutiquanti. També per mantenir el sou i la cadira. I d’això ja n’ha donat mostres. Amb aquest tipus de polítics no anem bé de cap manera. Ànims president Torra. Sempre al seu costat.

carme vilella
carme vilella
26.01.2020  ·  23:21

Tinc molt poca confiança amb el parlament, no van voler envestir a Puigdemont, i veig difícil que defensin a Torra, no son capaços de plantar cara i els de Madrid fan el que volen. El parlament calla, no se si per por o be perquè, a alguns ja els va be la situació.
De moment, tot i les petites victòries a Europa, crec que estem en un camí sense sortida. La política de judicial izar-ho tot els va molt be , judicis, multes i preso no fan gens de gràcia, als polítics catalans que sempre que diuen quelcom els surten amb la mateixa amenaça. Si la gent surti’m al carrer pero tampoc podem parar re.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
26.01.2020  ·  23:27

Totalment d’acord.

Agusti VILELLA
Agusti VILELLA
26.01.2020  ·  23:29

No sé que farà vostè demà, gairebé avui, senyor Torrent; em temo que cedeixi a les pressions españoles i retiri l’Acta de Diputat al President Torra.
Pensi que, si fa això, a més de quedar molt malament davant una part molt gran de la ciutadania del país, no en traurà res perquè els españols no s’acontentaran amb això i continuaran posant les grapes en el Parlament i en el nostre país, posant i traient Presidents al seu gust i això no ho podem tolerar.
Ah!, i recordi que ningú no li garanteix que l’endemà, no vagin a per vostè.
I recordi també que no es pot fiar de cap pacte amb aquesta gent, se’ls en refum saltar-se’ls quan els convé.
Ja sé que no em llegirà i si per aquelles casualitats ho fés, segur que tampoc em faria cas, seguiria el seu propi criteri i el del seu partit i dels seus assessors, però jo li ho havia de dir. Vostè veurà que fa.

Matilde Font
Matilde Font
26.01.2020  ·  23:40

Pense que algun dia haurem de començar a no fer cas de les resolucions il•legals que fan els tribunals i governs del regne d’Espanya. Si tenim clar que no poden inhabilitar el President d’aquesta forma i aquestos jutges, no hem de fer cas. En algun moment els haurem de parar els peus a tanta injustícia.

Daniel Farré
Daniel Farré
26.01.2020  ·  23:41

Molt d’acord en l’editorial i la majoria de comentaris, és un moment molt important, però més ho era fa dos anys, quan el President del Parlament no va deixar votar el President elegit, i ho vam deixar passar, hem pagat molt car el que va fer el Sr. Torrent i el que no vam fer ni les institucions ni la gent, que era respondre amb determinació. És als nostres polítics als que hem i podem exigir, no ho vam fer, després de dos anys el mateix senyor manté el mateix poder, espero que aprenguem.

teresa labourdette
teresa labourdette
26.01.2020  ·  23:46

Malament quan van predicant que el MHP Torra podrà seguir sent president encara que perdi l’escó de diputat. Volen fer-nos combregar amb rodes de molí. Si el Parlament ho acata serà una altra derrota. Ara bé jo seguiré volent una Catalunya lliure i crec que serem molts així. Mai podran empresonar les idees.

Josep Salart
Josep Salart
26.01.2020  ·  23:48

Demà els espanyols podran veure, o no, com es compra un partit polític, però el que comprovaran de debó és que no es pot comprar un poble.

Creieu-me que els acollonirem com es varen sentir acollonits després dels atemptats de falsa bandera a Barcelona. Els ctalans ja no tením tant de seny, l’hem canviat per una altre cosa.

Victor Serra
Victor Serra
26.01.2020  ·  23:49

I què estem fent per desmuntar tots aquests tribunals antidemocràtics ? Es un deure de país. La resta és de curta volada. Us emplaço a d’aquí un o dos mesos per evaluar com estem i quines han sigut les conseqüències de la decissió de demà.

Berta Carulla
Berta Carulla
26.01.2020  ·  23:55

La prova del cotó fluix.

Jaume Bosch
Jaume Bosch
26.01.2020  ·  23:56

Ja em disculparan vostès, però a pendre pel c… Ejpaña i els ejpañoles.
Marxem, coi!

Robert Mora
Robert Mora
27.01.2020  ·  00:32

Torra no va desobeir ningu, perquè allò que se li “ordenava” era una ordre absurda i il•legitima. Pur autoritarisme de sergent xusquero i qui li ho ordenava no tenia autoritat per fer-ho per més galons que s’auto atribuira.
El silogisme de tota aquella que el volen fora de la politica ja sigui dels “seus” o dels “altres” partiran d’aquesta premisa per construir el seu argumentari i justificar el desarmament i la rendició incondicional.
L’autoritat té un component moral imprescindible per ser-ho. Cas contrari no es tracta d’autoritat sinó d’autoritarisme.
Si la pancarta que la JEC no tenia símbols partidistes no hi havia cap raó per obeir una ordre absurda i per tant esdevenia un exercici de simple llibertats d’expressió. L’obligació del president Torra era no fer cas d’una ordre il•legitima. La seua figura si que era per contra font d’autoritat, democràtica perquè representava el poble de Catalunya.
Avui escoltarem tot tipus d’arguments tramposos més o menys elaborats però tots construïts sobre una premisa falsa.
Tot excuses perer anar destruint inexorablement l’autogovern de Catalunya i la resistència democràtica que representa.

Antoni López
Antoni López
27.01.2020  ·  00:47

Destrucció de la Autonomia. Aquesta es la idea,d’acord amb Vicens Partal. Aprofito per a preguntar quants politics s’han donat conte de que la politica no es un joc qualsevol.?

Josep Soler
Josep Soler
27.01.2020  ·  01:29

No en donc n’hi un duro de l’actitud que prendrà finalment el president Torrent.
Té el seu historial i tant de bo m’equivoqui, però crec que serà conseqüent, una vegada més, amb la seva forma dr procedir.
Opino també que comptarà amb l’equivalent suport a càrrec del partit, amen d’una justificació o més aviat uns condemna, a la figura del MHP Torra, no pas per haver estat coherent (i valent) en la seva feina, sinó – justificaran- pel contrari. Tant de bo m’equivoqui que rectificare gustos haver fet aquest pronòstic.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
27.01.2020  ·  01:54

Des del meu punt de vista allò que pugui passar demà al Parlament té una importància relativa en el context en el qual ens movem.
L’aparell profund de l’estat espanyol està efectuant una croada per recuperar les essències de la pàtria. La principal essència és la unitat sagrada que, com a cosa sagrada, és absolutament metafísica i indemostrable i es pot convertir en un dogma que permet “portar a la foguera” els infidels amb el convenciment que s’està fent el bé.
Al mateix temps, la sagrada unitat serveix com una capa perfecta per ocultar les abjectes relacions de domini i control econòmic dels poders oligàrquics habituals. I tot això ve de lluny ja que va començar després del cop d’estat d’en Tejero que va abolir la diferència entre nacionalitats i regions del pacte constitucional. Heu sentit algú que parli de nacionalitats? Doncs són a la Constitució i podrien ser una eina valuosa per resoldre els conflictes territorials. Però no ho volen. Volen uniformar, volen la unitat uniformada. I arribem nosaltres i els hi posem en qüestió tota la feina meticulosa i subterrània de dissoldre l’estat de les autonomies i esborrar les nacionalitats.
Ara, els servidors de l’estat profund estan molt enfadats pel nostre atreviment i es passen tres pobles reprimint els ciutadans com si res. Això, els que vam viure el franquisme ho recordem perfectament.
Des del meu punt de vista, si no els comprenem bé serà difícil prendre les decisions correctes i, si els hi posem els dits a la boca, ens els mossegaran perquè en tenen ganes i , dins l’estat, juguen com volen.
En els embats a “caixa o faixa” de moment, si no actuem amb finor, ens tocarà caixa…i una cosa és fer o escriure comentaris, més o menys abrandats, i l’altra és estar tancat a la presó.

Pere Mestre
Pere Mestre
27.01.2020  ·  02:21

Sovint es vol entendre que pragmatisme i comoditat van plegats però, si més no ara mateix, no és així. En aquests moments ser pragmàtic vol dir renunciar a la comoditat i enfrontar les dificultats, els problemes i, fins i tot, les conseqüències immediates. L’Estat Espanyol ens han preparat un gran parany, i per no caure-hi cal defugir decisions inconsistents amb el que som i el que volem, costi el que costi. Alerta, el que ara es faci serà, com diu en Partal, transcendent per al futur de la nació catalana.

Jaume Jose
Jaume Jose
27.01.2020  ·  03:29

Dieu: “procés de destrucció de l’autonomia catalana”. El MHP Torrent pot ser la propera víctima (i passar un calvari com el del José María Atutxa i al.). Està en una posició molt més exposada que el mateix MHP Torra (fins que no hi hagi sentència de la sala 2a del TS. Però diria que l’objectiu és el Gob. Pedro Sánchez i les seues negociacions sobre els “privilegis” als catalans (on és vist que els catalans no siguin considerats com a éssers inferiors?).
Pal i pastanaga: Sánchez, 500€ de multa per fer campanya electoral explícita des de La Moncloa; Torra, un any i mig de inhabilitació per fer campanya pel drets humans (contra la unitat d’España).
Ja ho digué el Carlos Lesmes el setembre de 2018, que la democràcia es basava en la unitat d’España (els altres estats del món no deuen ser demòcrates per no defensar explícitament la unitat d’España).

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
27.01.2020  ·  03:40

Joan Pujolar
Si l’acció de la JEC ens aboqués a unes noves eleccions, la gent les hauríem de boicotejar.
Ja n’hi ha prou !

Si aquesta acció absolutament il.legal de les JEC suscita tants comentaris es que anem Molt Malament. Estem reconeixent nosaltres mateixos que No Pintem Absolutament Res

Pepita Carlos
Pepita Carlos
27.01.2020  ·  05:29

Depent del que permeti el Parlament i el Sr. Torrent i ens porta a unes noves eleccions pensem a qui hem de votar, no volem tornar a un nou autonomisme com ens intenten portar algun partit.

Carme Garcia
Carme Garcia
27.01.2020  ·  05:59

Si el President se li retira l’acta de diputat, el que ell hauria de fer automaticament es fer una crisi de Govern , fer fora a tots el consellers de ER i posar els del partit,així no tindriem els traïdors dins del del Govern.
Sembla que a Aragonès l’unic que li interrressa són els presupostos, quan els tingui aprovats, faran tot el possible junt amb Comuns i PSC de treurel-hi al President Torra el seu cárreg, suposo que és per això que no estan fent la taula de negociació, que desde el primer dia que vinc dient que está pensada per fer-la Xanxes i Aragonés, i el temps malauradament ‘está donnant la raó.
Avui tots al Parlament, es molt important que es vegi que el poble defensará el seu President i les seves institucions-

M. Glòria Bassas
M. Glòria Bassas
27.01.2020  ·  07:08

Quan Torrent va cedir i no va deixar que s,investidura Puigdemon va deixar clar que sempre obeiria. El Parlament és va convertir en parlament, lloc on es parla però no és decideix. No té cap força perquè qualsevol querella el pot paralitzar.
Després aquest mateixos diran que el govern no fa res. I que pot fer ara? Qualsevol decisió pot ser impugnada.
No voto Junts per Cat. Ho s, és valent, o més val plegar.
M,emprenya molt que els meus vots no serveixin i que els meus diners serveixin per obeir

Rosa Camins
Rosa Camins
27.01.2020  ·  07:22

Si avui el sr. Torrent retira l’acta de diputat al President de la Generalitat tots els independentistes sortirem al carrer a demanar la seva dimissió

Salut Carbonell
Salut Carbonell
27.01.2020  ·  07:47

Després del que va passar el 30 de gener de 2018 imaginar que el Sr. Torrent pot desobeir em sembla il.lusori.
El MHP Torra demostra ser una persona que estima el país i que fa tot el que pot per fer respectar la nostre dignitat com a poble. Gràcies President.
Si avui se li retira l’acta de diputat i se’l inhabilita espero que es protesti al carrer de forma massiva .

Jordi Torruella
Jordi Torruella
27.01.2020  ·  07:47

Depenem d’un polític que ha prioritzat els interessos personals abans que els del partit. Tot seguirà igual. La dignitat ja es va perdre al no nomenar Puigdemont.

Pep Agulló
Pep Agulló
27.01.2020  ·  08:00

OBEDIÈNCIA FINS QUAN…

Res a afegir. Només el meu abatiment de l’ànim davant tanta humiliació d’aquesta “legalitat bruta” i el que ja s’insinua, la submissió d’una part de l’independentisme a la legalitat de l’Estat. La culminació del 155 sense cap resposta dels partits ni de les institucions… La liquidació institucional de l’1-O sense combat…per rendició. O no?

LLIBERTAT I AMNISTIA!

alfons jorro
alfons jorro
27.01.2020  ·  08:00

Avui en Torrent només té dues sortides dignes: Afrontar amb dignitat el mandat dels catalans…… o dimitir abans

Albert Miret
Albert Miret
27.01.2020  ·  08:09

Un feixista no pensa mai en com resoldre res. El seu pensament no és complex, és bàsic. Veu harmonia en alguna cosa i no pot fer més que destruir-la perquè ell no en te i sap que no en tindrà mai. Blanc o negre, tot o res, mai o sempre, vida o mort. Un feixista mai construeix, només destrueix, enderroca, intoxica, perverteix. El feixista no sap estimar, per això viola i persegueix les dones perquè es pensa que són febles, sense saber que el dèbil és ell, o les criatures perquè sap que ho son purs i no s’hi poden oposar i per això necessita desfer-ho tot, per a sentir-se algú. El para-feixista o feixista aficionat, aplaudeix rabiosament les barbaritats del feixista vell, perquè fa coses que fan por, sense necessitar cap preparació, sense cap estudi ni sacrifici. És la bèstia, com la fura, la hiena i tota la resta de carronyeres. El problema és quan aquesta manca de cultura mínima, s’apodera de tota una societat. Llavors, hom no té més remei que enfrontar-s’hi, i immobilitzar-los perquè no existeix cap altra manera de poder reeducar-los en la democràcia. President, planti cara al feixista!

Jaume Abelló
Jaume Abelló
27.01.2020  ·  08:45

Aquest matí he comés l’error d’escoltar CAT RADIO I la seva editorial, a part de lamentable, es un resum de tot alló que no s’ha de fer i un exemple de com portem 300 anys igual.

Joan Llaveria
Joan Llaveria
27.01.2020  ·  08:48

Jo crec que la desició d’avui del Parlament ja l’ha pres “Sant Oriol”; el Torrent serà simplement el seu portaveu i ja intueixo quina serà la desició, malauradament!

josep soler
josep soler
27.01.2020  ·  08:54

Voldríem que passes el que hauria de ser per la dignitat del poble i dels càrrecs electes que votaran avui. Voldriem que la majoria del Parlament digui NO a l’extorsió del Règim i a la prevaricació judicial sistemàtica. Però no passarà. O ERC ens rendeix per enèsima vegada obertament avui o ja tenen pactada una sortida amb els seus socis del PSOE per guanyar uns dies mentre es convoquen eleccions. L’objectiu de P. Sánchez i ERC és no tenir en Torra a la taula de negociació.
Amb torra a la taula, es destaparia que tot és una farsa el primer dia… fins hi tot s’adonarien la canalla de P4 i els opinadors professionals de TV3…
La traca és del manual del demagog: dir una cosa en públic i fer-na una altra en els passadissos. No és cap casualitat que la primera reunió de la Taula porti retard. Ni en Sánchez ni ERC hi volen al President de Catalunya

Enric Emo
Enric Emo
27.01.2020  ·  09:43

El parlament de Catalunya és una institució autonòmica. Perquè deixés de ser-ho caldria que fos el parlament d’una república independent. Per tant, per a l’independentisme, la questió real és aconseguir la independència. Espanya no respecta el dret d’autodeterminació. La única arma que té l’independentisme és la gent i la capacitat d’aquesta d’organitzar-se. On és el Tsunami? Els polítics tenen por. Serà la gent organitzada i amb el paraigues del Consell de la República qui durà la independència. I els partits independentistes hoi haurien d’afavorir.

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
27.01.2020  ·  09:53

Bé, dons ja està fet. Hem de tenir en compte que les “institucions catalanes”, el Parlament i la Generalitat son orgànicament estat espanyol. Cal deixar morir allò que és bord i fer un nou planter, el de la república independent. Depèn de nosaltres tan sols i de ningú més.

Ignasi de
Ignasi de
27.01.2020  ·  10:00

La opinió: ” Joan Pujolar26.01.2020 | 22:15
Si l’acció de la JEC ens aboqués a unes noves eleccions, la gent les hauríem de boicotejar.
Ja n’hi ha prou !”……….respon a la plantilla basca.
El boicot acabaria amb un “Patxi Lopez” de torn, de president de la generalitat.

ENRIC MASIP
ENRIC MASIP
27.01.2020  ·  10:12

On és ANC? On és Òmnium? On és Tsunami?…ON ÉS EL POBLE?

Jordi Alou
Jordi Alou
27.01.2020  ·  10:44

Radio macuto havia fet insinuacions de la possibilitat que els tancs imperials entressin a Barcelona per la Diagonal pero en quedad a la rereguarda aconseguint el mateix afecte disuasori

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
27.01.2020  ·  10:58

Sobirania? quina sobirania?. Les Generalitats dels nostres respectius Països i els Consells Insulars, són part de l’entramat juridic-polític-administratiu espanyol; i com a tals està subjectes a la legalitat vigent, com diu el Jordi Balbastre. Cap dèria ha de dur a més persones a la presó per vulnerar la legalitat. Sols hi queda un camí: eleccions plebiscitàries o tornar a l’autonomisme. Però ja toca deixar de jugar al gat i la rata amb l’Estat, bàsicament perquè des del 3 d¡octubre del 2017 s’està perdent.

Enric Mauri
Enric Mauri
27.01.2020  ·  11:08

[des d’una altra notícia a Vilaweb]
ERC diu: “… preservar ‘la validesa i eficàcia de les decisions que s’aprovin al Parlament de Catalunya’.” … o sigui, Retirar l’acta al Diputat Quim Torra! … Això sí, la decisió del secretari general diuen que és “injusta” … Oh, què bé!
[a Vilaweb, Algú podria “traduir” les notícies perquè els lectors sabessin què volen dir exactament i realment?, dient amb franquesa el qui i el què, i no, com és el més habitual, per no dir sempre, “tapant” Ai, no sigui que! … No es fa!, Vilaweb no ho fa, Qui ho farà doncs?]
La situació és tal, per a la nació i la seva supervivència, que el que cal és veracitat, inclosa si ho comporta la confrontació (ho va defensar Paul Engler, a Vilaweb mateix).

Rafael Benavent
Rafael Benavent
27.01.2020  ·  11:13

Benvolgut Vicent: Insuperable la teua síntesi sobre la mentalitat de part de l’ndependentisme comparant-lo “al vol gallinaci” i “a quedar-se mirant el dit que assenyala la lluna”
També el comentari de Francesc Felip: “Tan de bo estigués el MHP Puigdemont juntament al MHP Torra…” La resta? Amb perdó de les possibles exepcions, “gallines de corral”.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
27.01.2020  ·  11:16

Compte !
MOLT PERILLOSA AQUESTA IDEA:

“…
Joan Pujolar

26.01.2020 | 22:15

Si l’acció de la JEC ens aboqués a unes noves eleccions, la gent les hauríem de boicotejar.
Ja n’hi ha prou !
…”

Es la que voldrien que féssim el PP-PSC-C’s i, per descomptat VOX, perquè si no votem els independentistes el Parlament Català sería “legalment i democràticament” de la dreta naZionalista espanyola. Haurien guanyat les eleccions.

Així doncs, compte!
O es uns idea sorgida d’una lògica
emprenyamenta, o és una idea expressa escampada per enverinar amb la intenció de donar el toc de mort a la Generalitat i a la cultura catalana

MAI, MAI hem de deixar de votar, ans al contrari ho hem de fer massivament.

O, l’alternativa d’un procés d’independència (no de separació, doncs mai hem estat espanya de grat), que seria tot el poble assumint el control de les institucions i que faci un pas al costat qui no estigui per la labor.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
27.01.2020  ·  11:33

Entre l’espasa i la paret, no es pot fugir. O baixes l’espasa i et sotmets, o bé lluites i et defenses. L’estat espanyol, mitjançant la judicatura, ens posa en aquesta tessitura tenint, aparentment, tots els trumfos. Si ens sotmetem la vergonya, la indignitat i la frustració desmobilitzaran la gent i dividiran els partits i si lluitem ells són més forts, seguiran multant i empresonant, comprometent, de rebot, el govern del PSOE-Podemos. Què fer doncs?. El que hem de fer és seguir pel camí difícil -Walk on the Wild Side- hem votat per això. Si tenim presos i exiliats i volem que la nostra revolta sigui pacífica, tindrem més presos i exiliats, és la nostra lluita i la nostra arma, és la manera que tindrem l’estat en dificultats. És dur però, Sr. Torrent el vam votar exactament per això.

Ramon Baiges
Ramon Baiges
27.01.2020  ·  12:26

Un senyor que s’admira tant a si mateix com el Sr. Torrent no hauria d’encapçalar el Parlament que han escollit els catalans. Si no es veu amb forces per estar a l’altura del que representa el parlament, sempre pot dimitir, com va fer el Santi Vila. Anar cedint la poca sobirania que ens queda és patètic. Com poden 10 magistrats canviar la voluntat de milions de persones? Reconèixer l’autoritat de jutges de part seria renunciar al més elemental sentit d’autoestima. Les persones, els parlaments fan les lleis, els jutges les apliquen. Lex ex facto oritur. La llei neix dels fets, i en el cas de Catalunya tots sabem quin son els fets que han donat pas a una nova legalitat.

Trisha Dominguez
Trisha Dominguez
27.01.2020  ·  14:09

Vergonyós, ja sabíem què passaria… No em sento representada per l’esquerra catalana. Només espero que el MHP Puigdemont organitzi una llista transversal i guanyi les eleccions per aixecar la DUI. És trist, però això ens ajuda a veure qui vol ser lliure i qui en té prou amb ser un mediocre esclau (llegiu la Servitud Voluntària).

Montserrat Puig
Montserrat Puig
27.01.2020  ·  14:20

Declaro el partit ER enemic del poble de Catalunya i de la nostra independència.

Han venut el nostre Parlament.

Colla d’interessats mediocres i ineptes!

Cap sorpresa, però.

Francesc Planas
Francesc Planas
27.01.2020  ·  15:04

En aquests trista hora (encara poden canviar coses, però vaja …) proposo el següent:

MH President Torra, si vós desobeïu, jo (i estic segur que molts altres) us fem costat. Cesseu els membres del vostre govern que no estiguin d’acord en desobeir. Els cessats, si s’atreveixen (cosa que no tinc clara) que facin caure el govern. I si fan caure el govern, anem a eleccions i aclarim d’una vegada qui vol què.

Júlia Laforga
Júlia Laforga
27.01.2020  ·  16:53

Jo també els cessara i sense pensar-ho gaire

Teresa Martorell
Teresa Martorell
27.01.2020  ·  17:07

Els haurem de fer tots fora!!! A veure si obrim bé els ulls.

Dolors Illa
Dolors Illa
27.01.2020  ·  18:38

Quina vergonya. Tinc la sensació q han venut el país a canvi de res. Ni tan sols mantenir la dignitat. El meu vot l han llençat a les escombraries amb el vist i plau dels diputats, que no l han defensat. Potser només defensen el seu silló.

PERE AMETLLER
PERE AMETLLER
27.01.2020  ·  19:19

President Torra: destitueixi tots els consellers d’ERC, i tots els càrrecs que en pengen amb carnet de partit. Convidi a la CUP a entrar al govern. Concentri conselleries (no calen més consellers i sobretot no cal omplir totes les cadires). El país no està en condicions de fer 10 dies de vaga general, però els polítics a sou de partit no poden estar a l’atur ni 3 mesos. Esperi una moció de censura d’ERC-PSC-COMUNS. Mantingui a ratlla les rates del PDCAT: avisi’ls que qui no estigui disposat a perdre el patrimoni no cal que formi part del govern. Expliqui urbi et orbe que així com vostè és un “President Interí” el seu govern també ho és, perquè el vertader s’ha de crear en un Consell de la República, que és el que ha d’actuar amb llibertat. Avisi Pedro Sánchez que en la taula de negociació entre governs vostè i el seu govern hi seran, però com a delegació del Consell de la República, més o menys com el Sr. Sánchez ho serà delegat pel deep state espanyol.

david graupere
david graupere
27.01.2020  ·  21:02

Del tot d’acord.

Tanmateix tornaré a dir-ho:

Cal una estructura suprapartidista que deixi en segon terme els partits polítics abans no corrompin la transversalitat del moviment ni el ritme de creixement, els tempos.

Els partits polítics no són de fiar: SISTEMÀTICAMENT incompleixen el programa i són incapaços de forjar una acció conjunta pel que fa a aixecar la suspensió.

Les menjadores de la dolce vita política fan que ens aixequin la camisa durant anys: un cop hem votat fan veritablement el que els rota. I això és una opera bufa de baixíssima qualitat.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes