Tots els descomptes del transport públic que es mantenen el 2023

  • Es prorroga la gratuïtat dels abonaments de Renfe i es mantenen la majoria de descomptes · Tot el transport públic de les Illes serà de franc

VilaWeb
Redacció
21.12.2022 - 21:40
Actualització: 28.12.2022 - 18:29

Aquesta tardor els usuaris de transport públic han reduït enormement la despesa gràcies a la gratuïtat i als descomptes de molts abonaments, una mesura que es va aplicar a iniciativa del govern espanyol per alleugerir la pressió de la inflació i que ha abaratit especialment els carburants. De primer es va anunciar que els abonaments de Renfe serien de franc i es farien grans descomptes en els altres serveis de transport públic entre el primer de setembre i el 31 de desembre. Però més endavant es va anunciar que la mesura es mantindria durant el 2023. Detallem tot seguit quins descomptes s’aplicaran i quins serveis seran gratuïts:

Gratuïtat dels abonaments de Renfe

El govern espanyol va anunciar a l’octubre que prorrogaria durant tot el 2023 la gratuïtat dels abonaments de Renfe, que ja són vigents d’ençà del setembre. D’entrada era una mesura transitòria que caducava el 31 de desembre, però l’executiu va dir que volien allargar-la un any més i avaluar-ne els efectes en la contaminació. La mesura resta subjecta a una partida extraordinària al pressupost espanyol, que s’ha aprovat a temps perquè entri en vigor el primer de gener, però encara no hi ha hagut la comunicació formal del Ministeri de Transports espanyol. Tanmateix, fonts del ministeri diuen que se’n van enllestint els detalls i que les condicions seran semblants a les actuals.

Seran de franc els abonaments per a viatjar amb trens de rodalia i mitjana distància. És a dir: el títol de multiviatge de Rodalia i el títol multiviatge de mitjana distància. A més, es mantindrà el descompte del 50% els abonaments d’Avant, els trens de gran velocitat de mitjana distància.

En la primera etapa dels abonaments gratuïts es va fixar una fiança de deu euros per al títol multiviatge de Rodalia i de vint euros per al de mitjana distància, que es retornen al final del període d’ús si s’han fet més de catorze viatges. S’espera que el 2023 es mantingui el sistema de les fiances per evitar usos indeguts, però encara no s’ha detallat si es mantindran els imports o variaran.

Al Principat continuaran de franc els serveis de rodalia de Barcelona, de Girona i del Camp de Tarragona i els serveis regionals. Les línies incloses són:

  • Serveis de rodalia de Barcelona: R1 (Molins de Rei – Maçanet-Massanes), R2 (Castelldefels – Granollers Centre), R2 Nord (Aeroport – Maçanet-Massanes), R2 Sud (Sant Vicenç de Calders – Barcelona-Estació de França), R3 (l’Hospitalet de Llobregat – Puigcerdà), R4 (Sant Vicenç de Calders – Manresa), R7 (Barcelona Sant Andreu Arenal – Cerdanyola Universitat) i R8 (Martorell – Granollers Centre).
  • Serveis de rodalia de Girona: RG1 (l’Hospitalet de Llobregat – Figueres/Portbou).
  • Serveis de rodalia del Camp de Tarragona: RT1 (Tarragona – Reus) i RT2 (l’Arboç – Salou-Port Aventura).
  • Serveis regionals: R11 (Barcelona Sants – Portbou), R12 (l’Hospitalet de Llobregat – Lleida), R13 (Barcelona Estació de França – Lleida, per Valls), R14 (Barcelona-Estació de França – Lleida, per Tarragona i Reus), R15 (Barcelona-Estació de França – Reus – Riba-Roja d’Ebre), R16 (Barcelona-Estació de França – Tarragona – Tortosa/Ulldecona) i R17 (Barcelona-Estació de França – Salou-Port Aventura).
Mapa de la xarxa de rodalia i serveis regionals del Principat.

Al País Valencià se’n beneficiaran les sis línies de rodalia de València i el servei de mitjana distància. Les línies incloses són:

  • Serveis de la rodalia de València: C-1 (València – Gandia), C-2 (València – Xàtiva – Moixent), C-3 (València – Bunyol – Utiel), C-4 (Sant Isidre – Xirivella-l’Alter), C-5 (València – Caudiel) i C-6 (València – Castelló).
  • Serveis de mitjana distància: ER02 (Castelló – Vinaròs), 43 (Alacant – Múrcia — Llorca), 44 (València – Cartagena), 45 (Alacant – Ciudad Real), 46 (València – Alcázar de San Juan), 47 (València – Xàtiva – Alcoi), 48 (València – Conca – Madrid), 49 (València – Osca), 50 (València – Tortosa) i 61 (Alacant – Tortosa).
Mapa de la xarxa ferroviària de la rodalia de València.

Descomptes a FGC, Rodalia i les xarxes de metro i autobús catalanes

A banda la gratuïtat dels abonaments de Rodalia i mitjana distància de Renfe, els altres operadors de transport públic també continuaran aplicant els descomptes vigents. L’Autoritat del Transport Metropolità –que planifica i coordina els serveis d’autobús, tram i metro de Barcelona, la xarxa de Rodalia i els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya– va anunciar que durant el 2023 mantindrien congelades les tarifes i les bonificacions del 20% a la T-Jove i la T-Usual. A més del 20%, durant aquests mesos s’aplicava un descompte extra del 30% finançat per l’estat espanyol. Com amb la gratuïtat dels abonaments de Renfe, el pressupost aprovat inclou una partida per a bonificar el preu d’aquests abonaments, de manera que és qüestió de dies que es comuniqui formalment.

Així doncs, durant tot el 2023 es mantindran els preus bonificats que hi ha d’ençà de la tardor a la T-usual. La T-Usual, que dóna el dret de fer viatges il·limitats en trenta dies, val 20 euros per a 1 zona, 26,95 euros per a 2 zones, 37,80 euros per a 3 zones, 46,30 euros per a 4 zones, 53,10 euros per a 5 zones i 56,90 euros per a 6 zones. En canvi, la T-Casual, que permet de fer deu viatges, recupera el preu del 2020, 1 zona passarà a valdre 11,35; 22,40 euros per a 2 zones; 30,50 euros per a 3 zones; 39,20 euros per a 4 zones; 45,05 euros per a 5 zones; i 47,90 euros per a 6 zones. La T-Usual, que dóna dret de fer viatges il·limitats en trenta dies, val 20 euros per a 1 zona; 26,95 euros per a 2 zones; 37,80 euros per a 3 zones; 46,30 euros per a 4 zones; 53,10 euros per a 5 zones; i 56,90 euros per a 6 zones.

L’ATM també ha aprovat d’ampliar cinc anys més la franja d’edat per a fer servir la T-Jove, com es va comprometre a fer el president Pere Aragonès durant el debat de política general. Concretament, s’amplia fins a trenta anys el títol de preu reduït pensat per als joves. Tanmateix, l’ATM no ha definit la data d’entrada en vigor de les noves condicions de la T-Jove, pendent de resoldre qüestions tècniques, operatives i administratives. La T-Jove permet de fer viatges il·limitats durant noranta dies per 40 euros si és d’1 zona, 52,60 euros si és de  2 zones, 73,80 euros per a 3 zones, 90,40 euros per a 4 zones, 103,70 euros per a 5 zones i 111,15 euros per a 6 zones.

El bitllet senzill mantindrà el preu de 2,40 euros si és per a 1 zona, 3,40 euros per a 2 zones, 4,50 euros per a 3 zones, 5,75 euros per a 4 zones, 7,35 euros per a 5 zones i 8,55 euros per a 6 zones.

Tots els títols de transport adquirits el 2022 tenen data de caducitat el 15 de gener. Però si finalment s’apliquen les mateixes bonificacions que durant la tardor, com és previst, la caducitat es prorrogarà durant tot l’any 2023.

Descomptes als títols SUMA i les xarxes de transport d’Alacant i Castelló, i Abonament Temporal Jove gratuït

El president Ximo Puig va anunciar que es prorrogarien durant tot l’any 2023 els descomptes vigents fins ara. Els títols SUMA, zona TAM d’Alacant, TRAM de Castelló, TRAM d’Alacant, Metrobús i Metrovalència mantenen el descompte del 30%.

El títol SUMA 10 permet de fer deu viatges per 5,60 euros a una zona, per 8,40 euros a dues zones i per 14 euros a les tres zones. Suma Mensual, amb què es poden fer viatges il·limitats durant un mes, costa 24,50 euros si es viatja per a 1 zona; i de 37,10 euros si és per a les tres zones. La Suma Mensual Jove és igual que la Suma Mensual, però amb un descompte extra del 15% per als usuaris del Carnet Jove. Val 20,80 euros si és per a 1 zona i 31,55 euros si és per a tres zones.

L’abonament Bono 10 del TRAM d’Alacant, que permet de fer deu viatges, val 5,50 euros per a 1 zona; 8,40 euros per a 2 zones; i 14 euros per a 3. El Bono 10 Jove, per a usuaris de 16 anys a 30 anys, val 4,75 euros per a 1 zona, 7,10 euros per a 2 i 11,90 euros per a 3. El Bono 30, per a fer 30 viatges, val 15,95 euros per a una zona, 23,90 euros per a 2 i 39,90 euros per a 3. La xarxa d’autobusos TAM (Transport Metropolità d’Alacant) ofereix els abonaments Bono Móbilis Multiviatge per 8,70 euros en la modalitat de 10 viatges i 26,10 euros si és de 10 viatges.

Al TRAM de Castelló l’abonament de 10 viatges val 5,70 euros, i l’abonament temporal, de viatges il·limitats durant trenta dies, 21 euros.

També es prorrogarà l’Abonament Temporal Jove gratuït, que permet als menors de 30 anys de viatjar gratuïtament al TRAM d’Alacant, a Metrovalència, l’EMT i el MetroBus de València, i als serveis de transport metropolità de la Plana de Castelló (TRAM, TUCS, HICID i AMSA). L’abonament gratuït es va començar a aplicar el 9 d’octubre i, en principi, havia de durar fins al 15 de gener.

Tot el transport públic de les Illes serà gratuït

El 100% dels abonaments de transport i títols multiviatge de transport públic terrestre de les Illes Balears i Pitiüses serà gratuït. Això implica una pròrroga de la gratuïtat del metro i tren a Mallorca i una extensió a la gratuïtat total de la xarxa d’autobusos de Mallorca. També continuarà essent de franc durant tot l’any el transport públic de Menorca, Eivissa i Formentera.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor