Rescatar un poble gràcies a la cultura popular

VilaWeb
Redacció
04.11.2022 - 06:00
El Pessebre dels Estels de la Masia de Castelló, Premi Arç Cooperativa a l’Activitat de l’Associacionisme Cultural Català

Tot semblava indicar que la darrera pàgina de la història de Castelló ja s’havia escrit. El poble, enquadrat en el municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, havia arribat al seu màxim poblacional el 1850, quan hi vivien 142 veïns. Des de llavors, la davallada demogràfica va ser dràstica. El 1950 hi vivien les dues últimes persones. Pocs anys més tard, el despoblament absolut. Res feia preveure que s’hi pogués tornar a respirar vida. Afortunadament, l’Associació Masia de Castelló ha aconseguit superar les inèrcies del temps.

La idea de constituir l’entitat sorgeix el 1997, durant la Festa Major de Santa Llúcia, la primera que se celebrava des del despoblament de Castelló. Un any més tard, els impulsors de l’associació convencen nou propietaris de Castelló perquè els hi cedeixen onze cases amb l’objectiu de desenrunar-les i restaurar-les. Aquest és l’escenari del Pessebre dels Estels, que enguany celebrarà la 25a edició. Els milers de visitants que hi assisteixen poden gaudir de la recreació d’un poble dels anys seixanta i setanta. Més de 250 voluntaris donen vida a les 64 escenes i oficis tradicionals -planxadores, matalassers, destil·ladors, cadiraires…- que el conformen.

L’organització del pessebre vivent ha estat un estímul per dinamitzar la vida cultural de Castelló i seguir insistint en la recuperació patrimonial. El programa de la Rústic Festa, que té lloc el darrer cap de setmana d’agost, inclou jocs tradicionals, espectacles de carrers, actuacions musicals i una Trobada d’Acordionistes de la demarcació de Lleida. Des de 2018, en col·laboració amb la direcció general de Joventut, també s’organitzen camps de treball de reconstrucció, recuperació i manteniment de les cases de Castelló.

El jurat dels V Premis Antoni Carné ha reconegut aquesta trajectòria amb el Premi Arç Cooperativa a l’Activitat de l’Associacionisme Cultural Català. El guardó es lliurarà dissabte 12 de novembre (18.00 h) al Teatre Kursaal de Manresa (passeig de Pere III, 35).

 

Pròxim pas, el repoblament

Per aconseguir el repoblament del poble, l’Associació Masia de Castelló ha impulsat la redacció d’un pla especial urbanístic. Des de l’entitat es desitja que aquest document pugui servir com a model per altres poblacions que es troben en la mateixa casuística. En paral·lel, s’estudia la possibilitat que la Casa Quico serveixi com a alberg i espai de cotreball.

 

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any